За да свържете елементи в едно цяло, няма нужда да откривате топлата вода – достатъчно е да използвате епоксидно лепило. Ще си поговорим за видовете, свойствата и правилното използване на епоксидното лепило.

Състав на епоксидното лепило

Епоксидното лепило се смята за универсално. То свързва здраво повърхностите от различни материали. Основният елемент на лепилото е епоксидната смола. Тя може да проникне достатъчно дълбоко в повърхностите, които трябва да се слепят, което осигурява здраво и дълготрайно съединяване. Лепилото е композиция от епоксидна смола и помощни компоненти. Характеристиките им са представени в таблицата:

 

  Част от веществото на сухата смола Вещество Свойства
Втвърдители до 15% полиамини, аминоамиди, втвърдители-модификатори от полимери и др. Променят състоянието на веществото от гел в твърдо, определят здравината на слепването
Разтворители 3-5% Ксилол, различни спортове или ацетон Увеличават скоростта на втвърдяване
Пълнители От 50 до 300% Прахови (оксиди на метали, алуминий, силициев диоксид), специални тъкани, стъклени или въглеродни влакна Определят характеристиките на материала, могат да работят с втвърдители и/или стабилизатори
Пластификатори До 30% Етери на фосфорни или фталова киселина Определят физическите и механичните характеристики на сместа

 

Асортиментът на епоксидните лепила е много широк, в тях присъстват описаните съставки в различни пропорции и комбинации.

За какво се използва епоксидно лепило и какво, освен епоксидна смола, влиза в неговия състав?

Свойства и сфери на използване на епоксидните лепила

Изстиналото лепило образува непрекъснат шев, устойчив на масла, основи и разтворители. Епоксидното лепило се отличава с висока адхезия към различни основи, понася леко резките спадове в температурата в диапазон от -20 до +250 градуса по Целзий, не е електрически проводник. Шевът е еластичен, може да се шлифова, боядисва, лакира и продупчва. Може да се добавят допълнителни компоненти към основната рецепта, което дава на състава нови свойства. Благодарение на тези свойства материалът се използва много отрасли:

  • Машиностроене – в производството на абразивни инструменти, технически такелажи и др.
  • Авиостроителство и космонавтика – за производство на слънчеви батерии, инсталиране на термозащита, вътрешно  външно сглобяване на авиотехниката.
  • Строителство – за свързване на мостови конструкции от желязо-бетон, трислойни строителни панели и много други неща.
  • Корабо- и автомобилостроене – за свързване на корпуси от стъклопластика, закрепване на детайли от разнородни материали, монтаж на силно натоварени възли и т.н.

Плюсове и минуси на епоксидното лепило

Лепилата на основата на епоксидна смола са различни, но всички те имат общи предимства:

  • Устойчивост към въздействието на агресивни химически вещества, сред които масла, бензин, неконцентрирани киселини и основи. Миещите средства и друга битова химия не разрушава шевовете от епоксидно лепило.
  • Термоустойчивост – понася високи температури до +250 градуса по Целзий.
  • Еластичност – възможни са леки размествания на залепените елементи, да се дупчи и да се шлифова шевът.
  • Абсолютна водонепроницаемост.
  • Добра адхезия с различните материали, включително пластмаса, дърво, цимент, гипсокартон и други.
  • Не се свива и не се напуква.

Епоксидните състави имат и някои недостатъци, които трябва да се вземат предвид, преди да се използват. Сместа не трябва да се ползва при работа с никел, полиетилен, цинк, силикон, хром и тефлон. Забранено е да се лепят с такова лепило предмети, които се докосват до хранителни продукти. Още един минус е високата скорост на втвърдяване, затова с епоксидно лепило трябва да се работи много бързо и точно. Иначе няма да можете да поправите допуснатите грешки.

Двукомпонентно и еднокомпонентно лепило

Лепилото се произвежда в две форми, всяка от тях е пълноценен материал.

Еднокомпонентно епоксидно лепило

Това е готова за използване смес, предлага се в малка разфасовка. Благодарение на това, че в масата има втвърдител, лепилото започва да изсъхва веднага след като се отвори опаковката. Затова този тип лепило не се използва за голям обем работа, но е много подходящо за малък ремонт, за херметизиране на фуги и т.н.

Двукомпонентно епоксидно лепило

В опаковката има два контейнера. Единият е с композитен състав, другият е с втвърдител. Преди да започнете да работите, трябва да съедините двете, като трябва да спазвате строго пропорциите, които производителят е посочил в инструкциите. Предимството на двукомпонентното епоксидно лепило е, че може да се смесва, когато и колкото е нужно, така че е подходящо за голям обем работа.

Предимства и недостатъци на еднокомпонентно и двукомпонентно епоксидно лепило.

В следващата част на този материал ще разгледаме видовете епоксидни лепила, как се използват и колко епоксидно лепило е необходимо за различните случаи. Продължението четете ТУК!