Ако мислите да си купувате издухвател, този материал е точно за Вас, със сигурност ще Ви е полезен. Тук ще изведем резултати от тестове с различни издухватели в търсене на най-добрия.

Акумулаторните издухватели за листа са много добър избор за почистване на двор, градина.

За какво се използва издухвателят?

Ако имате имот с голяма площ, където, освен всичко друго, има дървета, издухвателят със сигурност ще Ви влезе в употреба. Разбира се, можете да се разминете с обикновено гребло, но с издухвателя почистването на участъка от листа и боклук става много по-ефективно и бързо.

Тези машини не само са по-бързи в работата от греблата, а и са незаменими в някои случаи. Например с помощта но издухвател можете да почистите игличките от иглолистни дръвчета и мокри листа както от моравата, така и от по-труднодостъпните места. С тяхна помощ ще можете да почистите гаража и селскостопанските помещения в имота си, да изметете окосената трева от пътечките на двора и градината, да издухате листата от асмите и т.н.

Често за почистването на падналите листа от големи площи се използват косачки с функция за мулчиране, които смилат листата на дребно и ги превръщат в тор. Това е добро решение за моравата, но така не могат да се почистят пътечките, цветните лехи, озеленените обекти, беседки и т.н. И пак в тези случаи издухвателите са изключително ефективни. Но както е и при всеки друг инструмент, издухвателят трябва да се използва правилно, иначе няма да има много полза от него.

Как се работи правилно с издухвател?

За да се научите да работите правилно с издухвател, първо, трябва да разберете какво точно прави той. Основното предназначение на тази машина е да издухва листата и боклука от труднодостъпните места с помощта на мощна струя въздух. Често хората, които имат издухвател, го използват грешно, опитват се да съберат листата на една голяма камара, като ги издухват по цялата площ.

По-рационално и ефективно е издухвателят да се използва за издухване на листата от труднодостъпните места и да се оформят няколко малки и горе-долу равномерни купчини по самата площ. След това тези купчини се преместват с помощта на гребло върху брезент или подобен материал и се транспортират до предназначеното за това място – сметище или подобно. Така почистването на участъка от листата ще е най-ефективно и бързо.

Между другото! Не пренебрегвайте наушниците, когато работите с издухвател. Нивото на шум при повечето такива машини е около 90 децибела, а това е показател, който може да повлияе негативно на чувствителността на слуха.

Акумулаторните издухватели са по-скъпи от електрическите модели, но не са зависими от електрическия кабел. Те са перфектни за почистване на труднодостъпни места, беседки, озеленени площи, цветни лехи и т.н. Освен това акумулаторните издухватели работят тихо. Основният недостатък при тях е, че батерията трябва да се зарежда. От два теста на такива издухватели, единия от тях е работел 10 минути на пълна мощност. А за зареждането на батерията на акумулаторен издухвател са необходими от 45 до 90 минути.

Бензиновите издухватели се характеризират с голяма мощност и не са зависими от електричество. Но за съжаление, при работата с тях е необходима голяма сила, освен това тази техника изисква добро обслужване.

Ако сте се спрели на бензинов издухвател, препоръчваме Ви да обърнете внимание на издухвателите тип раница. Средно ръчният бензинов издухвател тежи от 5 до 8 килограма. Обикновено работата с издухвател отнема около 30 минути и повече и за толкова време един здрав мъж със сигурност ще успее да се измори.

Акумулаторен, електрически, бензинов издухвател  - кой е по-добър за почистване на градина или двор?

С издухвател-раница ще имате по-голяма мощност, като при това ще работите много по-лесно с него. Точно затова в проведения тест няма победители в категорията ръчни бензинови издухватели, тъй като за предпочитане са си издухвателите тип раница.

Но и този тип издухватели си имат недостатъци. Първо, издухвателите раници по принцип са най-скъпите. Освен това трябва да се обслужват и са много шумни.