Принципи на работа на водоструйката за високо налягане

Водоструйките за високо налягане веднага се свързват с автомивките. Това, разбира се, е вярно, защото водоструйките се използват и за миене на автомобили. Но конструктивните особености, режимите на работа и допълнителните функции правят тези машини универсални и позволяват да бъдат използвали в много други сфери, където е необходимо качествено и ефективно почистване.

Как са устроени водоструйките?

За начало, трябва да разберем как работят водоструйките и в какво се изразява тяхната ефективност. Нека разгледаме конструкцията.

Всяка водоструйка за високо налягане има:

  • Мотор, който е сърцето на машината и който поддържа работата на помпата. Най-често моторът е електрически, пуска се в контакта, но има и автономни уреди с бензинови и дизелови мотори.
  • Помпа, която вкарва вода в водоструйката за високо налягане. Тя може да взима вода от централната мрежа или към нея да се свързва маркуч, или от специален резервоар.
  • Помпа, която повишава налягането на течността. Точно благодарение на този детайл този апарат се нарича водоструйка.
  • Предпазител на мотора, който контролира работата на водоструйката и прекъсва работата на мотора, ако налягането на водата достигне до критичната си точка, например когато апаратът е задействан, но маркучът е блокиран и течността се натрупва вътре.
  • Филтри за вода, които спират тежките частици пясък, мръсотия (и други) на етап подаването на вода в тръбата, което предпазва водоструйката от повреда.

Водоструйката за високо налягане е уред, с който се пият ефективно и бързо автомобили.

Освен това водоструйките се комплектуват с различни приставки и могат да имат допълнителни функции, например за нагряване на водата.

Как работи водоструйката?

Независимо от това дали ще използвате автономни водоструйки за високо налягане, или такива, които трябва да се включат във водоснабдителната мрежа, принципът на работа е един и същ. Течността по тръбичките постъпва във вътрешността, където под въздействието на помпата се увеличава скоростта на движението ѝ и съответно налягането.

След това водата излиза от устройството през специален клапан, който се нарича пистолет, тъй като така си и изглежда на външен вид. Обикновено налягането на водата е около сто атмосфери, но този показател зависи от конкретния модел, а при някои модели може и да се регулира.

Какви комплекти водоструйки за високо налягане има?

Водоструйките са с различно комплектуване и на първо място, се имат предвид накрайниците за пистолета, като различните типове позволяват да:

  • Се променя ширината на струята;
  • Се прониква на труднодостъпни места;
  • Се почистват различни повърхности, от коли до тротоари, с висока ефективност.

Освен това при всеки производител в комплекта със самата водоструйка вървят и фирмени накрайници, патентовани от инженерите на компанията. Те са в различни варианти и се справят ефективно с всякакви видове замърсявания или улесняват използването на самата водоструйка.

Пистолет и маркуч за водоструйка

На тези два модула трябва да обърнем специално внимание, защото точно от тях зависи дали ще може водоструйката да се използва удобно. Нюансите са следните:

  • Маркучите са твърди и груби, но много здрави, за да издържат налягането на водата. Всеки маркуч се тества от производителите още на етап сглобяване и си има съответния сертификат за качество, в което е посочено максималното налягане, което може да издържи. Оптимален вариант е маркучът, който понася налягане на 10-20% повече, отколкото може да понесе водоструйката на максимални обороти.
  • Пистолетът за водоструйка определя степента на удобство при използването на агрегата. Пистолетът насочва струята на водата и точно от него зависи качеството на почистването/измиването. Тук трябва да сте сигурни, че пистолетът е удобен и може да се държи по повече начини. Най-добре е, ако този модул може да се върти около оста си – тогава няма да трябва да дърпате маркуча, опитвайки се на насочите водата накъдето трябва.

За какво служи водоструйката за високо налягане, освен за миене на коли?

Няма да е зле да има и предпазител за пистолета, който блокира подаването на вода, ако се появят непредвидени обстоятелства. Освен това не забравяйте и за средствата за лична безопасност – при работа с водоструйка се препоръчва да използвате защитни очила, които да предпазват лицето и очите Ви от попадането на пръски и измитата чрез налягане мръсотия.

Мотор и помпа за високо налягане

От тези детайли зависи продължителността на използване на водоструйката и максималната ѝ мощност, също и потребяваната енергия при работата с нея. Битовите водоструйки обикновено се комплектуват с мотори на електрически ток, което позволява да се направи налягане на водата в границите до 150 Бара, а конструкцията на мотора се справя добре с постоянното включване и изключване.

Към избора на помпа трябва да подходите отговорно. При бюджетните модели водоструйки той е направен от пластмаса и бутала. Най-добре се убедете, че помпата е от метал, а буталата могат да са от метало-керамика или стоманени с неръждаемо покритие.

Каква водоструйка да изберете?

Когато говорим за това как да изберете водоструйка за високо налягане, трябва, на първо място, да се замислите за това как да спестите ресурси. Има няколко вида водоструйки, които се делят по мощност. Колкото по-висока е мощността, толкова повече енергия използва водоструйката и се обслужва по-скъпо. Едно е сигурно:
Водоструйките за високо налягане с малка мощност са подходящи за лична употреба – да си миете колата или пространството около дома си, пътечките в двора. Те използват малко ток, изразходват малко вода, а ресурсът им е достатъчен за периодична употреба. Може да разгледате вариант за портативна водоструйка, за да не сте зависими от дължината на кабела и достъпа до източник на вода. Смело можем да кажем, че маломощната водоструйка е най-добрата водоструйка за високо налягане за частно ползване.

Водоструйката със средна мощност е подходяща за автомивки, като дава достатъчно налягане за измиване на много коли и е много здрава. В тези случаи е добра водоструйката за високо налягане със загряване на водата. Горещата вода позволява да се премахнат маслените петна, които често се образуват по автомобилите. Тази машина изисква умения за работа с нея и повишено внимание, да се спазват правилата за безопасност.

Водоструйките с висока мощност са най-подходящи за фирми за почистване, когато е необходима продължителна работа и почистване не само на големи площи, но и на различни типове замърсявания. Тези устройства са скъпи, но и служат дълго време, като работят много ефективно и се повреждат рядко.

Сравнение на водоструйките за високо налягане може да правите, изхождайки от личните си нужди. Ако планирате да миете колата си няколко пъти в годината, няма смисъл да си купувате скъп уред с много опции. Съвсем достатъчно е да имате малка преносима водоструйка с налягане 50-70 атмосфери.

Откъде да си купите водоструйка за високо налягане?

Магазин DkLux предлага голям избор от водоструйки. Нашите служители ще Ви помогнат да направите правилен избор, ще доставим до посочен от Вас адрес бързо и коректно. Не се колебайте да ни потърсите – трябва да Ви е чисто!