Към ПЪРВА ЧАСТ<<<

Има водни лири с въртящо се устройство, те са много красиви – има хромирани, бронзирани, позлатени, с комбинация от цветове. Тези лири се въртят спрямо стената (където се свързва лирата с тръбите) на 180 градуса, но това е и най-ненадеждното място в лирата с въртящо се устройство. За уплътняване в тези въртящи се устройства се използват гумени пръстени, които се износват доста бързо във времето с постоянното въртене и започват да пропускат вода благодарение на „високото“ качество на водата в тръбопровода, където има много пясък, ръжда, метални частици и т.н.

Дизайнерски лири за баня, подходящи за вила, апартамент, селска къща.

Още по-бързо се износват заради тежестта на лирата, тоест заради въртенето под напрежение. Според нас тези водни лири за баня заслужават най-малко внимание. Средният срок на службата на въртящите се лири е около 2-3 години, в най-добрия случай. Има нелошо решение на въпроса, върху здраво закрепената водна лира без въртене можете да окачите въртящ се аксесоар с 2-3 „пръчки“, на които можете смело да си окачвате хавлиите и т.н.

Технически характеристики на лирите за баня

Трябва да обръщате специално внимание на техническите характеристики и начина на използване на всички уреди за банята, включително и на водните лири. Техническата документация на санитарните изделия трябва да е на български език, това е гаранция за качеството на продукта.

Ако избирате лира за вила или селска къща с автономна система за отопление и водоснабдяване, където налягането в системата рядко превишава 3 бара, можете да си купите каквато си поискате водна лира за баня, включително и дизайнерска лира. В днешно време има много фирми, които произвеждат лири за баня по поръчка, по Ваш проект и лични предпочитания.

Електрически лири за баня

Е, да разгледаме и електрическите лири за баня. Можете да си монтирате такава лира, ако не искате да я вграждате във водоснабдителната система в дома си. Електрическите лири работят без прекъсване целогодишно, за разлика от водните лири, тъй като лятото спират топлата вода за профилактика и ремонтни дейности.

Предимства на електрическите лири пред водните

  • Повечето електрически лири не се нагряват външно повече от 60 градуса по Целзий.
  • За стандартна баня е подходяща електрическа лира, потребяваща ел. енергия не повече от една електрическа крушка (между 25 и 100 вата), което няма да се отрази на семейния Ви бюджет.
  • Можете да включвате и изключвате електрическата лира, когато поискате, без никакви проблеми, за разлика от водната.
  • Електрическата лира никога няма да наводни съседите Ви отдолу, за разлика от водната.
  • Електрическите лири за баня се нагряват с помощта на нагреватели, кабелите са в силиконови тръби, има сухи лири и маслени. Включват се към електрическата мрежа открито (с контакт) или закрито (кабелът не се вижда, скрит е в стената и плочките). Съвременните електрически лири са с нагреватели. Нагревателите се управляват от микропроцесори, с тяхна помощ може да се зададе температурата вътре в лирата от +30 до +70 градуса по Целзий, с двойна защитна система са.
  • Много хора се притесняват да слагат електрическа лира в банята си. Но ако кабелът се скрие правилно в стените, има инсталирана автоматична защита, направи се заземяване, електрическата лира за баня е перфектна алтернатива на водната, тъй като може да се монтира навсякъде, стига да не е по-близко от 60 см от ваната, душа или мивката.
  • Освен това може да се монтира в кухнята, в коридора, на терасата (ако е остъклена и уплътнена) и т.н. Електрическите лири са с повече различни форми и цветове от водните, на практика могат да се впишат във всеки интериор. В баня в апартамент в блок може да се постави електрическа лира за баня, дори и да е внос, за разлика от водните месингови лири – там, както споменахме в предната част на този материал, има ограничения.

В тази статия изразяваме само една гледна точка, изборът остава Ваш. С радост ще Ви помогнем да изберете подходяща лира за баня от нашия онлайн магазин и ще организираме бърза доставка до всяка точка на България. Успех в избора!