Диаметър, дълбочина на коритото и материал – ще разгледаме какви биват кръглите мивки за кухня.

Кръглата кухненска мивка е подходяща за малки кухни – тя е дълбока, просторна, удобна и по-малко се набива на очи от правоъгълната или квадратната мивка за кухня. Точно кръглите кухненски мивки обикновено са най-евтините. Кухненска кръгла мивка можете да откриете в асортимента на всеки голям производител на санитарна техника за кухня.

На какво да обърнете внимание при избора си на кухненска мивка?

Диаметър на кръглата мивка за кухня

Кръглите мивки имат два размера, които задължително са описани в инструкциите на продукта: диаметърът на самото корито и общият размер на мивката, включително страните (например 370 и 480 мм). Ако миете съдовете на ръка, а не в съдомиялна, се убедете, че диаметърът на коритото ще Ви е достатъчен за миене на големите чинии. Не забравяйте да видите каква е минималната ширина на кухненския шкаф, разгледайте моделите, обикновено е 45-50 см.

Кръглите мивки за баня от неръждаема стомана са здрави и сравнително евтини.

Дълбочина на кръгла кухненска мивка

Кръглите кухненски мивки обикновено са дълбоки: височината на коритото е 20 и повече сантиметра. Затова те са по-просторни. Дори и в малка мивка е много удобно да се мият големи тенджери, чинии и тави. Но имайте предвид – ако трябва да стоите на мивката повече време, може да Ви заболи гърбът заради неудобната поза, която ще заемете с дълбоката мивка.

Отвор за смесителя при кръгла мивка за кухня

Повечето кръгли мивки за кухня са с готов отвор за смесителя. От една страна, удобно е – няма да се налага да пробивате сами или да вграждате смесителя в плота. От друга – вариантите за монтаж на мивката няма да са много: ще трябва да я сложите така, както го е измислил производителят. Изключение са интегрираните мивки за вграждане в плода или на едно ниво с него. Обикновено това е само корито без страни и крила. Такава мивка можете да сложите, както Ви се иска.

Отвори за филтъра

Ако планирате да поставите филтър за вода, проверете дали моделът, който сте избрали, има отвор за допълнителен кран.

Избираме материал, от който се правят кръглите кухненски мивки

Нека разгледаме какви варианти на мивки от различните материали се предлагат на пазара.

Кръгли кухненски мивки от неръждаема стомана

Най-евтините и достъпни. Мивките с европейско производство (Германия, Италия, Нидерландия) са по-скъпи.

На цената на мивката влияе най-вече размерът, качеството и това как е обработена стоманата, а също и начинът на монтаж. Най-евтини са стандартните мивки, които се вграждат отгоре. Най-скъпо излизат моделите с универсален монтаж, които могат да се монтират по всякакъв начин – над или под плота или на едно ниво с него.

Овални мивки за кухня с кръгло корито

Ако готвите много и миете чинии често на ръка, мивката с крило може да се окаже по-удобният вариант. В този случай оптимален вариант е овалната мивка с кръгло корито от гранит и от неръждаема стомана. Ширината на крилото може да е всякаква, затова, ако кухнята Ви е малка, опитайте се да изберете модел „Палечка“ с необходимия размер.

Кръгли мивки от изкуствен камък

Производителите на кухненски мивки от изкуствен гранит и мрамор също обичат кръглите форми. Затова няма да Ви затрудни да си изберете подходящ модел.

Дълбочината на коритото може да е от 17,5 см до 23 см. Но много популярни са кръглите мивки с дълбочина 18-19,5 см – точно те са най-подходящи за ежедневна употреба – удобни, просторни, при това от тях не пръска вода и няма да Ви се налага да миете съдовете наведени.

Размерът на самата мивка може да се различава много в зависимост от вида на изкуствения камък. Кръглите гранитни мивки за кухня са по-„габаритни“ и обикновено са с диаметър от 48 до 51 см. Кръглите мраморни кухненски мивки са малки, така че са подходящи за малки кухни.

Някои модели мивки имат към основното корито малка допълнителна триъгълна секция с отделен излив – в нея е удобно да се държи гъбата за чинии или да се излива остатъкът от кафе или чай, за да не се цапа основното корито.

Кръглите каменни мивки могат да са в различен цвят – най-популярна е неутралната натурална гама – модели с оттенъци на бежово, ванилия, шампанско, жасмин, бяло, антрацит, шоколадово има буквално от всеки производител на кръгли мивки за кухня.

Мивки от природен гранит

Този вид мивки са доста скъпи, но пък са изключително ефектни и с много високо качество.

Медни кръгли мивки

Не всички производители правят медни мивки с кръгло корито. Тези мивки могат да се намерят при някои чешки производители, а също и руски. По-достъпни по цена са мивките от неръждаема стомана с PVD покритие, което имитира цвета на медта. Но повърхността им е полирана – гладка и блестяща.

Медна кръгла мивка за кухня - ефектно, качествено и красиво решение за кухненска мивка

Бронзирани и месингови кръгли кухненски мивки

Полираната неръждаема стомана с PVD покритие може да имитира не само мед, а и бронз, и месинг.

Кръгли керамични мивки за кухня

Мивките от керамика с кръгло корито са много рядка птица, малко производители предлагат такива.

За да бъде мивката по-удобна, сложете аксесоари. Можете да си изберете разделяща дъска – дървена или от подсилено стъкло (благодарение на нея работната площ ще стане повече), гевгир или удобна стоманена купа за миене/сушене на зеленчуци, плодове и посуда.