Меню
Your Cart

Силикони

Силиконът е полимерен материал с химична формула, който има течна, желеобразна или твърда консистенция, с разнообразни приложения. Намира приложение като лепилен, смазочен или изолационен материал в строителството и машиностроенето. Развитието на строителните материалите използвани за уплътняване продължава и до днес – нови полимери и с нови свойства и качества навлизат постоянно в ежедневието ни, но тяхната функция остава непроменена и до днес: да уплътняват и запечатват фуги, цепнатини и отвори.
Всички видове силикони се втвърдяват под въздействие на влагата във въздуха и могат да бъдат: 
  • Универсалните силикони могат да бъдат използвани за много неща. Тези силикони се отличават с изключително голяма устойчивост (на UV лъчи, температура, атмосферни влияния). Могат да се прилагат както на закрито, така и на открито. Универсалните силикони издържат на температури след полагане от около  -40°С до +180°С градуса.
  • Санитарните силикони се използват в мокри и влажни помещения: най-често в бани, при душ кабини, мивки, санитарни плочкии др. Те са устойчиви на образуването на плесен и появата на микроорганизми и предотвратяват тяхното развитие. Санитарните силикони допринасят за комфорта в този вид помещения, и се предлагат в богата цветова гама.
  • Неутрални силикони са един вид уплътнители, които са разработени на неутрална основа и дават възможност да се прилагат на места, където задължително материала не трябва да бъде агресивен. Имат добра устойчивост на UV лъчи и отлична адхезия към множество порести и гладки материали. 
  • Температуроустойчиви силикони са устойчиви на високи температури. Наричат ги още „течна гарнитура“. Освен това този силикон е маслоустойчив, което го прави приложим в автомобилната индустрия.
Полиуретанови уплътнители са продукти предназначени основно за професионална употреба. Освен уплътнителната им функция, те могат да се разглеждат и като еластични лепила (например за залепване на соларни модули на покривите на каравани). Най-често полиуретанови уплътнители са използвани за полагане във фуги при шлайфан бетон,както и всякакви технологични фуги в бетон. Другото им основно предназначение се определя от много добрата им адхезия към метал – при обработка на фуги при метални изделия във вагоностроенето, контейнеростроенето, корабостроенето, автомобилостроенето и др. 
 
Акрилните уплътнители са физически реактивни, тъй като съдържат вода и са на базата на акрилатни дисперсии. Имат перфектна обработваемост и се захващат много добре върху минерални и метални основи, както и върху някои пластмаси и лакове. Намират многообразно приложение в строителната индустрия. Устойчиви са на голямо линейно разширение и са с много добра устойчивост на напукване. Имат пластично-еластичен характер и са многоподходящи за фуги, които се движат в различни посоки и равнини.
Този сайт използва бисквитки. Научете повече.