Лирата за баня – необходима ли е, или не? Разбира се, че да! Защото лирата е не само уред за сушене на бельо и кърпи, както си мислим ние, основното предназначение на лирата е да поддържа комфортен микроклимат в банята. Лирата помага да се избегне влагата, неприятната миризма, появата на гъбички и вредни бактерии в банята.

В банята за поддържане на комфортен климат са необходими две условия – лира и вентилация. Дори и лирата Ви да е нова, ако няма нормална вентилация на въздуха, може да се появят проблеми в банята Ви като неприятна миризма и гъбички от влажността, която поразява фугите между керамичните плочки, картона на окачения таван и т.н. Има изход, трябва да монтирате вентилатор, тоест да направите така, че влагата да излиза от банята принудително.

Тези две условия са необходими, за да не се превърне банята Ви в маза или крипта. И тогава ремонтът, който сте направили в банята си, ще Ви радва дълго време.

И така, каква лира за баня да изберете: водна или електрическа? Ще разгледаме, първо, водните лири за баня – те се правят предимно от неръждаема стомана и хромиран месинг, външно изобщо не се виждат разликите. Разбира се, лирата, направена от неръждаема стомана, си има редица предимства, тя поддържа по-голямо работно налягане при ползване в блок с централно отопление и водоснабдяване в сравнение с месинговата лира. Но трябва да е направена от цели, безшевни тръби.

Стоманена лира

Лирата от неръждаема стомана трябва да се избира с дебели стени, където дебелината на стените на тръбата е от 3 мм (да не се бърка с диаметъра на тръбата). Колкото по-дебела е стената на тръбата, толкова по-добре. Лирата от тръба с диаметър ¾ или 1 инч е напълно достатъчна, за да се затопли стандартна баня.

Месингова лира за баня

Месинговите лири са предимно внос и повечето от тях не са предназначени за монтаж в система за централно отопление и водоснабдяване в нашата страна. Работното налягане на лирата от месинг е по-малко, отколкото е при стоманената. А в блок с централна топла вода налягането в системата достига до 8 бара, има и резки спадове на налягането – хидравлични удари.

Коя лира за баня е подходяща за апартамент и за къща - водна, електрическа, стоманена, месингова?

Вносните лири за баня от месинг са с много красиви и различни форми и цветови гами, но трябва да се монтират в домове с автономно водоснабдяване и отопление, например на вилата, където работното налягане в системата рядко превишава 3 бара. А за апартаментите в блоковете са подходящи лири за баня от неръждаема стомана с работно налягане 10-15 бара. Днес изборът е много голям.

Благодарение на това, че лирите за баня се тестват в заводски условия, вероятността да си купите лира с дефект е много малка. Продават се S-образни, М-образни и лири стълбаот неръждаема стомана със здраво закрепване към стената с помощта на регулиращи скоби, което позволява да се регулира точно разстоянието от стената. Освен това се срещат и модели с форма на кръг, пръчки и други.

Ако сте решили да монтирате лира в банята си на друга стена, увеличавайки по този начин дължината на тръбата за водата към лирата, най-добре си монтирайте лира от неръждаема стомана, която има спускателен кран за въздуха тип „Маевски“. Тогава няма да имате проблеми с първото пускане на лирата и със спирането ѝ след като свърши сезонът, достатъчно е да отворите крана и да изпуснете въздуха. Това трябва да се прави, докато цялата лира не се напълни с вода, за да се осигури нормалното ѝ циркулиране (ако има въздух в лирата, тя няма да топли).

Ако правите ремонт на банята си с преместване или смяна на водната лира, препоръчваме да направите „байпас“ на тръбата за водата от водомера, като монтирате сферични кранове на входа и на изхода на лирата. Този „байпас“ няма да излезе скъпо.

За какво е необходим „байпас“ за лирата?

Повечето водни лири за баня се монтират и свързват с тръбите с помощта на американски връзки, в които за уплътняване се използват гумени или паранитични уплътнения. Имайте предвид, че след време ще трябва да се сменят, така че, за да се спира водата от общата тръба (от първия до последния етаж) и да не плащате на служителите от Топлофикация за тази услуга, Ви трябва този „байпас“ със сферични кранове. Водата ще преминава от основната тръба по него, без да се нарушава налягането в системата. Това е, можете да смените смело уплътнителите или цялата лира, без да бързате.

А сега си представете следното: какво ще правите, ако трябва да смените уплътнението или лирата без такъв „байпас“ и без сферичните кранове, лирата започва да тече, тече гореща вода?

Да чакате служител от ТЕЦ половин-един час или пък повече? На съседите отдолу това хич няма да им хареса. В американските кранове, които са необходими са монтажа и свързването на водната лира, най-добре сложете второслойни уплътнители, те са много по-надеждни, отколкото гумените или паранитичните.

При смяната на лирата, когато правите ремонт на банята си, можете да скриете тръбата от водомера към лирата в стената, а след това да сложите плочките. Този начин на монтаж на лира за банята е малко по-труден, отколкото ако тръбата е открита, но визуално изглежда много по-симпатично и хубаво.

Към ВТОРА ЧАСТ>>>