В днешно време не е много трудно да си купи човек оранжерия: разнообразието от варианти на пазара е поразително – от поликарбонат, дърво и метал, правоъгълни, квадратни и дори оранжерии – пирамиди. Но каква точно Ви е необходима именно на Вас и как да изберете идеалната оранжерия? Точно по тази тема ще си поговорим сега.

В най-добрия случай, оранжерията за вила или къща на село трябва да е надеждна, качествена, максимално дълготрайна и да може да се приспособява към сезонните условия на Вашия регион. И още е добре да е практична, удобна за използване и разбира се, да не е скъпа.

Как да изберете оранжерия за вилата?

Когато избираме оранжерия, всеки от нас е ръководен от различни мотиви. На някои хора им е напълно достатъчно оранжерията да е хубава на външен вид, да изглежда страхотно на фона на къщата или вилата. Други – които разглеждат оранжериите като бизнес или помощ в домакинството – имат по-сериозни изисквания към характеристиките. За тях външният вид също не играе маловажна роля, но не е най-важното нещо.

Решете – за какво Ви трябва оранжерия?

Изборът на оранжерия зависи от видовете растения, които ще се отглеждат в нея.Преди да изберете оранжерия, трябва да решите за какво Ви трябва тя. Едно е да искате с нейна помощ да задоволявате нуждите на семейството си и съвсем друго нещо е, ако тя ще е необходима, за да си осигурявате допълнителен доход и с времето увлечението Ви да прерасне в доходоносен бизнес.

Ако в първия случай увлечението Ви изисква малко финансови средства, във втория случай оранжерията ще е солидна инвестиция, от чиито размери впоследствие ще зависят и разходите Ви за нейното съдържание.

Стационарна или разглобяема?

Решете, какъв точно модел Ви е необходим – стационарен или разглобяем. Разбира се, със стационарната суетенето е много по-малко – поставяте я и забравяте. Разглобяемата трябва да се монтира и разглобява два пъти годишно, но ако си ходите на вилата само през лятото, а в региона са зачестили случаите на кражби, най-добре е да си вземете разглобяема оранжерия.

Решете – какво смятате да отглеждате в оранжерията?

От това какво точно смятате да отглеждате в оранжерията също (и не на последно място) ще зависи окончателният Ви избор. В оранжерията могат да се гледат домати, подправки, краставици, различен разсад и дори дребни плодове. Това Вие си го решавате, но трябва да прецените, защото различните оранжерийни култури се различават както по режим на отглеждане, така и по нуждите от светлина и вода. Някои растения ще можете да отглеждате заедно, други не търпят нищо в съседство, дори могат да си навредят взаимно.

Когато решите какви растения ще отглеждате, ще можете да изберете оранжерия с подходяща височина. Съгласете се, че е едно да гледате пипер и съвсем друго – краставици или домати. Така че, ако сте решили да отглеждате домати, най-добре си вземете висока, правоъгълна оранжерия „къщичка“, тя е идеална за високите растения.

Решете – каква ще е системата на отглеждане и поливане?

Форма, размер, видове оранжерии за двор и градина.Когато решите какво ще отглеждате, помислете, каква система на отглеждане ще е по-добра. Има варианти:

  1. На земя – почва (най-разпространената система за отглеждане).
  2. На различни субстрати (органични или минерални) – на торфени смеси, кокосов субстрат, на керамзит, туф, перлит, минерална вата или вермикулит.

Между другото, от системата за отглеждане ще зависи и системата за поливане – с лейка, с полуавтоматична или напълно автоматизирана система. А може да решите да гледате растения с помощта на хидропоника – метод, който е система за едновременно поливане и отглеждане? Ако е така, имайте предвид, че хидропониците също са няколко подвида:

  • Филтърни пасивни системи и системи с периодично затопляне;
  • Системи с плаваща платформа;
  • Аеропонни системи.

Разбира се, от това какъв метод ще изберете също ще зависи каква точно оранжерия Ви е необходима.

Можете да изберете средства и поливни системи за оранжерии в нашия интернет магазин. Разгледайте категорията ни „Градина“.

Но ако на всички изброени параметри след закупуването на оранжерия може да се повлияе по някакъв начин, то на мястото на нейното монтиране – едва ли. Точно затова, преди да си купите оранжерия, трябва да решите точно къде ще бъде монтирана тя.

Къде да монтирате оранжерията?

Оранжерията трябва да използва енергията на слънцето с максимална продуктивност, а такива места на двора или градината може да не са кой знае колко, а и размерът им може също да е различен. Все пак Вие не искате да си вземете огромна 10-метрова оранжерия, която в крайна сметка просто няма да се помести на планираното място за монтажа ѝ.

Помнете: оранжериите се монтират на място, което е максимално защитено от вятър и мраз. На температурния режим в оранжерията влияе непосредствено външното обдухване, заради което въздухът може ту да се нагрява рязко, ту обратното – да се охлажда прекалено много. Трябва оранжерията да се монтира така, че през целия ден да се осветява максимално от слънцето: по дължина е най-добре да я разположите от север на юг.

Всеки, който реши да си купи оранжерия, се надява да намали максимално разходите по използването ѝ, при това ползата също трябва да е максимална. Нека се опитаме да разберем дали е възможно това и няма ли намаляването на разходите да доведе до съществено влошаване характеристиките на оранжерията?

Какви биват оранжериите – материали

В днешно време на пазара се предлага изключително широк избор от различни по форма, характеристики, размери и цена оранжерии. За производството им се използват нови – както заявяват много от производителите – по-качествени, съвременни и надеждни покривни материали, такива като поликарбонат.

Поликарбонат

Това е относително нов материал, който е известен със своята здравина, 200 пъти по-здрав от стъклото. Благодарение на това свойство оранжериите от поликарбонат не се боят от силен дъжд, вятър и дори от градушка. Още един голям плюс на поликарбоната е дългият му срок на служба – той няма да загуби прозрачността си с времето (гаранцията му е 15 години).

Не са загубили популярност и традиционните материали, например…

Полиетиленово фолио

Размерът на оранжерията зависи и от мястото, на което ще се извърши нейният монтаж.Полиетиленовото фолио е един от най-евтините и широко използвани покривни материали. Той се закрепва много лесно на оранжерията, независимо каква е конструкцията ѝ, пропуска ултравиолетовите лъчи, необходими за нормалното развиване на растенията, перфектно и е отлична защита за „жителите“ на оранжерията от измръзване. Плътността е от 100 до 150 мк, ширината на ръкава е от 1 до 3 метра.

Армирано полиетиленово фолио

Армираното полиетиленово фолио има същите предимства, които има и обикновеното, но благодарение на специалната армирана мрежа се отличава с по-голяма здравина – издържа не само на силен вятър, но и на град. Предлага се на ролки, чиято ширина е около 2 метра, плътността е 200 мк, може да се използва няколко сезона подред.

Спанбонд

Още един популярен покривен материал е спанбондът – здраво, нетъкано, бяло платно, което без проблем издържа не само на вятър, град, силен дъжд, но и на натиска на птиците. Той може да защити растенията от измръзване чак до -7 градуса, а може да се използва 5 сезона подред.

А какви биват оранжериите по форма, какви са плюсовете и минусите на различните видове оранжерии и какви препоръки можем да Ви дадем, за да изберете оранжерия правилно, ще проследим във втората част на този материал – ТУК!