Разгледахме някои от съветите, които можем да Ви дадем относно избора на мебели за баняТУК! Вижте и останалите препоръки, които ще Ви дадем, за да сте сигурни, че сте ще се насочите правилно в избора си.

Съвет №3 – кой скрин е по-добър?

Ако банята е съвсем малка, най-вероятно плотът няма да е добър вариант, а по-скоро ще е уместно да се организира място за съхранение с помощта на окачени шкафове и комод. По-рано присъствието на скрин или комод в банята можеше да ни удиви много, но днес тенденциите са други и комодът е станал толкова необходима мебел, колкото и душа или мивката. В него можете да си държите кърпите, миещите средства и други предмети, които се използват в банята.

Комодите по принцип не са много високи, могат да са с различна ширина и да са направени от различни материали. В този план МДФ е един от най-добрите варианти, който съчетава оптимално цена и качество. ПДЧ не се препоръчва да се използва в тези сложни условия, а дървените изделия са съвсем приемливи, тъй като се обработват със специални импрегнации, покриват се със защитни средства и накрая, могат да служат много дълго време, радвайки с привлекателната си и луксозна външност.

Най-простият, евтин и устойчив на въздействието на влагата вариант е пластмасовият комод. Но този тип скринове са чупливи и няма да издържат на тежестта на различните принадлежности, а асортиментът не е много разнообразен.

Комод, скрин или шкаф за баня и от какъв материал трябва да бъдат мебелите в банята?

Обърнете внимание, че комодът може да не е само прав, а и ъглов, а тъй като пространството в ъглите по принцип не се използва рационално, това е перфектен шанс да направите даже и не много голямата баня функционална. Освен това е важно да обръщате внимание на детайлите – качеството на изпълнение на дръжките, пантите, другите затварящи механизми и т.н.

За малки помещения по-подходящи са дългите и високи шкафове, така наречените панели – в тях на долните и средните рафтове може да сложите неща, които се ползват постоянно, а на най-горните рафтове – онези вещи и предмети, които се използват по-рядко.

Съвет №4 – използвайте висящи предмети

В банята, където мястото и без това е малко, трябва да се използва цялото пространство максимално. Точно затова можете да вкарате в действие всички места по стените. Може да сложите ъглови рафтчета, всякакви шкафчета, които да закрепите на места, на които ще е удобно да ги ползвате и където няма да пречат.

За да вземете нещо от рафта или шкафчето, не трябва да се навеждате, затова тези предмети ще са много удобни там, където живеят по-възрастни хора.

Има и шкафчета с огледало. Зад огледалото, което визуално прави пространството да изглежда по-голямо, има много място за предмети, които се използват постоянно: четки за зъби, ножчета за бръснене, козметика и т.н. Единственият минус на тези огледални шкафчета е, че площта на самото огледало е ограничена, така че няма да можете да имате голямо огледало. Освен това шкафът все пак е близо до стената, като се създава ефект на по-малко пространство – огледалото в този случай, макар и малко, спасява ситуацията.

Съвет №5 – готов комплект за баня

При оформянето на банята си трябва да се придържате не само към принципите за функционалност и надеждност, а и към естетичността. Затова всички мебели и санитарен фаянс трябва да се съчетават помежду си и с облицовката на банята. А тъй като сега става дума за мебелите в банята, всички предмети трябва да се хармонизират помежду си.

За малка баня мебелите е най-добре да са готов комплект, а за голяма, може да са по поръчка.

Ако не искате да ходите по магазините да си избирате подходящи мебели, които трябва и да са с точните размери, можете да разгледате готовите комплекти. Така със сигурност всичко ще е в хармония, а банята Ви ще е еталон за стил.

Съвет №6 – детайли и аксесоари

Ако в банята мястото не стига катастрофално, можете да използвате закачалки по стените и вратите. Обърнете внимание, че всички детайли (закачалки, лостове, дръжки и т.н.) трябва да са хромирани, защото позлатените им пластмасови аналози запазват приятната си външност само няколко месеца. Всички детайли, както и мебелите, трябва да са надеждни, да не са пукнати, да са функционални и без видими дефекти.

Разбира се, трябва да се постараете всичко в банята Ви да се съчетава хармонично. Оттенъците на домашния уют и комфортната атмосфера се предават от аксесоарите. В Европа баните отдавна се украсяват с картини или снимки с изображения на пейзажи, цветя или абстракции.

Освен това в банята можете да използвате растения, други аксесоари, но най-важното е да не прекалявате и да не направите помещението по-малко функционално. Ако пространството го позволява, защо да не поставите отделен кош за прането или да организирате малка зона за разпускане с кресло и масичка. Това ъгълче е най-добре да е по-далеч от източниците на вода в банята.

Заключение

Явно не е трудно да изберете мебели за банята си, но е важно да вземете предвид много нюанси:

  • Първо, малко хора могат да се похвалят с голяма баня, затова ще трябва да обикаляте по магазините с рулетката или да си направите мебелите по поръчка;
  • Второ, банята е помещението, където постоянно цари влага и температурите са ниски, затова всички мебели трябва да могат да издържат на такива условия;
  • И трето, мебелите трябва да се вписват хармонично в интериора, да са максимално функционални и удобни за използване.

Цветът, моделът, формата на всички шкафове и рафтчета си избирате сами, по Ваш вкус.