<<<КЪМ ПЪРВА ЧАСТ

Мощност на ъглошлайфа

По принцип този параметър се свързва с максималния диаметър на диска, тъй като за работата с широки дискове се изисква голям натиск. Смята се, че мощният инструмент е много по-издръжлив, а това означава, че срокът на служба на този инструмент ще е по-дълъг. Да, мощната машина ще е сравнително тежка. Ако Ви трябва инструмент за продължително рязане на много дебели конструкции или за шлифоване на повърхности, ще е по-логично да си купите модел със средна мощност.


Нека ресурсът на ъглошлайфа е по-нисък, това не е толкова страшно, ако при работата той не изпитва високо натоварване. Разбира се, много по-лесно е да държите в ръцете си лек ъглошлайф при продължителна работа, отколкото тежък.

Система за меко включване

Повечето битови и професионални съвременни ъглошлайфи имат такава система, но преди да си купите, задължително се убедете в това, иначе няма да можете да включите инструмента към битовата електрическа мрежа. Същността на системата е следната: когато се включва, ъглошлайфът работи на максимална мощност, значителен спад в мрежата не се случва, така че няма да има „токови удари“. Освен това системата позволява на инструмента да премине в работен режим достатъчно плавно, иначе машината с тежкия диск ще започне да вибрира толкова силно, че ще Ви е трудно да я задържите в ръцете си.


Автоматично балансиране на диска

Много полезна функция, особено ако планирате да използвате ъглошлайфа интензивно. В някои случаи дискът при работата се износва неравномерно, заради което процесът на шлифоване или рязане може да се затрудни съществено. Тази система ще Ви избави от подобни проблеми, най-ефективна е тя за работа с телени четки.

Безопасност и удобство

При работата с ъглошлайф правилата за безопасност трябва да се спазват стриктно, но е много важно на това изискване да отговаря и самият инструмент. Ако планирате да си купите малка шлифовъчна машина, допълнителна ръкохватка няма да има, затова предварително трябва да изберете ъглошлайфа правилно – да е с надеждна и удобна ръкохватка. Обвита с гума, а също и с форма за пръстите може да е допълнителен аргумент в полза на конкретен модел. Ако инструментът ще се използва дълго време, настоятелно препоръчваме да изберете ръкохватка, направена от специален материал, който поглъща вибрациите. С такъв ъглошлайф се работи най-удобно.

Марка

Мненията за това кои са най-добрите и най-надеждните ъглошлайфи са различни, трудно е да се гледа обективно на този въпрос. Инструментите от различните фирми по принцип се различават по технология на защита на корпуса от прах и мръсотия и по степен на безопасност. Навярно трябва да изберете инструмент от добре позната фирма, която е доказала себе си в годините. В този случай, дори ако се появи повреда, няма да е трудно да се смени в гаранционния ѝ срок.

Цена на ъглошлайфа

Както и при избора на всеки друг строителен или ремонтенинструмент, можем да дадем еднозначен съвет: в никакъв случай не избирайте най-евтиния ъглошлайф. Дори и инструментът да трябва да се използва два пъти в годината, вероятността да се счупи е много голяма. Ако нямате нужда от специални функции, най-добре се спрете на инструмент от средната ценова категория, но задължително да е от добър производител.


Когато са Ви необходими два инструмента

Ако често работите на строителни обекти, в някои случаи има смисъл да изберете два инструмента. Много изгодно би било, ако изпълнявате голям обем от работа. Универсалните инструменти, подходящи за всякаква дейност, са налице на пазара, но те са доста скъпи и в повечето случаи – огромни. 2 ъглошлайфа вместо един е по-изгодно и поради други причини: на всеки един може да се постави диск, да речем, за метал и бетон и да се редуват, това ще спести време. Освен това ъглошлайфите все пак се чупят доста често. Затова не подценявайте наличието на втори инструмент под ръка.

Пожелаваме Ви успех в избора!