Стилът на кухнята Ви ще бъде продиктуват от използвания материал в крайния етап на ремонта, като освен това общото впечатление ще се сформира от избрания цвят, който ще създава настроение в кухнята в бъдеще.

Основното пространство в кухнята при ремонта на дома Ви трябва да се съчетава с мебелите, които планирате да сложите в това помещение. Задължително съберете максимално много информация за видовете и типовете кухненски шкафове – това трябва да го направите, преди да реализирате идеите си и да пристъпите към пазаруване.

Как се измисля дизайн за кухня - от кое за започва?

Основните повърхности в кухнята трябва да се направят със здрави и практични материали. Заедно с всичко останало, кухнята често е мястото, където хората се събират не само за да се нахранят, а и за да обсъдят някакви събития или просто да си поговорят на чаша кафе или чай – в този случай няма да Ви се налага там да организирате излишно „стерилна“ среда.

Материали в интериора на кухнята

Разбира се, тези моменти трябва да се обмислят спрямо собствените Ви нужди. Стъклото в интериора на кухнята създава много работа, когато трябва да се чисти, освен това на такива повърхности веднага се забелязват петна, драскотини, които ще се появят със сигурност в процеса на творчеството Ви в кухнята.

Много популярни и практични за експлоатация са керамичните плочки. Повърхностите, облицовани с плочки, имат много предимства, недостъпни за другите материали, заедно с това плочките се чистят лесно само с мокра кърпа.

Икономичен и практичен избор са ламинираните плотове. Можете без проблем да поставяте горещи тигани и остри предмети върху тях.

За да създадете лукс в кухненския интериор, идва на помощ камъкът – например мрамор или гранит. С камък се оформя най-луксозна повърхност. Високата цена на тази дълготрайна повърхност може да се намали с някои хитрости и тънкости, които сами можете да си измислите и реализирате. Можете например да използвате тънко изрязани късове мрамор, направени от промишлени отпадъци, или да обработите краищата на същите мраморни пластини така, че да създадете илюзия за дълбочина и цялост на камъка.

Що се отнася до дървото, задължително ще трябва да внимавате с ножовете и горещите съдове, за да не нарежете и да не изгорите дървената повърхност. Дървените предмети отстъпват много по здравина на керамичните плочки.

За да оформите пространството в кухнята на вилата или в къщата си извън града, традиционно можете да използвате тъмни цветове дърво (например за кухнята на вилата можете да използвате бор). Ако искате да направите кухнята си светла, ще Ви се получи, ако използвате светло дърво като клен и бук, като тези видове дърво се съчетават страхотно със стъкло и метал (неръждаем или хром).

Цветът на дървените повърхности може да е в стил „американски шейкър“, което може да придаде на помещението известна загадъчност и да помогне да създадете неповторим стил на кухнята си.

Откъде да започнете?

Невинаги практичното е скучно. Събрали мислите си и избрали необходимите материали – винил, гума, метал и линолеум, можете да въплътите креативните си идеи в създаването или обновяването на своята кухня. Пристъпвайки към разработването на дизайна на кухнята, трябва да започнете с това да прецените колко пространство ще използвате. Разбира се, финансовият момент тук ще играе основна роля, но това, с което трябва да започнете, е да планирате кухнята си.

В процеса на реализиране на дизайнерския проект на кухнята със сигурност ще Ви трябват такива параметри като общата площ на кухнята, височината на таваните и ширината на стените, да отбележите мястото на прозорците и вратите. Ако сами ще свързвате кухненската техника, не забравяйте да отбележите местата, където смятате да бъдат уредите.

Устременото развитие на съвременните технологии позволява без проблем да направите водопровода и канализацията в кухнята където пожелаете. След като планирате стаята, идва време да обмислите плана за разположение на кухненските мебели. Мебелите могат да се разположат в различни типови схеми. В този случай, ако площта на кухнята Ви е малка – пространство ще спести линейното разположение на мебелите по протежение на едната стена, а кухненските уреди – на противоположната стена – това ще бъде едно удобно организирано кухненско пространство и ще позволи винаги всичко да Ви е под ръка.

Своеобразно ще изглежда П-образното и ъгловото разположение на мебелите в кухнята. А доскоро беше много популярен начинът за разполагане на мебелите, при който те са в центъра на помещението – кухните острови. Но този вариант може да се осъществи и да се получи добър резултат само в помещения, чиито размери на никой няма да му дойде в главата да нарече скромни.

Ван-важното нещо в дизайнерството е добре измислената и впоследствие квалифицирано реализирана схема на разположение на кухненските мебели. Дългоочакван етап в оформянето на стила на интериора ще е постигането на хармония с другите помещения в дома Ви. Стилът може да прелива незабележимо от стая в стая или можете да направите така, че всички помещения да са с индивидуалност и собствен стил.

Оптимално би било да поканите специалист, който ще може да Ви помогне да изберете дизайн за кухнята си, но ако сте напълно сигурни в собствените си способности и сте готови да се заемете с организацията на целия процес сами – не се надбягвайте с вятъра.

Ремонт на кухня - дизайн, разположение на кухненските мебели, уреди, материали за гърба, плота, пода на кухнята.

Такива ситуации изискват да разгледате обстойно всички възможни моменти, когато ще правите ремонт на дома си. Съвременните кухненски мебели са на модули, които са части на едно общо понятие – кухненска гарнитура. В съвременната техническа пазарна система можете да намерите всичко, което Ви трябва, да не говорим за всякаквите варианти на кухненски модули, които ще се съчетават хармонично с абсолютно всички типове вградени уреди.

Можете да си направите или изцяло да промените цветовата палитра и външния вид на кухнята си. Както се казва „Всяко нещо си има цена“. Тук може да има някои нюанси: например класическият кухненски дизайн предполага вариантите за „маскиране“ на вградените битови елементи чрез декоративни панели, независимо от стила на кухненските мебели, макар да има някои неща, които трябва да се проработят по-внимателно.

Като се има предвид всичко, казано дотук, съгласете се, че при изпълнението на тази задача трябва да спазите всички моменти и да не забравите някой детайл, да претеглите добре и да проучите всичко, за да не се връщате после да довършвате неща, които по принцип се появяват в резултат на допуснати грешки.

Затова се насладете на творчеството си и направете кухнята си такава, каквато бихте искали да бъде. За да може, освен да бъде красива и многофункционална, да възхищава гостите Ви, а Вие да сте доволни от себе си.