Вижте как се започва ремонт на баня и какво трябва да направите първо, за да можете да използвате банята си безпроблемно дълги години – ТУК.

А сега ще продължим с последните точки от третия етап на ремонт на банята.

Завършително покритие

Препоръчва се завършителното покритие да се започне от тавана, за да не застъпи покритието на стените после, макар че е възможна и друга последователност. Сред най-популярните варианти за покритие на таван са: огледални плочки, опънати, окачени тавани. Всичко зависи от това какво сте измислили и какъв бюджет можете да отделите.

При опънатите и окачените тавани няма нужда да обработвате кой знае колко повърхността над тях, освен ако замазката не е почнала да пада. Опънатите тавани са красиви, естетични, позволяват да се разшири пространството, не се боят от влагата, но в резултат на конденз могат да се превърнат в място за развитие на плесен.

Под боята таванът трябва да се изглади, да се замаже и шпаклова, за да изглежда идеално. Най-добрият вариант в този случай е водно-дисперсионната боя, която е предназначена за помещения с високо ниво на влажност. Ако стане така, че съседите отгоре Ви наводнят, ще останат следи и самата конструкция няма да може да Ви защити, но пък по нея не се образува конденз.

Таван за банята - окачен, опънат, от огледални плочки.

Следват стените, за да не се застъпи подът. Най-често за оформянето на стени избират керамични плочки, чиито предимства в този случай са неоспорими. На предварително подготвени стени се нанася замазка и шпакловка, грунд, след изсъхването на който се слагат плочките. Използва се лепило за плочки, а монтажът започва от видимите ъгли, за да може на най-забележимите места плочката да е цяла, а зад шкафчетата и другите предмети може да се използват изрязани парчета.

Фугите между плочките се пълнят с фугираща смес, която може да е с цвета на плочките и да контрастира с тях. Вариантите за плочки са много, можете да комбинирате различни видове, да използвате огледални вложки, които могат да разширят леко малката баня.

По същия начин се слагат плочките и на пода, но за пода е най-добре да сложите максимално непързалящо се покритие. Сред алтернативите за плочки е водонепромокаемият ламинат, който със сигурност не се пързаля. Заедно с това може да използвате и течни тапети за стените.

Монтаж на контактите и ключовете

Когато облицовката на банята е готова, можете да преминете към поставянето на контакти и ел. ключове по предварително подготвените за тях места. Този етап включва също и монтажа на някои уреди, включително на бойлера. Той може да е необходим не само в къщите, а и в блоковете, които са на централна топла вода, но през лятото прекъсват подаването на топла вода за профилактика на инсталациите. За да спестите място, може да си вземете проточен бойлер.

Освен това трябва да се погрижите и за вентилацията. Това може да е автоматичен вентилатор, който сам да следи за нивото на влажността и температурата, като се включва и изключва сам. Ако сами ще регулирате работата му, за него трябва да има отделен ключ, а невинаги е удобно и оправдано да е свързан с осветлението. На този етап се монтират контактите, електрическите ключове и всички необходими осветителни тела.

Монтаж на санитарния фаянс

Това е онзи етап, заради който най-често започва ремонтът в банята. Изборът на санитарен фаянс днес е впечатлителен, затова всеки може сам да си избере това, което му харесва и едновременно с това е с подходящите размери и функционалност. Алтернативата на обикновената чугунена вана е акрилният вариант – тези вани се отличават с повече разнообразие във формите и по-широка функционалност.

Как се поставя мивка, тоалетна чиния, биде, вана в банята - монтаж на санитарен фаянс.

Ако няма много място в банята, е най-добре да се спрете на душ кабина – в магазините можете да намерите както най-простите, така и многофункционални модели с хидромасаж, сауна и т.н. Дизайнът зависи от вкуса и дълбочината на портмонето Ви.

И мивки има всякакви: на пиедестал, с шкаф, висяща или вградена. Остава само да изберете тоалетна чиния и ако остане място – биде. Освен това на този етап можете да монтирате и лира за банята, която едновременно и ще топли, и ще е място за сушене на бельо и кърпи. Всичко приключва с монтажа на смесителите и свързването им с водопровода и канализацията.

Поставяне на вратите и декора

Сега е време за новата врата. Тя се слага накрая, за да не се надере санитарният фаянс при вкарването му в банята. Вратата трябва да се вписва в дизайна на банята, да изолира звука, да не е прозрачна.

Накрая остава само да поставите всички обкичвания, да окачите огледало, картини, цветя, да поставите кърпи и всички аксесоари по местата им, които в банята изпълняват ролята не само като украшения, а и имат определени функции.

В завършек

Съставянето на дизайнерски проект за банята и разделянето на всички ремонтни дейности на етапи помага да си представите всичко, което трябва да се направи, по-ясно. Ако следвате точно последователността, рискът да забравите да направите нещо е много малък, а качеството на работата ще е по-добро. Освен това, ако спазвате точно етапите, ще успеете да се вместите в срока, затова преди началото на ремонта на банята е най-добре да отделите време за обмислянето на проекта и работата след това.