Банята е олицетворение на чистотата и стерилността. Но има случаи, когато в уж чистото помещение се усеща неприятна миризма, която не ни позволява да си задоволим приятно хигиенните нужди и ни принуждава да излезем от банята колкото се може по-бързо. Нека разберем защо се получава тази миризма, какви последици може да има от нея и как да я елиминираме от канала в банята.

Промиване на тръбите

Преди да преминем към радикалните методи и да търсим дълбоко скрити причини за неприятната миризма, трябва да промием система за канализация. За тази цел се използват много методи:

 • Използване на прахове, гранули и течности, които се произвеждат днес;
 • Използване на народни средства.

Промиване на тръбите на канализационната система с народни средства.

Как да премахнем миризмата от банята с тяхна помощ? Ще се спрем на всеки метод по подробно.

Битова химия

Често неприятната миризма в банята идва от разложили се мазнини и други органични отходи, натрупали се по стените на канализационните тръби. Достатъчно е да промием системата със специален разтвор и в банята отново ще цари свежест. Средството можете да си изберете сами. Много от тях са наистина ефективни.

Народни препоръки

В случай че заради някакви причини не можете да използвате химикали (например на вилата, където няма в близост магазин, от който да купите въпросното средство за промиване на тръбите), ще Ви помогнат народните средства:

 • В канала се изсипва каменна сол, след което тръбата се промива с огромно количество топла вода;
 • Две супени лъжици сода се разтварят в гореща вода, след това тази течност се излиза веднага в канала;
 • Изсипва се сода в канала, след което се излива и оцет (съединението на тези две вещества ще направи бурна реакция с образуване на много пяна, което ще помогне за почистването и дезинфектирането на канализационната система).

Съвет! Изброените по-горе средства могат да се използват с профилактична цел. За тази цел правете една от тези процедури не по-рядко от веднъж седмично.

Други причини за неприятната миризма в банята

Неправилно поставяне на канализационните тръби

При неправилно поставяне на тръбите в банята може да се появи неприятна миризма заради натрупване на отходи в тръбите.Ако миризмата се е появила непосредствено след преместването Ви в нов дом или след приключване на ремонта на банята, причините за миризмата, идваща от канализацията, сигурно е неправилното полагане на тръбите на канализационната система или неправилната им херметичност. Има инструкция, спрямо която се прави проект и монтаж на канализацията. Нарушенията на едни или други изисквания води до това, че използваната вода се застоява в тръбите и се появява миризма, която прониква в помещението през недобре уплътнените съединения.

Ако при монтирането на канализацията са използвани ПВЦ детайли, лесно може да се поправят нещата. Достатъчно е само да се разглоби и отново да се сглоби цялата система, като трябва да се обработят допълнително гумените уплътнения със силикон. Това можете да направите лесно и със собствените си ръце. Ако миризмата не изчезне, причината може да е в недостатъчния наклон на канализационните тръби (или ако изобщо не е направен такъв). В този случай въпросът за това как да се избавите от неприятната миризма в банята си може да се реши само с цялостно преправяне на системата, за което е най-добре да извикате експерт.

Съвет! Ако монтирате канализационната система сами, трябва да спазвате стриктно всички строителни норми. Иначе може да се наложи да модернизирате, което може да излезе толкова скъпо, колкото и да се направи нова канализационна система.

Нарушено функциониране на сифона

Основното предназначение на този конструктивен елемент от санитарната система е да създава водна бариера между канала и вътрешната част на канализацията. Ако се появи нарушение в работата на сифона, няма как да избегнем проблеми. Как да премахнем миризмата от канализацията в банята в този случай? Трябва да се нормализира възелът. Може би коренът на всичките проблеми е, че се натрупва вода по тръбите.

Причините за това могат да са:

 • При поява на миризма в банята може да се касае за изпарение на водата от сифона при продължителна липса на употреба на банята.Използване на тръби с по-малък размер при конструирането на канализацията, отколкото е необходимо;
 •  
 • Образуването на замърсявания и запушване в канализацията;
 • Поява на лед (случва се, когато части от канала са положени в помещение, което не се отоплява).

В първия случай ще трябва да се преправи канализацията, останалите проблеми могат да се преодолеят с прочистване на системата.

Ще разгледаме още един случай, свързан с работата на сифона:

 1. Миризмата може да се появи заради изпарението на водата в сифона. Това се случва, когато банята се използва много рядко (например на вилата).
 2. За борба с миризмата след приключване на използването на водопроводната система може да залеем сифона с машинно масло, което няма да позволи водата да се изпарява и ще защити банята от неприятната миризма.

Поява на течове

Много често нарушенията в херметичността на системата се откриват лесно. Свидетелство за това обстоятелство са течовете, които се виждат. Но понякога за теч свидетелства само миризмата. В този случай трябва да се проверят обстойно всички съединения на канализационната система. За тази цел на помощ идват фенерът и салфетката. Ако не виждате да тече с очите си, мокрото петно на салфетката ще покаже къде е течът.

Решението на този въпрос се подразбира – трябва да се смени повредената тръба или съединителният елемент, да се херметизира с помощта на уплътнителна лента или силикон. За да не се появяват повече такива проблеми, които да причинят неприятна миризма в банята, не пренебрегвайте профилактичните мерки:

При недобре работеща вентилация в банята може да се появи неприятна миризма от канала.

 • Направете хидроизолация на стените и пода в банята;
 • Когато правите проект на банята, предвидете колкото се може по-малко съединения на тръбите;
 • Да оставите открити местата на съединяване на елементите, за да могат да се виждат;
 • Да купите качествени материали за монтажа на канализационната система.

Недобра вентилация на помещението

Всяка баня има вентилационен отвор. В повечето случаи в блоковете и частните домове вентилацията се осъществява чрез естествена тяга. Но понякога функционирането на тази система се нарушава, което се превръща в причина за поява на неприятна миризма.

За да проверите работоспособността на вентилационната система, трябва да вземете лист хартия и да го наложите към съответния отвор. Ако се задържи заради потока на въздуха, всичко е наред. Ако ли не, трябва да си извикате специализирана фирма, защото няма как да почистите вентилацията сами.

Не забравяйте, че нарушението в циркулацията на въздуха води не само до образуване на миризма. Многото влага формира благоприятни условия за развитие на гъбички и плесен.

Замърсяване на канализацията

Как да премахнете миризмата от канала в банята, ако е нарушена проходимостта на тръбите? Достатъчно е да премахнете мръсотията със специална течност и тел. За профилактика може да използвате някои съвети:

 • Използвайте специални решетки, които се поставят на сифона в мивката;
 • Не хвърляйте в канализационната система кърпички, хартия, строителни материали, почва и тям подобни.