Асортиментът от материали е много широк, затова лепипата се класифицират по следните признаци:

Консистенция

Лепящи смеси във формата на течност или пластична маса, приличаща на глина. В първия вариант това е гел, който се нанася много удобно върху частите, които трябва да се слепят. Пластичната маса е много плътна, опакова се в херметически туби. Преди работа се изважда, мокри се леко с вода и се разбърква добре с ръце. След това може да се нанася.

Приложение на лепило от епоксидна смола.

Начин на втвърдяване

Изхождайки от типа втвърдители, епоксидните лепила се делят на три групи, които се различават по препоръчителната температура за втвърдяване.

  • Без нагряване. Разтворът става твърд при температура около +20 градуса. За структурирането на състава отива много време, повече от 72 часа, за ускоряване на този процес се препоръчва да се обработи термично.
  • Модифицирани композиции с температура за втвърдяване от +60 до +120 градуса. Отличават се с висока устойчивост към органичните типове разтворители и с ударен вискозитет.
  • Свръх здрави лепила с горещо втвърдяване. За втвърдяването са необходими температури от +140 до +300 градуса по Целзий. Термоустойчиви са, с високи електроизолационни характеристики.

Разход на епоксидното лепило и време за втвърдяването му

Разходът на епоксидното лепило зависи от дебелината на нанесения слой и от материала, който се лепи.

Порестите повърхности, като дърво или бетон, увеличават значително разхода на материала. Средно за един квадратен метър отиват 1100 грама епоксидно лепило, при условие, че дебелината на слоя е не повече от 1 мм.

Скоростта на втвърдяване зависи от марката епоксидно лепило и от температурата на околната среда. Не се препоръчва да се работи с епоксидно лепило на студено. Оптималната температура е от +10 до 30 градуса. За да се ускори процесът на втвърдяване на лепилото, шевовете могат да се нагреят.

Универсално и специализирано епоксидно лепило

Сферата на използване на лепилото на основата на епоксидна смола е много широка. Епоксидните лепила се използват при производството на кораби, самолети, автомобили и в строителството. Епоксидно лепило се използва и в бита. С негова помощ се ремонтират мебели, техника, декоративни предмети, подови и стенни настилки и други. С епоксидно лепило се херметизират различни инженерни комуникации, използва се за производството на сувенири, бижута и много други.

Инструкции за използване на епоксидно лепило

За качествено слепване на детайли трябва да се спазват точно препоръките на производителя на даденото лепило. Най-общо, инструкциите са горе-долу такива:

  • Подготовка на материалите, които ще се лепят. Зачистват се с шкурка, почистват се от мръсотията и праха, обезмасляват се. В домашни условия за обезмасляване се използват разтворители.
  • Подготовка на лепилото. Еднокомпонентните епоксидни лепила не трябва да се подготвят. Двукомпонентните се смесват. Първо се сипва епоксидната смола в съд, след това втвърдителят. Пропорциите трябва да са спазени точно. След това съставките се разбъркват добре.
  • Слепване на детайлите. Лепилото се нанася внимателно на едната от двете повърхности, втората се слага на мястото, на което трябва, и се притиска плътно. Детайлите се фиксират за 7-10 минути, след което трябва да се изчака няколко часа, за да се заздрави достатъчно лепилото.

Полезни съвети по съхранението и изхвърлянето на епоксидно лепило

Производителите препоръчват епоксидното лепило да се съхранява на сухо място във вертикално положение. Целостта на опаковката не трябва да се нарушава, иначе ще попадне въздух и това ще влоши качеството на лепилото. Лепилото на основата на епоксидна смола се съхранява само на стайна температура. Съхранява се от една до 3 години, но свойствата му се влошават с времето.

Как се работи с епоксидно лепило - съвети и предпазни мерки.

Работата с епоксидно лепило предполага да се използват защитни средства, защото се измива много трудно. Докато лепилото още е течно, може да се измие със сапунена вода, или с ацетон, ако вече започва да се полимеризира. Ако вече се е втвърдило, е много трудно да се премахне, можете да опитате следните неща:

  • Да го нагреете с ютия или сешоар. Под въздействието на високата температура лепилото се размеква и се премахва по-лесно;
  • Да го замразите с хладилен агент. След обработването му по такъв начин лепилото става чупливо и се отлепва от повърхността.
  • Да използвате разтворител. Лепилото се мокри с анилин, толуен, етилов спирт и т.н. След известно време се изчегъртва. 

Предпазни мерки

В състава на епоксидното лепило влизат вещества със силна и остра миризма, някои от тях са токсични. Затова трябва да работите с епоксидно лепило в добре проветриво помещение. Желателно е да защитите дихателните си органи с маска. Хората, предразположени към алергични реакции, е най-добре да работят с ръкавици, за да предотвратят попадането на епоксидно лепило на кожата.

Ако все пак попадне лепило на кожата Ви, трябва колкото се може по-бързо да го измиете с вода и сапун. Ако се появи дразнене, идете веднага на лекар. За смесването на лепилото е забранено е да използвате съдове, в които ще се храните или готвите.