В първата част на материала ни за бормашините (ТУК!) разгледахме какви видове бормашини има и какво е предназначението на всеки един от видовете поотделно. Тук ще разгледаме по-подробно основните и най-важни параметри, по които по-лесно ще можете да се ориентирате в избора си на бормашина за собствените Ви нужди.

Мощност на бормашината

В момента, в който разберете кой тип бормашина е подходящ за конкретната задача, трябва да прегледате технологичните характеристики. И основната характеристика за електрическата дрелка е нейната производителност. Този критерий позволява да разберем не толкова колко продуктивно е устройството, колкото с какви материали може да работи уредът и какви повърхности може да пробива.

На пазара се предлагат както бормашини за битови нужди (с мощност до 700 Вт), така и електрически дрелки, които работят с много твърди материали (с мощност до 1500 Вт). Ако не използвате по-здрави материали от дърво или гипсокартон, за тази цел няма да е подходяща бормашина с мощност над 500 Вт. При това, че точно инструментите с висока мощност са предназначени да правят дупки с голям диаметър.

Честота на въртене на вала

Максималната скорост на въртене на вала на бормашината е не по-малко значим критерий за продуктивността на устройството от мощността. Няма нужда да знаете какво означава въртящ момент на дрелката, за да разберете, че колкото по-голяма е честотата на въртене, толкова по-големи са възможностите на устройството. Дори и инструментът да е с ниски показатели за производителност, но честотата му е над 3000 оборота на минута, той ще прави дупки в по-здрави повърхности.

Когато искате да изберете надеждно и производително устройство, не е достатъчно да знаете какви са оборотите на дрелката. Трябва да разберете дали уредът има опция за регулиране на честотата на движение на вала. Колкото повече режими на скорост има бормашината, толкова по-универсална е тя. Защото за завъртане на видии не е икономично да се използва една и съща честота на оборотите, която се препоръчва за пробиване на метал или бетон.

Тип захранване на бормашината

Електрическите бормашини, произведени по-късно, могат да работят както с електрическо захранване, така и с акумулаторни батерии. Тези, които работят със захранване само от ел. мрежата, са по-евтини, но са по-малко мобилни и са по-чувствителни към промените в електрическото захранване. Друго е с бормашините с акумулаторни батерии, които могат не само да функционират далеч от източници на електрическа енергия, но и могат да работят няколко часа, без да се налага да се зареждат. И при някои за броени секунди може да се смени батерията.

Вече искате втория вариант, но не знаете как да изберете акумулаторна батерия? Има още редица показатели, които влияят върху избора на бормашина, която да работи с акумулаторна батерия. Най-разпространените са типът на използваната батерия и функционалният ѝ обем. С увеличаването на обема на акумулатора се увеличава диапазонът на работата и така той ще може да служи по-дълго, преди да се наложи да го заредите.

Тип патронници за бормашина

За електрическите бормашини, които се предлагат на пазара днес, се използват 3 основни типа патронници:

  • Зъбчат или ключов патронник – тук свредлото се поставя с участието на допълнителни ключове. Обикновено се закрепва с три скоби около свредлото и се появяват проблеми само когато самото устройство се изгуби;
  • Бита – така се нарича специалния накрайник с шестоъгълник на единия край и слот за закрепване на другия. Битата се поставя с помощта на патронна фиксация и се издърпва без никакви усилия. Благодарение на богатото разнообразие от бити, които вървят с инструмента, една отвертка се препоръчва да се използва наведнъж за няколко операции и типове болтове.
  • Бързозатягащ патронник – този режим остава най-популярен за електрическите бормашини. Отличава се с лесно използване и значително пестене на време при закрепването и смяната на накрайниците. Помнете, че не се препоръчва да се използва за твърди материали и при много високо натоварване.

Ако разглеждате бормашини за дома, най-комфортна би била опцията с бързозатягащ патронник. С него няма да губите време да търсите ключ и натоварването няма да е голямо. Но ако търсите професионален инструмент, предназначен да работи с голямо натоварване  - зъбчатият патронник ще се справи по-успешно.

Диаметър на свредлото

Максималният диаметър на свредлото е параметър, който посочва обективните възможност на бормашината. Преди да купите дрелка, трябва да разберете колко широки дупки ще трябва да правите и да си купите такава дрелка, която ще може да работи така. Ако прекалите с диаметъра или с мощността, рискувате да я счупите още на първия ден. Когато си взимате домашен инструмент, за тези задачи не Ви трябва голям диаметър на свредлото. Което не може да се каже за професионалните и строителни дейности, където необходимата мощност е много по-голяма.

Възможност за фиксиране на копчето

Ако работите дълго време с една и съща скорост, пръстът Ви може да се изплъзне от копчето. Когато това се случи, уредът спира да работи и рискувате да се лишите не само от битата, а и от целия инструмент. Ако бормашината има опция за фиксиране на копчето, това ще Ви помогне да пестите силите си. Бормашината ще поддържа сама необходимата скорост, задачата Ви ще бъде само да я управлявате.

Опция за плавно включване

Когато включвате някой електрически инструмент, вибрацията, която се създава, генерира порив от огромна сила. И тази сила е достатъчна неопитният или нездраво хваналият бормашината майстор да го изпусне. Много от произведените по-скоро уреди вече имат опция „плавно включване“, която прави така, че при пускането тази сила да е по-слаба и премерена. И ако не искате някой прекрасен ден да изпуснете бормашината от ръце, си струва да се погрижите тя да има такава опция.

Комплект за бормашини

Не по-маловажен при закупуването на дрелката е въпросът какво влиза в комплекта на модела. И в интерес на купувача е да потърси такъв инструмент, след покупката на който няма да му се налага да търси допълнителни аксесоари за него.

Най-важните аксесоари за електрическа бормашина са:

  • Допълнителна ръкохватка, незаменима за намаляване на вибрацията при работа с по-твърди материали;
  • Светодиодна лампа за работа в слабо осветени места;
  • Антиблокираща система, която прави двигателя по-устойчив към прегряване;
  • Магнитен държач, който пести време при смяната на свредлото;
  • Куфарче, което помага уредът и работните принадлежности да се транспортират и съхраняват безопасно;
  • Прахоуловител, който да събира боклука при работа с такива материали като бетон и желязо.

Не търсете една бормашина, която да може да се справи с всяка работа в дома или на работа. Някои уреди са по-подходящи за работа с дърво и мебели, други – за завъртане на болтове и винтове, трети – за бъркане на бетонови смеси. Затова, преди да купите бормашина, трябва да знаете за какви задачи е предназначена. И тогава вече да изберете типа, с избора на останалите параметри ще е по-лесно.