Отвъртането на няколко видии веднъж в годината е задача, която лесно може да се реши с една обикновена отвертка. Провеждането на десетки операции с крепежни елементи при домашен ремонт или професионално сглобяване на мебели – това е проблем със съвсем друг мащаб, който изисква специализирани инструменти. Нашият материал ще Ви помогне да намерите правилния винтоверт само в 7 стъпки.

Винтоверт: накратко за най-важното

Винтовертът е ръчен инструмент, който се използва за работа с крепежни елементи. Този инструмент помага да се завъртят или отвъртят много видии и други крепежни елементи бързо. Моделите с разширена функционалност, бормашините-винтоверти, също могат да пробиват и дупки.

7 стъпки при избора на винтоверт

И така, решили сме, че винтовертът е жизнено необходим за продуктивната работа и поддържането на душевното ни равновесие. Интернет-магазините и офлайн търговските обекти предлагат толкова голям избор, че човек може да стане разноглед. И рекламите на някои модели са по-ярки, отколкото на другите, и продавачът дава някакви съвети, говори за изгода и отстъпки.

Стоп! Без паника! Дишайте! Махнете си ръката от тази глупост с етикет „-200%“ и изберете една наистина необходима вещ в 7 стъпки!

Стъпка 1: преценяваме задачите и обема на работа

Преди да идем в магазина, не е лошо да разберем защо изобщо ни трябва винтоверт точно пък на нас. Всеки стандартен инструмент може да завърта и отвърта видии и болтове. За универсално ползване, свързано с пробиване на дупки, е най-добре да изберем бормашина-винтоверт. Но трябва да имаме предвид, че този уред губи по мощност пред пълноценната бормашина.

За домашно ползване, за сглобяване на шкафове, монтиране на первази и други не кой знае колко сложни задачи ще е достатъчен един битов уред. Може производителността и мощността му да не са толкова големи, но балансът между цената, качеството и функциите ще е оптимален.

Ако трябва да правите всички тези операции по стотици пъти на ден продължително време, с уверена стъпка се насочете към отдела за професионални инструменти. Уредите там са по-скъпи, но устойчивостта към износване, производителността и другите параметри ще са по-високи.

Стъпка 2: избор на място за работа и тип захранване

От мястото за извършване на трудовите подвизи с помощта на винтоверт зависи типът захранване на идеалния ни инструмент. Ако на конкретното място е прекарано електричество и дългият кабел не Ви притеснява, можете спокойно да изберете електрически винтоверт. Заради това, че няма батерия, винтовертът е по-лек от акумулаторните си колеги, а освен това може да работи без прекъсване дълго време.

Ако цивилизованите блага под формата на контакт са недостъпни, изберете модел с акумулаторна батерия, а най-добре – с две – докато батерията се зарежда, с втората ще можете да продължите работа спокойно. Така няма да зависите от ограниченията на времето за зареждане и нуждата от зареждане.

Ако бъдещето е дотолкова забулено, че не можете да знаете със сигурност къде ще работите с винтоверта, вариантът Ви е универсалният боец с акумулаторна батерия и електрически кабел.

Стъпка 3: параметри на захранването

С електрическите винтоверти е лесно: поглеждаме характеристиките на електрическата мрежа и следим кабелът да е достатъчно дълъг, за да използваме инструмента удобно. С акумулаторните и комбинираните варианти нещата стоят по малко по-различен начин: работоспособността зависи от типа, капацитета и напрежението на акумулаторната батерия.

Напрежението на батерията влияе на мощността на електрическия кабел и на максималното въртене. Производителите предлагат модели с напрежение от 9 до 36 волта. Последните се срещат в отдела за професионални инструменти. Средно 12-14,4 волта са напълно достатъчни за собственик на една домашна кутия с инструменти.

Капацитетът на захранващите източници също е различен. Ако винтовертът трябва да се включва епизодично, а през повечето време си почива на рафта, ще му е достатъчна батерия с капацитет до 2 Ah. Ако работата е по-интензивна, трябва да сложим още най-малко 1 Ah.

Винтовертите най-често се предлагат с четири вида акумулаторни батерии: литиево-йонни (Li-Ion), литиево-полимерни (Li-Pol), никел-кадмиеви (Ni-Cd) и никел-металхидридни (Ni-MH).

  • Li-Ion батериите издържат над 3000 цикъла от зареждане до зареждане, не запаметяват, отличават се с високи показатели за капацитет на зареждането и отдадена мощност. Но литиево-йонните акумулаторни батерии са скъпи, не могат да се зареждат при отрицателни температури и „от нулата“.
  • Li-Pol изпреварват съперниците си по капацитет, но излизат бързо от строя.
  • Ni-Cd батерии – верни спътници на инструментите от среден клас. Те не са скъпи, няма проблем, ако се разредят напълно, понасят студа добре. При това отдаваният капацитет на батерията не е много голям. Освен това никел-кадмиевите батерии имат ефект на запаметяване и глупавия навик да се саморазреждат.
  • Ni-MH акумулаторни батерии – близки роднини на Ni-Cd батериите. Те са с по-малък ефект на запаметяване и повишен капацитет. Освен това никел-металхидридните изделия са по-компактни. Батериите от този тип издържат не повече от 500 работни цикъла, не харесват студа и не могат да се съхраняват напълно разредени.

Стъпка 4: максимален момент на въртене и брой обороти в минута

Максималният момент на въртене, измерван в нютон-метри, характеризира, ако трябва да кажем с прости думи, силата, която инструментът прилага към крепежния елемент при завъртането или към повърхността при продупчването.

Ако сред задачите на майстора и винтоверта влиза само ремонтът на мебели, техника, играчки и други дребни операции, ще е достатъчно устройството да е с максимален момент на въртене около 10 N-m. Макар че този инструмент ще се счита за електрическа отвертка. 20-30 N-m стигат за завъртане на крепежни елементи в различни повърхности, а над 30 N-m – за пробиване на много твърди материали.

Специалните инструменти, предназначени само за завиване-отвиване, извършват най-много 800 оборота в минута. Функцията за пробиване е достъпна при устройства с показатели от 800 до 1300 оборота за минута време. Всичко, което се върти по-бързо от 1500 оборота за една минута, може да се отнесе към категорията на професионалните инструменти.

Стъпка 5: търсим скрити таланти

Когато вече почти разбрахме основните параметри, става ясно, че устройствата с тези характеристики са много. При стабилни равни условия печелят инструментите с допълнителни режими и функции. Така например наличието на ударен режим прави възможна работата с капризни твърди повърхности, а на импулсен – позволява да се справим с окислени съединения и с довиването на елементи, чиито размери са над стандартните.

Още един приятен бонус може да е наличието на подсветка. Източникът на светлина се намира под патронника или на ръкохватката. Последният вариант е за предпочитане, ако работната област трябва да се осветява отдолу.

Стъпка 6: теглим на везните

Освен работните характеристики, избирайки инструмент, трябва да имаме предвид и въпроса за удобството при работата с него. Не в абстрактния смисъл, а за точно определения майстор: модел, който приляга идеално на една широка длан, няма да е подходящ за тънка длан, а по-отдалечено разположените копчета за управление най-вероятно ще разстроят притежателя на по-къси пръсти. Затова, когато избирате „най-добрия винтоверт на света“, се ориентирайте спрямо личните си усещания. Теглото, формата на ръкохватката, разположението на копчетата – всичко тези неща помагат или пречат при продължителна работа с винтоверта.

Стъпка 7:  добавяме плюсове

Когато сте взели предвид най-важните неща, можете да си позволите да бъдете по-придирчиви и да съсипете продавача с въпроси за броя на накрайниците, има ли винтовертът калъф, куфар за съхранение и пренасяне, а също и да попитате дали има други „плюсове“, включително отстъпка.