Банята е важна част от всеки дом, тъй като прекарваме много време там. Точно затова трябва да избирате внимателно не само санитарния фаянс, а и мебелите, за да си създадете удобно и функционално помещение. Разбира се, когато банята е голяма, можете да сложите и нормален скрин или шкаф, и кош за пране, и висящо шкафче, и дори да си устроите уютно място за седене.

Но ако броите всеки квадратен сантиметър, трябва да подходите по-внимателно към избора на мебели в банята, да обедините функциите на различни предмети, да използвате полезно свободното пространство.

Преди да преминем към особеностите за избор на мебелите за банята, ще отбележим, че всички предмети трябва да са не само красиви външно и да се вписват добре в създадения вече интериор, а и да са качествени, да издържат на влага, ниски температури и други негативни фактори.

Освен това мебелите не трябва да са нефункционални. Съвременният асортимент дава възможност да изберете всичко за банята си със съответните параметри и дори да Ви ги направят по поръчка. Има, разбира се, и съвременни разработки от типа на незамъгляващо огледало, но ние ще се спрем на по-разпространените и достъпни предмети.

Съвет №1 – изберете шкаф за под мивката

Вероятно дори и в най-малката и компактна баня ще се намери място за шкаф, който се слага под мивката. Всъщност това е единственият начин да използвате това пространство по полезен начин, тъй като няма какво друго да сложите там. А и шкафът е функционален, не само съхранява вещи, но и непосредствено поддържа мивката.
Преди всичко, трябва да обърнете внимание на материала, от който е направен шкафът. Популярният сега ПДЧ не е най-добрият вариант, постоянно трябва да се пази от влагата, което в банята е просто невъзможно. В противен случай, само след година-година и половина този шкаф ще загуби приятната си външност и от части функционалността си. 

Много по надежден материал са МДФ плоскостите, чиято технология за производство се различава от ПДЧ-то, което всъщност ги прави малко по-устойчиви на въздействието на влагата. Между другото, използването на защитни покрития може да удължи живота на шкафа.

Вниманието Ви заслужават и детайлите – най-добре изберете изделия с хромирани дръжки, закачалки и други елементи. В противен случай, само след няколко години постоянното въздействие на влагата ще си каже думата и всички тези елементи на шкафа, които по-рано са били като акцент, ще се превърнат в грозни, ръждясали детайли.
По-добре е, ако шкафът под мивката, както и другите мебели в банята са на крачета. В този случай те ще служат много по-дълго, тъй като на основата им няма да оказва влияние влагата, която може да попадне на пода в банята и да образува малки локви. Можете да си представите какво може да се случи с шкафа под мивката, който постоянно е под прякото влияние на водата, а особено ако помещението не се проветрява постоянно.

Видове шкафове за под мивката в банята - фуницонални и красиви.

Броят на рафтчетата и самото им разположение в шкафа може да е различно и тук трябва да разчитате на собствените си предпочитания и представа за удобство.
Например в шкафа може да има няколко подвижни кошници, може да са просто вратички, зад които са скрити рафтчета на различна височина, или дори кош за пране. Ако мястото в банята е малко, можете да поставите мивката на ъгъл и да сложите ъглов шкаф, това ще спести пространство и ще позволи да го използвате по-оптимално.

Между другото, ако височината на рафтчетата в шкафа може да се регулира, това е голям плюс, защото винаги може шкафът да се адаптира спрямо размера на всяко измиващо или почистващо средство. Така шкафът се превръща от лесен начин за скриване на комуникациите в просторно и функционално място за съхранение, където можете да сложите много принадлежности, които се използват в това помещение.

Съвет №2 – помислете за плот

Плотът започна да покорява относително наскоро родните бани и съвсем доскоро се смяташе за нещо необичайно. Днес много хора разбират, че той може да превърне банята не само в място, където човек се къпе, а и в място за разпускане, където човек може да се отпусне и да отдели време да се погрижи за себе си.

Не е задължително да украсявате мивката си само с шкаф, за тази цел може да използвате плота и да организирате допълнително място за съхранение около мивката. На плота можете да поставите онези предмети, които се използват най-често, а също и някаква декорация. Плотът може да е с всякакъв размер и ако банята не е много малка, плотът може да е в пъти по-голям от мивката.

Под такъв плот е логично да организирате система за съхранение на вещите си, която ще замени всички скринове, шкафчета, окачени шкафове и при това ще изглежда много красиво и подредено.

Подходящо за голяма баня е да се сложи плот на мивката.

Ако сте решили да обзаведете банята си с толкова многофункционален и естетичен елемент като плота, трябва да се отнесете сериозно към избора си. Той трябва да е здрав, надежден, дълготраен и да се вписва в интериора.

Плотове за бани се правят от различни материали. Естественият камък, което по принцип е мрамор, може да е с гланцирана или матова повърхност, поразително дълготраен и здрав е, устойчив на всякакви въздействия, но тежи много и струва скъпо.

Плотовете за баня от изкуствен камък, които се правят от мраморен или гранитен прах, съединен с акрил, почти не отстъпват по свойства на натуралния си аналог, но се драскат малко по-лесно, затова пък струват много по-малко, а външно разликата почти не се забелязва.

Стъклените плотове могат да са с най-различни форми, те са влагоустойчиви, устойчиви са и на механични увреждания, а от вътрешната им страна винаги може да се залепи тониращо фолио. Към недостатъците можем да отнесем това, че са чупливи и че могат да се образуват петна от варовика във водата, затова този тип плотове не са много популярни.

МДФ плоскостите, които се използват за шкафове и скринове, не са много подходящи за плот в банята, защото се повреждат лесно, което може да предизвика постепенно влошаване на естетичните и качествените им характеристики.

Колкото и странно да звучи, дървото е много по-устойчиво на въздействие, особено когато се използват защитни материали.

Запознайте се с останалите полезни съвети, които можем да Ви дадем за избора на мебели в банята, ТУК!