В първата част на тази статия (ТУК!) разгледахме плюсовете и минусите на емайлираните мивки и какви видове емайлирани мивки се предлагат. Тук ще продължим с насоките по избор на емайлирана мивка за Вашата кухня.

№3. Форма и размер на емайлираните мивки

Основното при избора на кухненска мивка, независимо от какъв материал е направена тя, е нейната дълбочина. Ако си вземете излишно дълбока мивка с надеждата да поместите в нея повече чинии или зеленчуци за миене, можете да се сблъскате с болки в гърба, ако разбира се, работните процеси в кухнята са малко или много по-активни. Плитката мивка пък ще носи неудобства като пръски по целия плот. Оптималният параметър за дълбочина на мивката е 15-18 см.

Изборът на ширина на мивката зависи от площта на кухнята и активността Ви на нея. Стандартният параметър за ширина на мивката е 50-60 см, но има и по-компактни мивки, ако мястото в кухнята е малко. Ако плотът е тесен, можете да разгледате вариант за по-широка мивка от стандартите. Мивките с ширина над 60 см са подходящи в случаите, когато домакинята използва кухнята активно, а площта на помещението е голяма.

Имайте предвид, че е трудно да се намери мивка с ширина повече от 80 см. Ако под мивката планирате мястото да е 70-110 см, е по-добре да си купите мивка с допълнително корито. Това ще позволи да организирате кухненските процеси по-добре. Във второто корито може да размразявате месо или да миете зеленчуци, докато в първата трупате мръсните съдове. Допълнителното корито може да бъде еднакво с първото по размер, може да е и в пъти по-малко. Срещат се мивки с три корита: това по принцип са ъглови модели, където две малки допълнителни корита са отстрани на основното. Ще отбележим, че не е лесно да намерите емайлирана мивка с допълнително корито – най-търсеният вариант е обикновената мивка с едно корито.

Размери на емайлирана кухненска мивка - стандарти.

По форма разнообразието не е много голямо. Да, на теория може да се направи мивка във всяка форма, но най-популярен вариант е квадратната мивка със закръглени ъгли. Тя е много удобна, просторна и най-важното, универсална. Ако потърсите, можете да намерите и кръгли емайлирани мивки, и дори ъглови.

Много мивки са с крило, място, където се сушат чиниите. То може да е отляво, отдясно или от двете страни на коритото. Срещат се мивки, при които крилото е между коритото и стената, в зоната, където се поставя смесителят. Това е добър вариант за малки хукни.

№4. Какво задължително трябва да вземете предвид при покупката?

Потегляйки към магазина за емайлирана мивка за кухнята си или влизайки в някой онлайн магазин, който предлага такива изделия, не забравяйте да гледате не само размера и външния вид, а и качеството на изпълнение на мивката. Емайлът трябва да е идеално равен и гладък, без нащърбвания, пукнатини и други дефекти. Слоят емайл трябва да е равномерно нанесен и достатъчно дебел. Ако не е достатъчно, материалът, от който е направена основата, ще прозира. Всяко нащърбване, независимо колко незначително е то, намалява срока на служба на мивката и приближава момента, в който тя ще се покрие с ръжда, така че внимавайте.

На пазара има предимно бели емайлирани мивки. Това е класика. Ако се постараете, можете да си намерите мивки и в други цветове. Избирайте цвета в тон с кухненския плот, гърба или друг важен елемент от кухненския интериор.

Допълнително корито на емайлирана кухненска мивка.

Допълнително към мивката може да си купите и тапа за сифона, която ще Ви позволи да я напълните и например да накиснете съдовете, зеленчуците или салатата. Много е удобно зеленчуците да се мият в специални кошнички, а месото и каймата да се размразяват в гевгир. Всички те могат да влязат в мивката и да спестите място от кухненския си плот. Можете да си купите и разделителна дъска спрямо формата на мивката си, не само че ще се освободи работно място, а и процесите по почистване/рязане/разфасоване ще са много по-удобни. Можете да поставите и дозатор за течен сапун или веро, диспансерът може да е под мивката, а самият дозатор – около смесителя.

№5. Монтаж на емайлирана мивка

В зависимост от начина на монтаж, емайлираните кухненски мивки се делят на:

  • Повърхностни;
  • Вградени.

Повърхностните мивки фактически заместват част от плота и се монтират отгоре на един от кухненските модули или на шкаф. Процесът по монтажа е много лесен, но трябва да обработите качествено мястото на свързване на мивката със стената и другите шкафове.

Вградените мивки се монтират в работния плот. На плота се изрязва отвор, който отговаря на размера, където се монтира мивката. Отгоре ще се виждат страните на мивката, а от обратната страна мивката се закрепва към плота с помощта на винтове или скоби. Това закрепване, макар и да осигурява перфектна устойчивост, може да затрудни до известна степен ремонта. Точно затова днес все по-често такъв тип мивки се монтират чрез клипсове, които се монтират на плота и се защипват за мивката. Ако се наложи, те се разтягат лесно и се свалят от мивката, така се осигурява лесен достъп до комуникациите.

№6. Особености по поддръжката на емайлираните мивки

За да остане емайлираната мивка дълго време като нова, трябва да я чистите. Всеки път, след като сте я използвали, трябва да почиствате стените и дъното ѝ с гъба или найлонова четка. Веднъж седмично може да миете мивката си със специално средство за емайл. Можете да използвате и други миещи средства, но е важно в състава им да няма киселини, които действат разрушително на емайла.

Не се препоръчва да използвате абразивни почистващи средства, прекалено груби гъби и метални четки – те могат да оставят миниатюрни драскотини по емайла и лека-полека той за започне да се руши.