В първата част (ТУК!) разгледахме по-подробно газовите котли, тези на течно и на твърдо гориво. Но има още видове котли, за които ще Ви е полезно да знаете, преди да изберете котел за отоплението на Вашия дом. Така че, продължаваме!

Електрически котли за отопление

Много разпространени станаха в България електрическите котли. В някои случаи е добре да се използват като резервни котли. Най-често се продават нагревателни електрически устройства, наречени така заради нагревателя, който се използва при тях. Към предимствата на тази система се отнася автоматизацията. Цената на тези електрически котли е горе-долу същата, каквато е на другите модели, много по-актуална от разходите за експлоатацията му.

Електродни електрически котли

Тези котли са много разпространени в последно време благодарение на фантастичния им коефициент на полезно действие. В процес на работата на този котел се използва принципът на йонизирането на частиците в топлоносителя, които повишават температурата на топлоносителя. Рекламите заявяват, че разходите за потребление на електричество в този случай са почти 3 пъти по-ниски. На купувача му се обещава среден КПД на 290% от обикновения електрически котел. Но рекламите не казват, че купувачът ще трябва да си купи специален топлоносител. Освен това толкова голямо пестене на електричество не се случва на практика.

Газогенераторни котли

Тези котли използват при работата си процеса на пиролизата. Това явление се случва с дървесината под въздействието на висока температура. При недостиг на кислород дървото се разлага на кокс и дървесен газ. Точно газът играе ролята на основно гориво, което позволява на котела да бъде много производителен. Това оборудване се е доказало при работа със сухи дърва. Влажността на горивото е единственото ограничение за тези котли. Към предимствата можем да отнесем и продължителното време на работа от едно зареждане (около 12 часа).

Нужда от топла вода

Ако котелът е необходим не само за отопление, а и за осигуряване на топла вода, най-добре да изберете двуконтурен. Основното му предимство е в това, че за да осигури топла вода за всички помещения, няма нужда да използвате допълнителни устройства. На свой ред едноконтурните модели са предназначени за отопление, а затоплянето на водата е опция и се осигурява при допълнително монтиран бойлер. Средно производителният котел осигурява минимум 10 литра топла или гореща вода на минута.

Двуконтурен или едноконтурен котел?

Към предимствата на двуконтурните котли се отнасят компактността и комплектуването. Необходимото оборудване се събира в един корпус, което опростява съществено монтажа на цялата система. По принцип едноконтурният котел е добре да се използва само в случай че мощността му е над 35 кВт, а обемът на бойлера е над 100 литра. Тези модели котли са доста скъпи, разходите при използването и също са много по-големи, отколкото при използването на двуконтурните котли.

Димоотводни и турбинни котли

Трябва да се прецени предварително как ще се извеждат отпадъчните продукти от горенето. Ако в дома Ви има комин, може да изберете котел с естествена тяга. В този случай горенето се поддържа чрез потока на кислорода от котелното, затова притокът на въздух трябва да е достатъчен. Турбинните котли имат затворена камера за горене. В този случай димните газове се отделят с помощта на вграден вентилатор. При това положение наличието на комин не е необходимо, отработените газове се извеждат от помещението през дупка във външната стена.

Стенни и подови котли

Всички котли могат да се разделят на две големи групи по начина на поставянето им: на стената или на пода. Медният топлообменник при стенните модели котли намалява тежестта значително, но ограничава и мощността, която не превишава 35 кВт. Към недостатъците на стенните котли трябва да отнесем и по-малкия срок на служба. Затова пък този модел е много компактен и може да се монтира дори и в малко помещение. Най-често стенните котли при самото им закупуване са оборудвани с необходимите възли.

Всички подови котли са с топлообменник от стомана или от чугун. Габаритите на тези устройства са приблизително 90х50х50 см. Средното тегло на подовия котел е 100-150 кг. При монтажа на системата трябва да се монтират допълнителни устройства: помпа, разширителен съд, средства за безопасност. Подовата помпа заема доста място. По принцип големите разходи по монтажа на система с помпа се отплащат при продължителна употреба. Подовите помпи могат да са много мощни, срокът им на годност на практика е неограничен.

Безопасност и автоматика

Повечето съвременни модели отговарят на всички изисквания за безопасност в експлоатацията. Можете да си купите само такъв модел, в който автоматиката ще изключи работата на котела при липса на отвеждане на дима, спиране на горенето, прегряване, падане на налягането на топлоносителя. Най-съвършените котли възобновяват работата си сами, след като причината за спирането им се отстрани. Този подход позволява напълно да се изключи намесата на човека дори при поява на редица извънредни ситуации.

Сервизно обслужване

Много е важно първото пускане на котела да се осъществи от специалист. Освен това всеки модел котли има нужда от сервиз, а в някои случаи и от ремонт. Добре е да изберете котел с оглед на това сервизният център да е близко, тъй като в студеното време е недопустимо у дома да оставате без работещ котел. Много е важно в този сервизен център да има всички части. Някои служби постоянно удължават срока на гаранциите на оборудването си.


Цена на котела

На практика всички производители предлагат отоплителни котли в 3 ценови категории: икономичен, комфорт и елит клас. Икономичен вариант винаги може да се закупи на ниска цена. Точно този факт прави тези котли много популярни. Но ако купувачът има възможност, е най-добре да си вземе котел от комфорт класа. Продължителността на службата и надеждността в този случай ще са по-големи, което с времето ще направи това оборудване по-изгодно и в материален план. По функционалност котлите от елитния клас не се различават по нищо от стандартните. Избирайки такъв модел, купувачът в повечето случаи доплаща за имиджа на марката, която е престижно да си имаш у дома.

Желаем Ви успех в избора!