<<<КЪМ НАЧАЛОТО

Класификация по типа на закрепване

Освен конструктивните разлики в работния елемент на обратния клапан, използвани за монтирането към помпените станции, има разлики и в начина на закрепване. Изборът тук зависи от материала на тръбопроводите и технологиите на съединяването им.

По начин на съединяване с тръбите обратните клапани се делят на:

 • Муфти;
 • Фланцови;
 • Междуфланцови;
 • Заварени.

Първият вид се съединява с тръбопровода посредством резбов преход, а вторият се свързва чрез фланцове с уплътнители. Междуфланцовите обратни клапани нямат собствен крепеж, фиксират се между фланцовете с други водопроводни елементи с помощта на дълги шпилки.

Вариантът със заваряване е предназначен повече за използва с тръби, по които се изпомпват агресивни среди. С помпени станции не се монтират. Обратните клапани с междуфланцово закрепване се продават само в дисково или двукрилно изпълнение.

За водоснабдителни системи най-често се избират обратни клапани с повдигащо-пружинен механизъм на затваряне и муфа. Те се монтират и демонтират по-лесно, а освен това могат да се ремонтират, като се сменя пружината, която е най-слабото звено в тази тръбна арматура.

Варианти спрямо материала на производство на обратните клапани

Не всяка помпа има нужда от обратен клапан, при монтаж на допълнителен клапан налягането на водата в системата се понижава.Корпусът на обратния клапан може да бъде:

 • Бронзов;
 • Месингов;
 • Чугунен;
 • От неръждаема стомана;
 • Пластмасов.

Най-дълготрайни са моделите от неръждаема стомана, те най-малко са предразположени към корозия. Чугунените обратни клапани са тежки, затова в бита се използват рядко. Използват се основно при тръби с голямо сечение. Към битовите помпени станции не се свързват такива тръби.

Най-популярни са месинговите обратни клапани. Месингът е сравнително евтин метал, не ръждясва и е най-подходящ за магистрали с малък напор и полипропиленови тръби.

Работният спирателен елемент се прави от:

 • Неръждаема стомана;
 • Алуминий;
 • Пластмаса.

По принцип всички тези материали са еднакво добри. Спирателните детайли са малки и винаги се правят много здрави и дълготрайни. Повреди се случват най-често в пружинния механизъм. Затова пружините в повечето модели са от неръждаема стомана, която се слива с антикорозийните си характеристики и надеждност.

В магазините можете също така да намерите комбинирани обратни клапани, чиито корпус и капачета са направени от различни материали. Всеки производител се опитва да поевтини продуктите си и да предложи на пазара нещо ново. Всяка арматура преминава през опити, трябва само да изисквате сертификат за съответствие на нормите и стандартите.

За да придобие херметичност затворът при поставянето му в седлото, се използват уплътнители от гума, пластмаса и елементи от твърди метални сплави в различни комбинации.

Монтаж на клапаните в помпената станция

При избора на обратен клапан трябва да вземете предвид номиналното му налягане, пропускателната му способност и диаметъра. Всички тези данни са описани в техническия паспорт на съоръжението. Монтажа може да си го направите сами, като следвате инструкциите за помпената станция. В тях производителите задължително посочват препоръчителното място за монтирането на всички необходими арматури.

Вариантът за монтиране на обратния клапан на потопяема центробежна помпа:

Най-важното тук е да се уточни има или няма обратен клапан в блока на помпената станция. Ако е постоянен елемент, няма нужда да се поставя допълнителен.

В този случай клапанът само ще намали пропускателните възможности на тръбите, а полза от него няма никаква. Няма смисъл да харчите пари и време за монтаж на ненужен елемент, който и ще създава, макар и дребни, трудности за потока на водата.

Ако схемата на водоснабдителната система предполага възможност за изпразване на напорната магистрала или работа на помпата в режим реверс, не трябва да се монтира горен обратен клапан след водонапорния агрегат. Той просто няма да допусне подобни действия, тъй като ще блокира потока на водата към агрегата.

Видове обратни клапани за помпи за геран или кладенец.

Последователността на монтиране на връзката „клапан + задвижване“ зависи от технологията на пускане на помпата. Има модели, които са предназначени за пускане със затворено задвижване. В тези случаи обратният клапан трябва да се монтира след спирателния кран.

Обратният клапан в „долната“ позиция се препоръчва от производителите да се монтира във всички случаи заедно с мрежестия филтър за грубо пречистване. Водата първо трябва да се почисти от пясъка. Вътрешните части на системата ще се износват по-бързо от контакта с абразивни частици.

Най-добре е да си вземете обратен клапан заедно със сваляща се или несваляща се мрежа. Тя ще защити устройството от пясък, с нея няма да трябва да монтирате допълнителен филтър.

Когато избирате точката за монтаж на обратния клапан, трябва да имате предвид:

 • Посоката на потока на водата;
 • Достъпността на арматурата за бъдещ ремонт и обслужване;
 • Ограниченията на хоризонталността или вертикалността при монтажа на някои типове обратни клапани;
 • Наличието на пясък във водата, който може да доведе до замърсяване.

Най-предразположени към замърсяване са пружинните обратни клапани с повдигащ спирателен елемент. Най-бързо и лесно се монтира тръбна арматура с междуфланцови съединения. Но най-често за водопровод в частен дом се избират евтини аналози с фланцов крепеж или муфи.

При монтажа на обратен клапан е важно той да се монтира правилно. Оста на бобината трябва да е точно вертикална. А при монтаж на ротационно изделие оста на завъртане на „клапата“ винаги трябва да е по-високо от оста на водния поток.

За контролирането на посоката на поток на водата и за правилното разположение на обратния клапан отговаря стрелката на корпуса му. Трудно е да не я забележите, още по-трудно е да се объркате при монтажа на спирателното устройство.

Изводи

Използването на обратни клапани улеснява използването на помпите и намалява риска от възникване на аварии във водопроводната система. Не пестете от това малко, но важно изделие. Производителите днес предлагат много варианти на тази арматура с различни типове размери, начин на работа на спирателния елемент и типа на закрепване. За всяка водоснабдителна система и вид помпа се взима лесно оптимално решение.