Ъглошлайфът е предназначен да реже метал и камък, да оголва, шлифова и зачиства различни повърхности. Въпреки че в повечето домакинства ъглошлайф не се използва често, това е необходим инструмент, а това означава, че има смисъл да си купите. В търговската мрежа се предлагат десетки режещи машини, при това те са с радикално различни цени, качество и функции. На какво трябва да обърнете внимание при избора на ъглошлайф?

Битов или професионален ъглошлайф?

Първо, трябва да проучите категориите. Ъглошлайфите, предназначени за работа в битови условия, по принцип са с по-малки габарити и мощност. Функциите им в сравнение с професионалните модели са по-опростени, а производителността е доста по-ниска, тъй като за един час работа инструментът трябва да се изключва няколко пъти, за да не прегрее. Към предимствата на тези модели ъглошлайф можем да отнесем ниската цена и простата им конструкция.

Професионалните ъглошлайфи могат да работят без прекъсване по няколко часа. Правят се от по-здрави материали. Тези машини се смятат за по-надеждни, наистина, ако се счупят, ремонтът им ще е доста по-скъп. За битови условия най-подходящ би бил битовият ъглошлайф, ако смятате да го ползвате не по-често от няколко пъти в годината. Специалистите обикновено избират професионален ъглошлайф.

Инструменти с една ръкохватка

В повечето случаи този тип ъглошлайф не е по-мощен от 1,5 кВт и се използва като режещ или шлифоващ инструмент с максимален диаметър на диска 150 мм. Някои модели с една ръкохватка са снабдени с функция за регулиране на оборотите, макар този детайл да е важен само за онези, които шлифоват често, в останалите случаи скоростта на оборотите не е важна.


По принцип този инструмент се предпочита за битови нужди, защото той отстъпва на този с две ръкохватки по мощност и по някои работни характеристики, които рядко се случва да са важни за работа в домашни условия. Към предимствата можем да отнесем мобилността, лекотата и сравнително ниската цена на ъглошлайфа. Освен това поправката на този тип ъглошлайфи ще излезе по-евтино.

Ъглошлайф с две ръкохватки

Обикновено се произвежда с мотор 2.0 или 2.5 кВт. Този ъглошлайф позволява да се използва диск с диаметър до 230 мм, което е важно при рязане на бетон, тухла или дебел метал. Моделите с две ръкохватки превъзхождат тези с една по повечето от работните характеристики, но са по-тежки и по-скъпи. В повечето случаи те са предпочитани от професионалните работници, в домашни условия нуждата от тях не е толкова голяма. Ако трябва да режете канали, задължително трябва да изберете ъглошлайф с две ръкохватки.


Избор на ъглошлайф

Сред „леките“ модели повечето са предназначени за работа с диск 100-125 мм, този диаметър е съвсем достатъчен за рязане на малки метални предмети и за шлифоване. В този случай не е необходима висока мощност, напълно достатъчно е да е 1-1,1 кВт. Но ако инструментът трябва да се използва за рязане на бетонни повърхности например, тази мощност съвсем няма да бъде достатъчна.

Най-добре да изберете ъглошлайф с мощност минимум 1,5 кВт. Работата не е само в това, че бетонът е много плътен материал. За работа с него по принцип се използва диск с диаметър около 230 мм, затова е необходима доста по-голяма мощност.


Специалистите отделят специално клас ъглошлайфи за професионално обработване на бетон с използването на шлифоващи чашки. Мощността на такъв инструмент не може да е по-малко от 2 кВт. Но разликите не са само в това. За шлифоване на бетон трябва да изберете ъглошлайф, оборудван със синхронен безчетков мотор. Иначе финият прах ще попада в механизма, от него не може да го спаси нито един кожух. В резултат на това четките постоянно ще излизат от строя и използването на този инструмент ще Ви излиза скъпо.

Максимално допустим диаметър на диска за ъглошлайф

Един от най-важните параметри. Работата е там, че всяка шлифоваща машина е ограничена от определен диаметър на диска и ако в някои случаи (например при шлифоване на повърхности) това не е много важно, рязането на дебели метални конструкции е много по-удобно с широк диск. Но трябва да имате предвид, че тези ъглошлайфи са много по-тежки, което значи, че ще Ви е трудно да работите с тях по-дълго време. Така че, ако няма да се налага да правите много дълбоки разрези, няма нужда да си купувате голям ъглошлайф.

Скорост на въртене на шпиндела

Всички модели, с изключение на най-евтините, имат възможност за регулиране броя обороти на шпиндела. Майсторите смятат, че за рязането на метал скоростта на работа на ъглошлайфа е 80 м/с. Този параметър зависи пряко от диска, който използвате: колкото по-голям е дискът, толкова по-ниска трябва да е скоростта. И обратното – за дисковете с малък диаметър скоростта трябва да е по-висока. Трябва да вземем предвид, че превишаването на скоростта на въртене може да доведе до това дискът да се разруши, а това е опасно не само с това, че инструментът може да се повреди, но може и да се нарани работещият с тази машина. Ето защо максималната скорост на въртене на шпиндела е категорично забранено да се превишава.

КЪМ ВТОРА ЧАСТ>>>