В първата част на нашия материал (ТУК), започнахме темата за избор на хидрофор и на кои параметри следва да обърнете особено внимание, когато си купувате помпена станция. Тук ще се спрем по-подробно на най-важните.

Производителност – един от основните показатели при избора на хидрофор. Тя характеризира максималния обем вода, която може да се достави до дома за определен период от време.

Първо, трябва да се сметне колко точно вода ще е необходима. При това се взема предвид броят хора, които живеят постоянно в този дом, а също и наличието и характеристиките на битовата техника, при работата на която се използва вода: перална машина, вана, хидромасажор и т.н.

При това параметрите на хидрофора трябва да се колерират с данните за дебита на ямата или кладенеца. Проблеми могат да се появят, ако водата от източника идва по-интензивно, отколкото е естественото попълване на запасите. В този случай има вероятност ямата или кладенецът да се изпразнят някой ден.

А това ще доведе до това работата на уреда да е в режим на сух ход. Затова, ако производителността на хидрофора превъзхожда значително дебита на съоръжението, трябва да потърсите по-подходящ модел.

От мощността на хидрофора зависи подаването и достигането на вода до всяка точка.

Обикновено за организирането на автономно водоснабдяване в частен дом се избират хидрофори, чиято мощност варира между 3 и 6 хиляди литра на час. За да си представите горе-долу необходимата производителност на уреда, можете да се ориентирате по следните неща:

  • Пиковото потребление на вода на лятната вила обикновено е около 0,8-1,5 куб. метра на час.
  • Семейство от 4-6 човека, което живее в средно голяма вила, използва около 1,5-2 куб. метра на час.
  • За голяма къща извън града, имайки предвид нуждите от поливане, обслужване на басейн, фонтани и т.н., нуждата от вода е не по-малко от 3-4 куб. метра/час.

Мощността на хидрофора може да е 0,6-1,5 кBт. Тук значение има не само количеството вода, която трябва да се изпомпва към къщата, но също и разстоянието от мястото, от което идва водата, до точките на потреблението ѝ, а също и височината, която трябва да се преодолее от водния стълб, за да попадне в дома. Колкото по-големи са тези показатели, толкова по-мощен уред трябва да изберете.

Дълбочината, от която ще трябва да изпомпвате водата, може да има определящо значение. Обикновено хидрофорите се окомплектоват с повърхностна самозасмукваща помпа, която е ефективна на дълбочина 6-8 метра. Хората с по-дълбоки герани по принцип трябва да използват по-мощни потопяеми помпи.

Проблемът може да се реши с помощта на самозасмукваща помпа с дистанционен ежектор. Това е сложно устройство, но то позволява да се увеличи дълбочината на извличане на водата до 30 метра и дори повече. При това този уред може да се използва и в стандартните четири инчови ями.

Разбира се, внимание заслужава и размерът на резервоара. Не избирайте прекалено голям по обем съд, тъй като, запълнен с вода, той става много тежък. Резервоарите обикновено се правят от неръждаема стомана, а също и от чугун или пластмаса. За продължително използване не избирайте пластмасов резервоар, срокът на експлоатация не е дълъг. Чугунените резервоари са изключително надеждни, но цената им е висока. Лека и относително евтина и здрава е стоманата за производство на резервоари.

Вътрешната подплата от гума може да е с крушовидна форма или да е направена във формата на мембрана. Тъй като този елемент изпитва постоянно и при това променящо се натоварване, с времето може да излезе от строя. Избирайки хидрофор, е добре да помислите за възможността да смените подплатата в резервоара.

Върху стойността на хидрофора съществено влияние може да окаже наличието на защитни модули. Това оборудване позволява автоматично да се изключи помпата, ако в източника са изчерпани запасите от вода. Ако не изключите уреда навреме, работата в режим на „празен ход“ ще доведе до прегряване на двигателя, което ще доведе до голяма повреда на хидрофора.

В някои случаи се налага да замените изцяло двигателя, помпата или цялата помпена станция. Струва ли си да харчите пари за помпена станция с автоматично управление? От една страна, това е много удобен модул, от друга – допълнителни средства.

Почти във всички случаи автоматиката е уместен избор, особено ако говорим за водоснабдяване на голяма къща целогодишно. Ръчно управляваната помпена станция може да се разглежда като вариант само за малка вила, където няма да се ползва постоянно.

Препоръки за избор на хидрофор

Препоръки при избора на хидрофор за водоснабдителната система.Хидрофорът не е от евтините уреди, когато избирате, е добре да обърнете внимание на продукцията на известните марки с добра репутация. Прекалено ниската цена не е най-добрият показател за помпена станция. Обикновено такива агрегати имат проблеми с качеството, които се проявяват само при използването им.

Важен момент е гаранционното обслужване и условия. Изделието трябва да има не само технически паспорт и подробни инструкции, но и правилно оформени документи за гаранцията, които трябва да се прегледат внимателно.

Дългият срок на гаранцията за хидрофор обикновено говори за високо качество на оборудването. Трябва също така и предварително да се запознаете с реда на гаранционните услуги. Има случаи, в които за ремонт на хидрофор по гаранция се налага да пътувате до близкия град, да изпратите счупения уред в друга страна, а това е дълъг и изключително неудобен процес.

Когато изтече гаранцията за ремонт и техническо обслужване, ще трябва да се занимавате с тези неща сами. Трябва да се убедите, че необходимите за това материали, части и възли се продават свободно, за да не се наложи да чакате с месеци доставка на необходимия за ремонт на хидрофора елемент.

Обикновено с хидрофорите на известните чуждестранни фирми няма големи проблеми, тъй като те имат не само голяма дилърска мрежа, но и надлежна система за след продажбено обслужване на продуктите си.

Ако изборът на хидрофор е правилен, той ще работи дълго и безпроблемно. Хидрофорът е отличен начин да осигурите достатъчно налягане във водопроводната система на дома си, за да я направите по-комфортна за използване.