Издухвателите са прост градински инструмент и не е трудно да изберете. Издухвателят е безопасен за използване и с него се работи лесно. Но ето, имате каталог с издухватели пред себе си и гледате характеристиките на артикулите, а не разбирате как да интерпретирате тази информация.

Ще Ви помогнем да се оправите с числата, за да можете без проблем да си изберете перфектния издухвател спрямо нуждите си. 

Типове издухватели

  • Стандартният издухвател издухва дребната мръсотия, листа, подходящ се за почистване на дворове, тротоари, входове, а негова помощ служителите от комуналните служби издухват леда от покривите през зимата.
  • Издухвател-прахосмукачка – може да реши същите задачи по почистването на прилежащите зони, но има и функция за всмукване и комплект за събиране на боклука – торба и накрайници.
  • Издухвател-раницапрофесионални инструменти за почистване на паркови и градински територии, за комуналните служби и за пътно-ремонтните организации. Тези издухватели са с голяма мощност и имат презрамки за носене на гръб като раница за продължителна и по-удобна работа.

С издухвател-прахосмукачка можете да издухате листата и да ги съберете в уреда.

Характеристики

Две са важните характеристики, когато говорим за използването на издухватели обем на въздуха и скоростта на въздушния поток.

Производителност

Обемът на въздуха, който движи издухвателят, се изразява в кубични метри в час. Всеки издухвател има турбина, която движи въздуха с определена скорост и в определен обем. Съотношението между тези два показателя за ефективност определя каква задача може да изпълни инструментът. От производителността на издухвателя пряко зависи какво количество боклук може да задвижи той.

Скорост на въздушния поток

Скоростта на въздуха от турбината се измерва в метри в секунда. Високата скорост на въздушния поток позволява боклукът да се движи на по-голямо разстояние, съответно ще изчистите по-голяма площ за по-малко време.

Колкото по-голяма е скоростта на въздушния поток на издухвателя за листа, толкова по-голяма площ се почиства за по-малко време.

Освен това високата скорост на въздушния поток подпомага движението на предмети и боклук с по-голяма маса, като стеснява дори плътния боклук. Издухвателят с висока скорост на въздушен поток може да премества влажни листа, сняг, лед, малки клонки и дори дребни камъни.

Кога е важна скоростта и кога – производителността?

Ще дадем за пример почистването на листата на градински участък.

Ако територията е голяма, но дърветата са малко, издухвателят с по-голяма скорост и малка производителност ще е по-добрият вариант. Ще можете по-бързо да се придвижите по участъка, да издухате листата на голямо разстояние, няма да се налага да придвижвате голям обем боклук.

За голяма територия с много боклук ще трябва както по-голяма скорост, така и по-голяма производителност.

Ако трябва да почистите малко боклук, например във вътрешен двор с много листа, производителността на издухвателя ще е по-важна от скоростта на въздушния поток.
Понякога високата скорост на въздушния поток е недостатък, например, ако използвате издухвател в помещение или до външни стени на постройка. Прекалено бързият въздушен поток разхвърля боклука, дребните предмети и камъчета, които, рикоширайки в стената, могат да литнат навсякъде – към прозорец или човек.

Но по принцип издухвателят ще се използва във всички изброени случаи.

Има издухватели с една фиксирана скорост на въздушния поток, а има и по-универсални инструменти, които имат превключватели, някои пък са с плавно регулиране на скоростта.

Шумни и мощни vs тихи и леки

Трудно е да се прецени типът захранване на издухвателя.

  • Бензиновите издухватели са най-мощните и производителни модели, най-подходящи са за големи площи. Минуси: тежки са и са шумни.
  • Електрическите издухватели са по-малко мощни, но са много по-леки и работят по-тихо от бензиновите и са без вредни емисии.

Ако искате да изберете електрически издухвател, но не искате при работата с него да Ви пречи електрическият кабел, изберете акумулаторен издухвател.