КоеБарбекюто е лесен начин за приготвяне на вкусна вечеря навън е най-приятното занимание сред природата, когато времето е хубаво? Може би спокойна обстановка, приятна компания и хапване на открито. Няма да има сила, която да ви измести от вашето място за отдих, ако си набавите всички тези удобства. Няма по-вкусно приготвена храна от изпечено сочно и крехко месо, допълнено от зеленчуци, които имат лек опушен привкус. За тази цел трябва да си набавите единствено барбекю и пресните продукти. Покажете на своите гости, какво производство от зеленчуци имате, като директно ги откъснете от градината си. По този начин ще впечатлите, и ще направите нещо като шоу за готвене на открито, в което всички около вас ще се забавляват.

Какво да съобразите, когато си купувате барбекю?

Да не е електрическо - няма необходимата мощност, затова недейте да се изкушавате, защото просто се включва в контакта и тръгва.
Да има капак - за печене на открито миризмата не е от значение, както в дома, но не позволявайте топлината да стигне на високо в небето. Контролирайте температурата чрез капака, за да сготвите най-вкусните мръвки.
Да има няколко зони за печене - по този начин ще имате възможността да използвате индиректния метод на печене. Това позволява да поставите в едната част продуктите, а в другия край да е източникът на топлина.
В случай, че сте избрали барбекю на въглища, трябва да има клапи за регулиране на въздуха - налага се да има отдолу и на капака, за да не губите от топлината.

Видове барбекю

Електрическо барбекю - съществуват различни модели и храната се приготвя бързо и лесно, защото е на ток. Съвременните барбекюта разполагат с антиизграрящи покрития, имат проста конструкция, по-леки са и може лесно да регулирате температурата чрез термостат. Така имате възможност да приготвяте рецепти, които изискват различна топлина, без да се опасявате, че не можете да го съобразите сами. Изберете между грил повърхност или покритие, което не залепва. Единственият недостатък е мощността, така че при този избор трябва да помислите за предназначението му. 
 
ГазовоНа барбекю могат да се приготвят и вкусни зеленчуци барбекю - наименомаванието подсказва засилената нужда от внимание при използването на този вид барбекю. То е специфично по повод мерките за безопасност. Запознайте се с инструкциите и ги спазвайте стриктно. Печенето се осъществява чрез дюзи, като качествените барбекюта са с две или повече дюзи. Точно те произвеждат нужната топлина за крехкото изпичане на пържолите ви. Системата, която е разположена над тях разпръсква равномерно температурата към решетката за готвене. Едни от най-търсените модели при газифицираните барбекюта са чугунените плочи в комплект с чугунените скари. 
 
Барбекю на дърва или дървени въглища - първите данни за снимки на барбекюта са направени от испанци. Те наблюдават на Карибските острови как жителите пекат месо. Барбекюто представлявало съвсем примитивни дървени плоскости, които са разположени над огъня. Така могат да се изпекат големи количества месо, за кратко време, като процесът не е трудоемък. Днешните преносими бездимни барбекюта на дървени въглища са много практични. Можете да ги разнасяте съвсем спокойно, защото са леки и с компактни размери. Приложими са навсякъде и за всякакви поводи. Те са добър вариант за печене в градината през топлия период, а зимата за в кухнята, защото притежават специална технология за печене без дим. Към този вид спада и бетонното барбекю. В това огнище ще стане вкусен, дори и най- обикновения салам