Грижата за зелената морава с пищна растителност е това, за което си мечтаят много градинари. И за тази цел ще Ви трябва добра косачка.

Всъщност моравата често заема най-много място на двора или в градината. Затова висококачествената косачка, подходяща по размер за Вашата трева и градина, е от жизненоважно значение.

Но покупката на косачка за трева може да е непосилна задача. Има толкова много различни типове на този инструмент, че асортиментът може да Ви обърка. Често моделите биват по-скъпи заради допълнителни функции, но е трудно да прецените дали ще са Ви нужни. Препоръчваме Ви да се обърнете към специалисти в тази област, които ще могат да отговорят на въпросите Ви и ще Ви помогнат да си изберете правилно косачка.

Типове косачки

Цилиндрични косачки

Цилиндричните косачки имат цилиндрични ножове, които се въртят вертикално в предната част на косачката. Те косят в противоположна посока от фиксирания нож на дъното на машината. Цилиндърът трябва да има няколко ножа – най-добре е да са три или повече.

Цилиндричните косачки за трева са подходящи най-вече за плоски морави, които трябва да са къси и добре поддържани. Те могат да са както електрически и бензинови, така и механични.

Роторни косачки


Роторните косачки имат един нож, който се върти хоризонтално под косачката като перка на самолет.

Те са най-универсалният тип и се справят с повечето видове трева. По-добри са от косачките с цилиндрично действие при косенето на по-дълга и пищна трева.

Роторната косачка може да се захранва чрез електричество, акумулаторна батерия или бензинов двигател.

Косачки на въздушна възглавница

При пускането им трябва малко да се наклонят настрани, за да започне въздухът да циркулира отдолу, създавайки въздушна възглавница. Те са добър избор за поляни с необичайна форма и са по-евтини от другите типове.

Обикновено се захранват с електричество и имат въртящи се остриета. Но тези модели невинаги са подходящи за големи градини.

Типове захранване на косачките

Електрически косачки

Повечето косачки се захранват с електрическа енергия. Това е най-добрият избор за малки и средни по площ градини. Косачките са малки, евтини и лесни за съхранение и употреба.

Преди да си купите такава косачка, се убедете, че кабелът ще Ви позволи да косите тревата до края на моравата си.

Акумулаторни косачки

Косачката с акумулаторно захранване е градинска косачка, при работата с която не се изискват никакви усилия. Тя притежава всички предимства на електрическата косачка, но няма да има нужда да се притеснявате за електрическия кабел.

Но заради батерията те могат да струват повече, отколкото електрическите модели косачки. Съвременните литиево-йонни батерии са по-леки и служат много по-дълго, отколкото традиционните никелово-кадмиеви батерии, но са по-скъпи.

Бензинови косачки

Косачките с бензиново захранване са най-добрият избор за големи градини и дворове, където електрическият кабел не може да премине по една или друга причина. Те са малко по-скъпи, но са много по-мощни и бързи при косенето. Освен това се маневрират много по-лесно около големи обекти.

Механични косачки

По принцип това са малки цилиндрични косачки, които се управляват само с помощта на силата на мускулите Ви. Те са най-подходящи за малки морави, не изискват електричество и не създават шум, не изпускат вредни газове.

Косачки-роботи

В днешно време косачките-роботи стават все по-разпространено явление. Технологията се усъвършенства постоянно и сега те могат да разпознават препятствия (камъни, дървета) и края на моравата. И са много по-достъпни, макар да не са по-евтини.

Косачките-роботи са най-добрият вариант, ако Вие наистина много мразите да косите тревата. Трябва само да поставите кабела правилно по периметъра и да настроите машината. След това оставете косачката и се занимавайте с други неща, а след като косачката приключи работа, махнете окосената трева.

Косачки за различните размери поляни

Размерът на моравата може да се сравни с тенис корт. Пълният размер корт би бил морава със средна по размер площ, половин корт или по-малък – малка полянка. Всичко повече от това е голяма морава.

Косачки, подходящи за различните размери морава:

  • Малка морава (до 100 кв.м.): електрически, акумулаторни и механични.
  • Средна морава (100-250 кв.м.): електрически, акумулаторни, бензинови.
  • Голяма морава (над 250 кв.м.): бензинови.

Какво още трябва да имате предвид при избора на косачка?

Самоходна косачка

Някои електрически и бензинови косачки са самоходни. Това означава, че няма нужда да ги бутате – просто ги насочвате в нужната посока. Това значително облекчава косенето, особено на големи морави. Някои модели се продават с регулируема скорост, така че можете да настроите косачката на комфортна за Вас скорост.

Електрическо пускане

При бензиновите модели косачки тази функция позволява двигателят да се задейства лесно с едно копче, а не с теглене на въже. Всички електрически косачки се пускат така.

Комфортно съхранение

Почти всички косачки могат да се съхраняват във вертикално положение в тесен гараж. Някои газови модели имат специални уплътнители, които също позволяват да се съхраняват вертикално, без риск маслото или бензинът да изтекат.

Сгъваема дръжка

На моделите със сгъваема или с телескопична дръжка им трябва малко място за съхранение.

Контейнер за събиране на тревата

Обикновено се препоръчва окосената трева да се събира , а не да се оставя по поляната. Повечето косачки събират окосената трева в кутия отзад. Това е по-добър вариант, отколкото косачка, която оставя тревата по поляната, тъй като това отнема повече време и усилия.

Ако моравата Ви е средно голяма или голяма, търсете контейнер с голяма съвместимост. Това ще позволи да пестите време, необходимо за спиране на косенето и изпразването на контейнера.

Косачки с наторяване

Можете да си купите и косачка, която раздробява тревата много на ситно и я изхвърля обратно на поляната, като тор. Често наричат тези машини преработващи косачки. Торът добавя хранителни вещества обратно в моравата.

Ширина на косене

Под ширина на изрязването на косачката се разбира ширината на площта, която косачката може да окоси. Голямата ширина намалява времето за косене на поляната.

  • Малка морава – ширина на косенето 300 мм.
  • Средна морава – 350-400 мм ширина на косенето.
  • Голяма морава – над 400 мм ширина на косенето.

Височина на рязането

Височина на рязането означава колко висока ще е тревата след косенето. Повечето косачки са с регулируема височина на рязането – просто премествате ножовете нагоре или надолу.

Това Ви помага да регулирате височината на тревичката и да я оставяте по-висока есента или в сухо време диапазонът на височината на косене обикновено е от 200 мм до 60 мм.

Заден валяк

Ако искате поляната Ви да е на райета, като футболно игрище, ще Ви трябва косачка със заден валяк. Колкото по тежка е косачката и нейният валяк, толкова по-дълги ще са райетата.

Задните валяци позволяват и да окосите моравата до края ѝ.

Край на косенето

Ако имате много краища на моравата, е добре да потърсите модел, който може да реже тревата до край. По принцип цилиндричните модели или моделите със заден валяк са най-подходящи за тази цел.

Всяка косачка с вградени предни колела или гребен за събиране на тревата също е перфектна за косене на краища – няма нужда да връщате назад и да косите остатъците с тример.

Правилна техника на косене

Сега, когато вече знаете типовете косачки, трябва да научите и техниката на косене. За великолепен външен вид на поляната Ви е необходимо да косите регулярно, като това ще стимулира растежа на тревата. Освен това ще задържи пищна и гъста тревата и ще предотврати разпространението на плевели и бурени.

Най-голямата грешка, която повечето хора правят при косене на моравата си, е да косят прекалено бавно. Това се нарича „скалпиране“ на тревата и може сериозно да я отслаби.

За нормални поляни, които са предразположени към износване и по които се ходи много, дръжте тревата на височина около 5 см. За декоративни морави, които не се използват много често, височината на моравата може да достига 2,5 см.

След косене винаги махайте листата и окосената трева, а пролет и есен подхранвайте поляната си със специални торове. Убедете се, че сте избрали правилните торове – пролетните стимулират растежа, а есенните смеси създават по-здрави корени.