Бормашината е електрическо устройство, което се използва с цел придаване на пробивния накрайник въртящо се движение. Трудно е да се намери друго устройство, което да има толкова колосално значение за строителните и домашните дейности, свързани с ремонта. С негово участие строителите са се научили да правят дупки в материали, да завъртат видии и болтове, дори да правят смеси със строително предназначение.

Когато искате да се сдобиете с надежден уред, но не знаете кой от тях ще работи най-продуктивно, трябва да разберете същността на техническите му параметри. И първият въпрос, който един човек ще си зададе, е какъв вид бормашина му трябва.

Видове бормашини

Бормашината е уред с универсално предназначение. Но съвсем не всички бормашини могат да се справят с камък и желязо. Не всяка бормашина е подходяща за бъркане на бетон и само отделни модели могат да работят на места с ограничен достъп. И когато извършвате строителни дейности, един вид бормашина няма да е достатъчен. Но каква бормашина да изберете за бетон? Какво е предназначението на безударната бормашина и как да изберете? Спокойно можете да намерите отговорите на тези въпроси, ако прочетете за всяка една от категориите в тази статия, която ги разглежда подробно.

Безударна бормашина

Когато искате да разберете каква бормашина да си изберете за пробиване, безударната бормашина е най-простото устройство за тази цел. Освен че пробива дърво, със същия успех ще се справи с гипсокартон, пластмаса и керамични повърхности. Мощността на тези уреди е 300-600 Вт, което е подходящо дори и за пробиване на тънки листи метал. Често те имат бързо затягащи се или зъбчати скоби, което позволява накрайниците да се сменят много бързо и работата да бъде по-продуктивна.

Ударна бормашина

Каква бормашина да изберете за пробиване на метал? Който и професионалист да попитате, ще каже „ударна бормашина“. Какво представлява, може да Ви каже всеки, който поне веднъж е пробивал широки дупки в камък и бетонни стени. В какво се крие тайната на тяхната продуктивност? В това, че освен стандартно въртене на патронника, ударната дрелка има и регулярно възвратно движение.

Всъщност няма нужда много да се мисли върху това как да изберете бормашина-перфоратор. Много машини могат да пробиват в ударен режим. Но с някои от тях бетон се пробива много по-лесно. Често те имат две скорости, които може без големи загуби на време да се превключват, всичко зависи само от повърхността, с която ще се работи. Точно с ударния тип бормашини имате шанс да постигнете оптимален режим на въртене.

Ъглова бормашина

Ако търсите инструмент, който ще функционира на места с ограничен достъп, тук може да Ви помогне ъгловата дрелка. Ще я познаете по габаритите и характерната ѝ форма (във формата на буква „Г“). Компактните параметри на този уред помагат навсякъде, където вътрешната пролука между материалите е ниска, а достъпът към нея е ограничен.

Бормашина-миксер

Ако попитате опитните строители каква дрелка да изберете за бъркане, те ще Ви препоръчат бормашина-миксер. Те знаят какво е дрелката миксер и колко е трудно да се направи разтвор с необходимата консистенция без нея. Разбира се, за подобни задачи се използват и други бормашини. В магазините се продават специални накрайници-миксери за тях, но не трябва да използвате такъв уред, ако не сте сигурни за неговата производителност. При неправилно настройване може както да се счупи бормашината, така и да се замърси патронникът (ако потопите повече от 80% от устройството).

Бормашина с функция винтоверт

Освен че могат да пробиват дупки, тези уреди са предназначени и за завиване на видии и болтове. За да изпълняват тази задача, те имат специален самозахващащ се патронник и регулатор на захващането. Изборът от материали е неограничен, има винтоверти, които се използват за дърво, но можете да намерите и такива, които работят с бетонни стени. Най-често тези дрелки се използват за сглобяване на мебели както в дома, така и по заводите.

Всеки от тези типове е уникален и е приспособен за определени задачи. Ето какви са предназначенията на всеки един от тях:

Предназначение на различните видове бормашини

  • Безударна бормашина – да пробива дупки в дърво и по-меки материали, мощността е 300-600 Вт, скоростта на оборотите – 500-4000 оборота в минута;
  • Ударна бормашина – да пробива дупки в камък, метал и бетонни конструкции, мощността ѝ е 500-1500 Вт, скоростта на въртене – 1000-3200 оборота в минута;
  • Ъглова бормашина – да пробива дупки в труднодостъпни места, мощност – 300-450 Вт, скорост на въртенето – 200-2400 оборота/минута;
  • Миксер – да бърка строителни разтвори, мощността е 800-1100 Вт, обороти в минута – 600-4000;
  • Винтоверт – да завърта видии и болтове, мощност на уреда – 400-1500 Вт, скорост на въртене – 750-3200 оборота в минута.

В следващата част на този материал ще се спрем по-подробно на мощността, честотата на въртене на бормашината, а също и на типа захранване, типа на патронника и други важни параметри, спрямо които ще можете да изберете възможно най-правилно и оптимално бормашина спрямо собствените си нужди. Продължаваме темата ТУК!