Не е трудно да се монтира хидрофор, той просто се свързва към водопроводната система след помпата. Пред входа в устройството трябва да се постави добър филтър, за да може водата да се пречиства от примеси. Примесите могат да се наслоят във вътрешността на съда и да повредят мембраната.

Трябва да изберете правилно мястото за монтаж. Хидрофоръттрябва да е там, където можете свободно да го преглеждате и да се обслужва технически. С времето може да се наложи ремонт на хидрофора, затова не пречи предварително да помислите как ще се демонтира и какви трудности могат да се появят, ако се наложи ремонт.

Много е важно размерите на връзката и водопроводната тръба да съвпадат. Това ще попречи да се появяват хидравлични удари при свиване на трасето в някой участък от системата. Допуска се да се използват преходници, но не е желателно. При постъпването и извеждането на водата мембранният съд може да вибрира.

Препоръчва се да се фиксира към основата с амортизиращи накладки. Свързването му с водопровода се прави с мека връзка. Трябва да се убедите, че устройството е поставено правилно хоризонтално или вертикално, не трябва да е накриво.

Трябва предварително да се поинтересувате как можете да деинсталирате хидрофора от водопровода, без да трябва да източвате водата от системата. Това може да стане, като се монтира обикновен спирателен кран. За малките хидрофори с вместимост 10 литра, при които няма нипел, също трябва да се предвиди монтиране на изпускателен кран.Техническото обслужване на хидрофора представлява внимателен преглед на корпуса и на контрола на налягането във въздушното отделение.

В някои случаи трябва въздухът да се попълни или да се изпусне, за да се възстановят правилните показатели. Обикновено налягането трябва да е около две атмосфери или малко по-малко.Освен това трябва да изпуснете въздуха, който се е събрал в частта от мембраната, където се съхранява водата.Тук може да се постави и автоматичен отдушник.

Ако липсва отвор за тази процедура, трябва да изключите хидрофора от водопровода и да го изпразните целия от изпускателния кран. Въздухът ще излезе от съда заедно с водата. След това остава просто да включите помпата, за да се напълни хидрофорът с вода.

Когато говорим за това как работи мембранният хидроакумулатор, трябва да отбележим, че най-честата повреда при хидрофорите е да се скъса мембраната. Този еластичен елемент се разпъва и свива постоянно, затова с времето излиза от строя.

Ето кои са признаците, че мембраната се е скъсала:

  • Водата постъпва в крана на резки тласъци;
  • Стрелката на манометъра „подскача“;
  • След изпразването на „въздушната“ част от нипела изтича вода.

Последното позволява със сигурност да се убедите, че има проблеми с мембраната. Ако не изтича вода от нипела, а в системата вода постъпва слабо, по-скоро корпусът е разхерметизиран. Трябва да го прегледате внимателно, да намерите и да оправите пукнатината.

Не е трудно да се смени мембраната, но трябва да изберете точно такава, каквато е повредената, тъй като тя е направена точно за този конкретен хидрофор.

За да ремонтирате мембраната, трябва:

  • Да премахнете устройството от водопроводната система;
  • Да излеете водата и да изпуснете въздуха;
  • Да отвъртите винтовете;
  • Да извадите повредената мембрана;
  • Да поставите здравата мембрана;
  • Да я закрепите с винтовете.
  • Да монтирате хидрофора на мястото му и да го свържете към системата.

Най-трудният етап при тази процедура е затягането на винтовете. Трябва да е равномерно, затова се препоръчва да ги въртите, като правите по един оборот на всеки елемент подред. Тази тактика ще помогне да закрепите мембраната правилно в корпуса и да предотвратите хлъзгането на краищата ѝ вътре.Някои неопитни майстори, в стремежа си да подобрят качеството на съединението, нанасят на края на мембраната силикон. Не трябва да се прави това нещо, тъй като силиконът може да разруши гумата и да предизвика обратен ефект.

Изводи по темата

Устройство и принцип на работа на хидрофора:

За автономната водоснабдителна система хидрофорът е полезно оборудване, което осигурява автоматично извличане на водата, включване/изключване на помпата. Този уред ще повиши качеството на водоснабдяването и ще предотврати повреда на техническите устройства.