Смята се, че да се работи с ъглошлайф е много опасно. Това наистина е така. Дискът се върти с до 10000 оборота в минута, ако се разлети на парчета, тези парчета могат да нанесат сериозни наранявания. Затова е много важно да се избират качествени дискове за ъглошлайф и те да се използват точно по предназначение. В тази статия ще Ви разкажем за най-популярните дискове за ъглошлайф и за правилата за тяхното използване.

1. Абразивни отрязващи дискове

Ъглошлайфът се използва най-вече за рязане. Абразивните дискове за рязане са най-достъпните и разпространени дискове за този инструмент.

С ъглошлайф обикновено се реже метал, затова най-често се срещат абразивни дискове за рязане на метал. Дебелината им е от 1 до 3 мм. Колкото по-тънък е дискът, толкова повече се „бият“ и могат да се изкривят. С дискове с дебелина под 1,5 мм може да се реже само корпусна стомана и ламарина. На теория, с тях може да се обработи и малко по-дебел метал, но вероятността от нараняване тук се увеличава.

С абразивните дискове за ъглошлайф се реже метал и бетон.

Има дискове за черен метал, за неръждаема стомана, за цветен метал и за някои други материали. Най-добре изберете диск за конкретния материал. С диск за стомана може да се реже алуминий, но ще се изтъпи много бързо от него.

Често се срещат абразивни дискове за рязане на бетон. Те приличат много на дисковете за метал, но съставът им е различен. Затова не се препоръчва да режете метал с диск за бетон, тъй като той се изразходва много бързо. С този диск се получават повече искри при рязане.

Ако трябва да режете железобетон, там, където са арматурите, се препоръчва да сменяте диска с такъв за рязане на метал или да използвате универсален диск за ъглошлайф.

2. Диамантени дискове за ъглошлайф

Диамантените дискове режат бетон, плочки, строителен камък, мрамор. Универсалните диамантени дискове режат почти всякакви материали: черни и цветни метали, бетон, камък, пластмаса, плочки, дърво. Тези дискове са много скъпи, но много ефективни. Често такива дискове се използват за рязане на железобетон, тъй като „срещата“ им с арматурата и пироните не ги „плаши“.

Диамантените дискове са сегментни, твърди и турбо. Турбо дисковете са предназначени за рязане с голяма ъглова скорост. Сегментните имат прорези за отвеждането на топлината и за ефективното извличане на праха от зоната на рязането. Твърдите дискове за ъглошлайф няма прорези, затова при рязане те се нагряват бързо и пилят силно, затова са малко по-евтини.

Диамантеното покритие на различните дискове е с различен състав и твърдост. Затова мрамор трябва да се пили с диск за мрамор, а бетон – с диск за бетон. Ако игнорирате спецификата на дисковете за ъглошлайф, ще трябва да купувате постоянно нови дискове, защото старите ще се разрушават, ще изгарят и ще се изтъпяват.

Когато пилите с такъв диск, оставяйте го за кратко да върти на празен ход. Така дискът ще прегрява по-малко.

3. Дискове за ъглошлайф за грубо шлифоване

Тези дискове са от стомана, като в тях са впресовани телени „венчета“. Най-често такива дискове за използват за шлифоване на черни метали от корозия. В някои случаи телените дискове се използват за състаряване на дърво и декоративни работи. Дискове за грубо шлифоване могат да се намерят и във формата на чаши.

При работа с дискове за грубо шлифоване телчетата могат да се разлетят. Затова следете в работната зона да няма хора без защитно облекло и очила.

с дискове за грубо шлифоване за отделя ръжда и корозия от метални повърхности.

При шлифоването този тип дискове често „бият“ встрани. Ако работите с такъв диск за първи път, бъдете много внимателни и дръжте здраво ъглошлайфа.

Повечето нови дискове за грубо шлифоване се докосват до защитния кожух на инструмента с четчиците си. Ако дискът не позволява на мотора да се върти, трябва незабавно да изключите ъглошлайфа, иначе инструментът може да изгори. Подстрижете леко четката с ножици за метал или леко заточете ъглошлайфа, като задължително сложете защитни очила и ръкавици.

4. Почистващи дискове за ъглошлайф

Тези дискове са предназначени за почистване на повърхности, най-често се използват за премахване на ръжда и за шлифоване на меки материали: дървесина, гипс, газобетон. Почистващите дискове се състоят от основа, на която за налепени листчета от шкурка.

Шкурката с висока зърнистост (40, 60, 80, 100) е за груби работи – тези дискове свалят най-много материал наведнъж. Тънката зърнистост (120, 150, 180) е за довършителни работи. По магазините най-често се срещат дискове с шкурка 80, този номер винаги трябва да е посочен на самия диск и на опаковката му.

Не трябва да работите с почистващ диск, докато се изхаби цялата шкурка – може да се скъса. Почистващите работи трябва да се изпълняват внимателно, тъй като при голяма скорост на въртене на диска може да се свали повече материал, отколкото трябва.

Не използвайте тези дискове за повърхности, замърсени с вискозни вещества като мастика – тя прилепва към листчетата и дискът спира да работи.

5. Дискове за заточване

Заточващите дискове се използват за заточване на инструменти. Работата е там, че не трябва да се използват абразивни дискове за рязане за заточване – много са тънки. Затова дисковете за заточване се отличават с голяма дебелина – от 6 мм и нагоре.

По принцип на тези дискове се заточват груби инструменти – лопати за перфоратори например или точат арматура и профили.

Заточващите дискове за ъглошлайф служат за заточване на различни инструменти.

Не поставяйте ъглошлайфа на извития захранващ кабел – някои хора обичат да правят така при заточване. Кабелът може да се прекъсне или да попадне под диска. Не пилете със заточващ диск – много е дебел за това.

6. Шлифовъчни и полиращи дискове за ъглошлайф

Тези дискове се използват за шлифоване и полиране на ъглошлайфи с регулиране на оборотите. Преди да използвате такъв диск, трябва да видите добре маркировката.

Използват ги и за полиращи машини – изглеждат като ъглошлайфите, но оборотите им са много по-малко и въртенето е по-плавно.

Разнообразието от дискове за ъглошлайфи е много голямо, но на високи обороти повечето от тях не могат да работят.

Много често можете да видите на заточващ или почистващ диск надпис „шлифовъчен“. Няма грешка – всъщност всички дискове се делят на три големи групи: режещи, шлифоващи и полиращи, които на свой ред се различават по типовете, които разгледахме ние. Но съвсем не е задължително да вниквате в дълбочина в тази йерархия – достатъчно е да знаете какви типове дискове за ъглошлайф има и за какво служат те, за да знаете как да изберете това, което Ви е необходимо.

Какви дискове да изберете за ъглошлайфа?

Сред евтините дискове процентът на брак е по-голям – дискове с биене, криви, дефектни. По качество на рязането и продължителност на служба също се различават, особено диамантените. От друга страна, на малък обект е по-изгодно да използвате много евтини дискове, отколкото малко, но скъпи. Използвайте ги в зависимост от ситуацията.

Полезни изводи

  • Абразивните дискове за рязане се произвеждат за метал и за бетон, има и универсални модели, най-добре изберете диск спрямо материала, за който ще го използвате.
  • Универсалните диамантени дискове режат почти всякакви материали – черни и цветни метали, бетон, камък, пластмаса, плочки, дърво, тези дискове са скъпи, но са много ефективни.
  • Дисковете за грубо шлифоване се използват за почистване на метали от корозия, за състаряване на дърво и декоративни детайли.
  • Почистващите дискове са предназначени за почистване на повърхности, премахване на ръжда и шлифоване на меки материали: дървесина, гипс, газобетон.
  • Заточващите дискове се използват за заточване на инструменти – отличават се с по-голяма дебелина – над 6 мм.
  • Шлифовъчните и полиращите дискове се използват за финално обработване на повърхностите на ъглошлайфи, при които се регулират оборотите и на специални шлифовъчни машини.