В началото на този материал (ТУК) се запознахме с основните характеристики на оранжерията за вила или къща на село, какво трябва да имате предвид, когато избирате оранжерия и от какъв материал най-често се правят качествените оранжерии. Тук ще продължим да разглеждаме подробно темата за оранжериите, като ще се спрем на формата им, на това какви са плюсовете и минусите на различните оранжерии, а също така ще си позволим да Ви дадем някои общи препоръки в избора Ви.

Форма на оранжерията

По форма оранжериите могат да:

  • Имат едно- или двускатен покрив и вертикални стени;
  • Бъдат извити, извити с вертикални стени;
  • Бъдат с формата на пирамида – оранжерии пирамиди.

Най-разпространеният вариант са правоъгълните оранжерии – традиционните, които най-често са с двускатни покриви.

Правоъгълна оранжерия с двускатен покрив

Оранжериите могат да бъдат правоъгълки, извити като арка, във формата на пирамида, стенни, многоъгълни и други.Точно в такава оранжерия на растенията им се осигурява най-лесно светлина. Освен това тя е много удобна и лесна за използване, което, съгласете се, също не е маловажно. Но нека все пак разгледаме какви форми оранжерии има още…

Стенна оранжерия

Оранжериите, които се монтират към постройки (къщи, веранди и т.н.), се наричат стенни. По принцип те са с едноскатен покрив. Те заслужено се смятат за едни от най-икономичните варианти, защото благодарение на тази конструкция можете да спестите много както от строителните материали, така и от разположението, което, съгласете се, не е маловажно, особено ако площта на участъка е ограничена.

Извита оранжерия

Оранжерията – арка ще е истинска находка за градините – не струва много, а благодарение на това, че в конструкцията ѝ няма остри ъгли, ще Ви трябва в пъти по-малко покривен материал, отколкото, да речем, за правоъгълна оранжерия със същия размер. Точно затова и срокът на служба ще е по-дълъг.

Оранжерия пирамида

В днешно време много рядко могат да се срещнат по дворовете и градините оранжерии пирамиди и това е така, защото те са иновация в света на оранжериите, монтират ги най-вече градинари експериментатори. Както предимствата, така и недостатъците на пирамидните оранжерии все още на са много познати. Единственото, което може да се каже със сигурност, е че такива конструкции се отличават с ефектна форма и трудно изпълнение, макар че, ако искате да си вземете такова съоръжение за двора или градината си, защо пък не?

Многоъгълна оранжерия

Многоъгълната оранжерия (най-често осмоъгълна) също се среща рядко. Тя се прави най-често от дърво или от метал, в съчетание със стъкло. Тази оранжерия е много практична, защото всяка от границите ѝ може да се огрява по различно време от слънчевите лъчи.

Плюсове и минуси на различните видове оранжерии

Да си го кажем направо, независимо каква оранжерия ще изберете, всяка една си има както плюсове, така и минуси.

  • Размери на оранжерията и на вратите ѝ, при които се отглеждат най-удобно растения.Например извитата оранжерия може да се покрие само за един час, но ще е трудно да се грижите за растенията в нея – достъпът към растенията, които растат около входа, ще е страхотен, но не може да се каже същото за тези растения, които са в крайните редове – за да се доберете до тях, ще трябва да ходите на колене.
  • При едноскатен покрив ще си работите вътре в съоръжението съвсем комфортно, но за да направите такова покритие, ще трябва да вложите доста усилия – това трябва да се прави само в сухо и задължително безветрено време, иначе под въздействието на вятъра фолиото ще се размърда, а по-късно просто ще провисне. Разбира се, ако вместо фолио използвате стъкло или пластмаса, няма да имате такъв проблем.
  • Многоъгълната оранжерия също си има своите недостатъци – освен че е една от най-скъпите, в този тип оранжерии много трудно се поддържа стабилна температура. Затова пък, благодарение на оригиналната си форма, тя ще бъде достойно украшение във всяка градина или двор.

Общи препоръки по избора на оранжерия

Какъв тип оранжерия да изберете, да си я направите сами или да си купите готова – това си го решавате сами. Имайте предвид само няколко неща, които важат за всички оранжерии.

Оптимална височина, ширина и дължина на оранжерията

Оптималните размери за всяка оранжерия са:

  • 2,5 метра – дължина;
  • 1,5 метра – височина на стената;
  • 3,5 метра ширина.

В оранжерия с такива размери е лесно да се полага грижа за растенията. Разбира се, тези параметри не са константа, можете да ги променяте, както си пожелаете. Само трябва да знаете, че оранжерията не трябва да бъде по-дълга от 6 метра, иначе ще Ви е много трудно да се грижите за растенията в нея. Ако се налага да е дълга, разделете я на няколко отделения.

Оптимални размери на вратите на оранжерията

На-добре е вратите ѝ да са достатъчно широки (около 1 метър), за да можете без проблем да минавате с градинска количка през тях.

Скелетът на оранжерията – от какво е най-добре да е направен?

Скелето на такова съоръжение може да бъде направено от метал, дърво или пластмаса, но взимайте предвид характеристиките на тези материали. Металното скеле ще е с дълъг срок на служба (минимум десет години), здраво е и излиза относително евтино. Дървеното едва ли ще Ви служи много дълго, дори и да го обработвате както трябва, с различни антисептични средства, но пък струва малко и е лесно за поддръжка. Скелето от пластмасови тръби ще Ви служи най-дълго: то няма да изгние, няма да трябва да го обработвате допълнително, но може да се деформира от слънцето.

Силно се надяваме материалът, изложен в тази статия, да Ви бъде полезен и с наша помощ да изберете такава оранжерия, която ще удовлетвори всичките Ви изисквания. Успех!