Ако правите или ще правите ремонт на баня и тоалетна заедно или отделно, възползвайте се от нашите съвети, те ще Ви помогнат да удължите срока на експлоатация на санитарния фаянс, тръбите, смесителите и т.н., а освен това ще Ви помогнат да обезопасите съседите си от долните етажи.

За удължаване срока на служба на смесителите, водопроводните тръби и другите санитарно-технически уреди, препоръчваме при ремонта на санитарния възел да сложите в банята си системни самопочистващи се филтри за фино пречистване на водата с мрежа 100 мкм за гореща и студена вода.

Какви тръби се монтират при ремонт на баня и тоалетна?

Ако в системата Ви за студена и топла вода (на входа) работното налягане е 5 и над 5 бара, за да удължите срока на служба на санитарния фаянс и тръбите, препоръчваме да сложите редуктори (регулатори) на налягането, това ще помогне да се избегнат динамични удари (резки спадове на налягането).

Препоръчваме при ремонта на банята и тоалетната да се насочите при монтажа на тръбите за топла и студена вода към колектори, предназначени за разпределяне на работната среда от основната тръба към крайните точки на потребление, тоест от колектора към уреда трябва да е непрекъсната тръба без тройници и излишни резбови съединения.

При монтажа (херметизацията) на резбови съединения на поцинковани тръби изберете уплътнение от лен, пропит със санитарно-технически силикон.

При монтиране (херметизация) на резбови съединения на месингови изделия (тръби, кранове, фитинги, преходници и т.н.) използвайте уплътняващ конец или лента.

Абсолютно НЕ Ви съветваме да криете в стените под плочките гъвкавите връзки.

Когато свързвате тоалетната чиния с канализацията, не поставяйте гофрирана връзка, най-добре сложете твърда връзка от PVC тръба или ъгъл с двуреден преходен маншон или специален преходник.

Ако все пак се наложи да поставите гофрирана връзка на тоалетната чиния с канала, поставете мека и еластична връзка, която с времето няма да се деформира или спука.

Най-добре сменете чугунените тръби с PVC или ППР тръби от входната, основната тръба.

Ако при монтажа на канализация от PVC или ППР тръби трябва да правите завой на 90 градуса, препоръчваме да използвате два ъгъла от 45 градуса или кос тройник и ъгъл от 45 градуса.

Монтажът на изходите към смесителя се прави по следния начин: отдясно е студената вода, отляво е топлата (по европейски стандарт).

За предпочитане са водните лири за баня от неръждаема стомана, а не от месинг.

На входната тръба не поставяйте некачествени кранове, направени от силумин (алуминиева сплав) или никелиран цинк, слагайте кранове от висококачествен хромиран месинг. Избирайте подсилени, дебелостенни кранове. Имайте предвид, че това са аварийни кранове!!!

Задължително заземявайте чугунената или стоманената вана, а също и чугунената или стоманената душ кабина.

Препоръчваме Ви да изберете медно-месингов сифон – полуавтоматичен или автоматичен (само да не е китайски, а италиански например, който да е направен от мека топена мед).

Не обличайте цялата вана в плочки, оставете си достъп до сифона, в случай на нужда – оставете ревизия. Размерите на ревизията трябва да са 20 на 30 см, за да може да се обслужва или ремонтира по-удобно.

Преди да налепите плочките, препоръчваме да грундирате стените, това ще подобри адхезията (сцеплението) на лепилото със стената.

При ремонт на санитарния възел – баня и тоалетна, използвайте за мокрите помещения влагоустойчив (зелен) гипсокартон, а не бял. Монтирайте гипсокартона на метална рамка, а не на дървена, която може да се деформира заради промените в температурата и високата влажност в помещението.

Оставете вратичка за ревизия с размер не по-малко от 40 на 60 см (това е необходимият минимум за достъп до санитарната арматура).

За мивката, душ кабината и ваната сложете качествен сифон.

Съветваме Ви да изберете таван с метална решетка с П-образна форма, а не с Г-образна, това ще накара питите да прилегнат по-добре, без да има луфт.

Вратите на санитарния възел и первазите към тях е най-добре да са от дърво, по което е нанесен влагоустойчив състав, а не от ДВП (фазер).

Преди да купите керамични плочки, извадете по една плочка от 3-4 пакета и измерете ширината и дължината на всяка от тях, допустими са разлики в размерите им не повече от 0,5-1 мм. Ако разликата е по-голяма от 1 мм, при поставянето на плочките няма как да се избегнат неравностите и разминаващите се фуги.

Тръбите от крана на входната тръба към лирата за баня е най-добре да е от полипропилен или мед, отколкото от металопластика.

ВиК арматурата (редуктори, филтри, тръби, колектори, фитинги) е най-добре да си набавите от специализиран магазин, който работи с доказани с доброто си качество производители, гарантиращи за качеството на производството си, внимавайте, защото на пазара се продават не много качествени арматурни изделия!

При монтажа на електрическите кабели в банята и тоалетната използвайте трижилни (със заземяване) кабели.

Силно се надяваме да сме Ви били полезни. Успех!