Всичко в кухнята се върти около хладилника, печката и мивката, при това точно последното се използва най-много – гореща вода, рязък спад на температурите, мазни и мръсни съдове, препарати за миене на чинии… За да издържи тази атака, мивката трябва да е много здрава, но е важно и как изглежда. Няма да крием, че днес първенството сред кухненските мивки държат моделите от неръждаема стомана. Във врата им дишат мивките от изкуствен камък, а търсенето на някога популярните емайлирани мивки днес не е голямо.

Каква е причината за това? Толкова ли са лоши емайлираните мивки, или просто ние не им обръщаме внимание, следвайки модата за композитни и стоманени мивки? Да разгледаме този въпрос и да се научим как да изберем емайлирана мивка за кухнята си правилно.

№1. Емайлирана мивка – плюсове и минуси

Съвсем доскоро покритата с белоснежен емайл чугунена или стоманена мивка беше точно такъв символ на кухнята, колкото днес е диванът в хола. Смяташе се, че тези изделия са перфектни от гледна точка на естетиката. Днес емайлираните мивки се използват често от хора, които искат да си направят кухня в ретро стил. Между другото, такава мивка се харесва не само заради оригиналния ѝ външен вид, а и заради многото отлични експлоатационни качества.

И така, предимствата на емайлираните мивки за кухня са:

 • Дълготрайност. При относително лесна поддръжка мивката може да служи спокойно около двадесет години;
 • Ниска цена. Емайлираните мивки са почти винаги бюджетен вариант;
 • Здравина, устойчивост към високи и ниски температури;
 • Емайлът защитава основата от корозиране;
 • Перфектен външен вид;
 • Многообразие във формите, размерите и цветовете. Стоманените мивки например не могат да се похвалят с голям асортимент от цветове;
 • Универсалност. Широкият асортимент от мивки позволява без проблем емайлираната мивка да се впише не само в ретро стила, а и във всеки друг интериорен стил.

Предимствата са толкова много, че емайлираната мивка може да се разглежда като покупка, равна на моделите от неръждаема стомана и камък, но не забравяйте да отчетете и недостатъците ѝ:

 • При силен удар емайлът може да се напука, което не само ще развали външния вид на мивката, но и ще я направи по-малко устойчива на корозия. Пукнатини и драскотини могат да се появят и ако падне някоя тежка тенджера или тиган в нея, така че, бъдете внимателни;
 • Белоснежният емайл постепенно може да изгуби белотата си заради въздействието на оцветителите в храната и миещите средства. Да поддържате мивката си в първоначалното ѝ състояние не е лесно, но не е и невъзможно;
 • Мивката не трябва да се чисти със средства с висока киселинност (емайлът се разяжда) и с метални четки (покритието се надрасква);
 • При пускането на водата ще се чува звънък и силен звук. Ако преди това мивката Ви е била от неръждаема стомана, няма да Ви се налага да свиквате – звукът е горе-долу същият.

Предимства и недостатъци на емайлираните кухненски мивки.

Емайлираните мивки не са перфектни, но при правилна поддържка могат да Ви служат много дълго време, така че, избирайки емайлирана мивка за кухнята си, е добре да разгледате този вариант, особено ако бюджетът Ви е много ограничен.

№2. Видове емайлирани мивки

Емайлът е само горният слой на мивката, защитното ѝ покритие, благодарение на което се осигуряват безброй полезни експлоатационни качества на този вид мивки. Под емайла обикновено се крие стомана, по-рядко – чугун, а понякога – керамика. В зависимост от материала на основата мивките имат някои свойства:

 • За производството на стоманена основа обикновено се използват нискокачествени сортове стомана, благодарение на което мивката може да се направи с различни форми. Това са здрави мивки, които издържат на големи натоварвания, не се плашат от високите температури, относително леки са, но пък шумят при попадането на водата от крана. По основните си свойства тези мивки приличат на обикновените мивки от неръждаема стомана, но се отличават от тях по разнообразието от цветове.
 • Чугунената основа прави мивката излишно тежка и ако по-рано сте се примирявали с този недостатък поради липсата на алтернативи, то сега чугунените емайлирани мивки вече не са популярни. Впрочем, външно тези мивки изглеждат не по-зле от конкурентите си, отличават се с голяма здравина, дълготрайност и са на много изгодна цена, точно затова можете да им простите, че са толкова тежки и че не са удобни за транспортиране и монтаж.
 • Емайл може да се нанася и на керамична основа, но тези мивки все пак се причисляват към керамичните мивки. Емайлът прави и без това достатъчно устойчивите към негативните фактори керамични мивки буквално неуязвими пред високите температури и механични въздействия. Обратната страна е, че са чупливи.

Емайлираната мивка е перфектен вариант за ретро кухня.

Първите два варианта са най-популярни. Ако трябва да се ограничите, можете смело да си купите чугунена емайлирана мивка – тя ще е много дълготрайна и здрава, само по разнообразието от форми чугунените мивки отстъпват на стоманените, което се обяснява с нюансите на технологията на производството им.

Вижте останалите съвети за избор на емайлирана кухненска мивка в продължението на този материал – ТУК!