Кои са първите два етапа, вижте в ПЪРВА ЧАСТ!

Етап трети: Ремонт

Сега можете да преминете непосредствено към ремонтните дейности. Това е най-ангажиращият и обемен етап от ремонта на банята и от това, дали ще внимавате, ще зависи качеството на самия ремонт.

Смяна на тръбите

Ремонтните дейности в банята започват с поставянето на новите тръби и може би дори с модернизирането на водоснабдителната система. И така, първо, трябва да придадете на щранговете необходимата конфигурация, след това - да направите инсталация до всички точки на излаз на вода и ако е необходимо и искате, да поставите филтърна система и аварийни спирателни кранове.

Тръбите се разклоняват от щранга към точките на потребление, а това са душът или ваната, мивката, тоалетното казанче, пералнята и бойлерът, ако ще има такива във Вашия случай. Препоръчва се тръбите за топлата вода да са над тръбите за студената.

Как се сменят тръби в банята?

Освен това е най-добре да използвате колекторна система на свързване, за да бъде по-удобно занапред да използвате всички санитарни мебели и техника, свързани с водопровода. Колекторната система предполага, че към всяка точка води отделна тръба, а това позволява да се компенсират разликите в налягането на водата. Да, наистина, ще трябва да се увеличи сечението на захранващата тръба, но това е единственият минус при този подход.

Колекторът е специално устройство, което помага да се разпредели водата по няколко тръби. Той по принцип се монтира на тръбата за студената вода, но не е изключено да се монтира и на тръбата за топлата вода.

За да разберете колко по-удобно ще Ви е да използвате банята с колектора, ще обясним. По-рано водата е достигала до всички устройства само по една единствена тръба и този начин между другото се използва и до днес.

Ако в банята имате пералня, която започва да всмуква вода точно когато Вие сте под душа, няма да Ви е много приятно. А ако е монтиран колектор, няма да усетите никаква разлика, тъй като водата достига до пералнята и душа по различни тръби.

Този етап включва също и монтажа на регулатор на налягането – устройство, което ще предпази тръбите Ви от спукване, ако налягането в системата започне да се повишава. Можете да монтирате и филтри за пречистване на водата, водомер или други необходими устройства, за да Ви е по-удобно впоследствие.

Някои хора съветват водопроводните тръби да се крият в пода или в стените: в този случай те няма да заемат място и да развалят интериора. Но не е желателно да го правите, тъй като, в случай на авария, ще е много трудно да достигнете до тях. Компромисен вариант е да скриете тръбите в кутии, но да предвидите отвори, през които да имате лесен и бърз достъп.

Канализационните тръби трябва да са разположени така, че водата да се стича по тях бързо и безпрепятствено. Задължително трябва да има наклон към основната канализационна тръба, а колкото по-малко колена и извивки има в канализацията, толкова по-добре ще функционира системата.

Груба замазка

Сега трябва да направите груба замазка, за да подготвите всички повърхности за поставянето на декоративните материали. След демонтажа на плочките стените може да са неравни, да имат дупки, да са нацепени и т.н. За да изравните повърхността, се препоръчва да използвате гипсова смес за мокри помещения. Може, разбира се, да изравните стените с листове влагоустойчив гипсокартон, но за тази цел ще трябва да монтирате профили, което ще отнеме няколко сантиметра от пространството, а ако банята Ви е малка, този вариант е изключен.

Трябва да се опитате да изравните перфектно стените, много често за облицоване на стените се използват плочки с перфектна геометрична форма и всички неравности ще личат много накрая, да не говорим, че може да съкратят срока на служба на плочките.

Що се отнася до пода, той също трябва да се изравни старателно. Ако не сте премахнали старата замазка, можете да използвате тънък слой саморазливен под и резултатът ще е оптимален. В противен случай, трябва да правите цимент-пясъчна замазка. Освен това не трябва да забравяте, че трябва да има и слой хидроизолация, който ще предпази етажите на сградата от попадането на разрушителната влага, а и ако се появи теч, ще защити съседите Ви от наводнение. Най-добре е хидроизолация да се положи не само на пода, а и на долната част на стените – на ниво около 20 см от пода.

Защо трябва да се направи груба замазка в банята при основен ремонт?

Ако проектът е дизайнерски, може да си направите подово отопление. Всички дейности по изпълнението му се вършат на този етап. Специалистите съветват да се поставя електрическо подово отопление за банята – в този случай кабелът се крие в замазката, но системата трябва да се включи само след като замазката изсъхне напълно, поне след месец. Иначе може да стане късо съединение.

Системата за подово отопление ще внесе максимален комфорт в банята Ви, особено през зимата, а и ще помогне да се отървете от конденза и влагата. Подовото отопление трябва да се монтира само на открити участъци, затова трябва предварително да измислите как ще са разположени мебелите, техниката и санитарният фаянс в банята Ви.

Монтаж на електрическите кабели

Всички ние знаем колко специфично помещение е банята. Заради това, че в нея постоянно цари висока влажност, изискванията към електрическата инсталация в нея са много строги. Ако жилището е старо, инсталацията трябва да се смени задължително, защото тя няма да може да се справи с толкова много техника, която ще има в съвременната Ви баня – пералня, бойлер и други по-дребни устройства (преса за коса, маша за коса, сешоар и други подобни). Ако говорим за ремонт на баня в новопостроена сграда, този етап можете смело да го пропуснете.

Най-добре е кабелите да се поставят в специални пластмасови тръби, защото по-нататък във времето ще е много по-лесно да се подменят. Имайки предвид колко висока е влажността в банята, е най-добре да поставите кабелите в стробоскопи, което ще е добре от естетична гледна точка. Важно е да знаете, че за някои електрически уреди трябва да опънете самостоятелен кабел от електрическото табло и това се отнася, на първо място, за пералнята.

Поставяне на нова електрическа и водопроводна инсталация в банята при ремонт.

Ако в стената са останали елементи от старата инсталация, трябва да ги изолирате добре. След това трябва да преминете към подготовката на каналите, в които ще положите кабелите в гофрираните тръби. Кабелите се полагат строго вертикално или хоризонтално, на височина не по-ниска от 15-20 см от пода. За да знаете как най-добре да положите кабелите, разбира се, трябва отново да се обърнете към проекта, на който ще видите къде ще са всички осветителни тела и контакти. Между другото, ключовете се препоръчва да се изведат извън банята, а контактите да са по-далеч от източниците на вода, при това да се използват защитни контакти с капачета.

Ще отбележим и факта, че днес все по-често се използват медни проводници, а по-рано са били по-популярни алуминиевите. Ако в дома Ви са останали такъв тип кабели, не се препоръчва да ги свързвате директно с медни, най-добре използвайте преходници. И разбира се, не забравяйте заземяването.

В последната част ще продължим да разглеждаме какво още се прави на този етап от ремонта на банята. Продължава в ТРЕТА ЧАСТ!