Банята е специално помещение във всеки дом, което се отличава със специфични условия: ниски температури, висока влажност и т.н. Заедно с това тук трябва да се поставят всички необходими санитарни приспособления, да се поставят контакти за всички уреди и да се създаде комфортна и уютна обстановка, та дори и да е голямо пространството. Ако ще правите ремонт на банята си, е важно всички дейности да се изпълнят в определена последователност и правилно, за да бъде резултатът добър. А за тази цел е добре да си помислите каква трябва да е банята Ви и да решите какви дейности ще са необходими.

И така, кои са етапите за изпълнението на ремонт на банята?

Първи етап: Създаване на проект

Първо, трябва да решите какъв искате да бъде резултатът и как виждате банята си след ремонта: трябва да има нов план ли, трябва да се смени всичкият санитарен фаянс ли, или само леко да се ремонтира? За да получите вдъхновение, можете да разгледате разнообразието от материали в интернет. Малко фантазия и вдъхновение и можете да си създадете уникален дизайн.

След като целта на ремонта е установена, можете да пристъпите към измерване на помещението, за да сметнете колко облицовъчни материали ще са необходими. На този етап можете да се разходите из строителните магазини, за да разгледате какво се предлага и какви са цените.

След това можете да започнете да си правите проект на бъдещата баня. Тук трябва да подходите сериозно, не само да си представите в главата си кое къде ще стои. Най-добре е да си направите колкото се може по-подробен и детайлен проект, който ще помогне за в бъдеще да се прецени правилно последователността на ремонтните дейности, а накрая, банята да е максимално удобна.

Не трябва да се спирате до скицата, най-добре е да си представите цялостно всяка стена на помещението с точното място на всички комуникации и предмети от интериора, да посочите всичко: от контактите и ключовете до мястото на вратите, лампите и санитарния фаянс. Още по-добре би било, ако на чертежите са посочени и местата, където ще минават електрическите кабели, канализационните и водопроводните тръби.

Въз основа на съставения проект вече можете да започнете да смятате всички разходи по ремонта, без да забравяте да сметнете и непредвидените разходи, които, както сочи опитът, със сигурност ще се появят. И след това вече можете да пристъпите към избора и закупуването на всички материали и оборудване.

Първият етап от ремонта на банята е да се направи проект, след което да се премахне всичко старо, плочки, санитарен фаянс, тръби за водопровод и канализация.

На този етап също така трябва да решите как ще се изпълнява работата: сами ли ще си правите ремонта, или ще използвате професионален майстор. Дори и да можете да се справите сами с почти всичко, за дейностите по изграждането на ВиК и изграждането на електрическа мрежа в помещението, най-добре е да си извикате специалист, тъй като точно тези етапи са най-трудни.

Ще отбележим, че при планирането на ремонта на банята трябва да определите точен и ясен срок за изпълнението му.

Етап втори: Подготвителни дейности

Когато проектът за ремонт на банята е напълно готов, можете да пристъпите към действие. Но преди да направите всички предвидени работи, трябва да подготвите помещението, за да не попречи нещо на осъществяването на Вашия план.

Много по-лесно ще е, ако е нов апартамент или къща, тогава ще трябва просто да почистите всичко от мръсотията и праха и може би да изравните или коригирате малко повърхността. В останалите случаи трябва да демонтирате всичко, което ще пречи и ще трябва да се смени.

За начало, трябва да изнесете от банята всички мебели, декоративни и интериорни елементи, а след това вече да преминете към демонтажа. Това е най-мръсният, най-прашният и шумен етап, без който, за съжаление, няма как да се случат нещата.

Всичко започва с демонтажа и изнасянето на всичкия стар санитарен фаянс. На този етап вече можете и трябва да спрете водата и да поставите тапи на канализационните тръби. След това трябва да премахнете старото покритие: първо се премахва от тавана, след това от стените, като едновременно с това се премахват старите тръби, а след това трябва да минете през пода.

Във втория етап от ремонта на бяната се демонтира санитарният фаянс - мивка, вана, тоалетна чиния и казанче.

Специалистите съветват задължително да махнете старите плочки, за да намалите риска от поява на мухъл и гъбички след ремонта.

Ако за облицоването на стените са били използвани панели, е достатъчно да разтворите скобите и да демонтирате скелето. Ако говорим за плочки, нещата са малко по-сложни тук – трябва да ги отлепите, като при това трябва да действате внимателно, за да не повредите повърхността на стените. Освен това трябва да премахнете добре лепилото от стените, за да може новото покритие да държи здраво.

Когато таванът и стените са изчистени, се пристъпва към демонтиране на подовото покритие. Плочките можете да махнете по същия начин, както от стените. Но понякога това не е достатъчно. Ако старата замазка не е в добро състояние или след монтажа на новото покритие подът в банята ще е на по-високо ниво от пода в съседните помещения, ще се наложи да премахнете и нея. Ако новият под се повдигне с до 1.5 см, което не би причинило неудобства на семейството, а старото покритие държи добре, можете да поставите новото покритие директно на старата замазка.

Сега можете да демонтирате останалите водопроводни и канализационни тръби и да свалите вратата. По принцип след това можете да преминете към самия ремонт, а може да започнете препланирането на банята.

Ако е необходимо и ако искате да обедините банята с тоалетната или да разширите помещението за сметка на килера, към останалата работа трябва да добавите и избиването на стените между помещенията. Това може да се направи само след като получите разрешение от съответните органи.

Продължава във ВТОРА ЧАСТ!