Кърти, чупи, пробива – всеки майстор го сърбят ръцете да свърши колкото се може по-бързо тази работа. Защото след нея се започва изграждането на новото – това, заради което изобщо започва един ремонт или строеж. Фактически, нито един строеж не може да мине без пробиване, правене на отвори в стената, демонтиране на прегради или стени. Това може да се направи с къртач, дрелка, ъглошлайф, отборен чук.

Но идеалният изход е да си купите перфоратор. Той е толкова мощен и функционален, че ще замести няколко пробивни, завъртащи и дупчещи инструмента.

Перфораторите могат да къртят, дупчат, пробиват, чупят.

В тази статия ще Ви обясним защо не е рационално да си купувате бормашина за пробиване на дупки в стените и като инструмент за сваляне на прегради. Много по-изгодно е да си купите един уред, който извършва няколко ремонтни и строителни задачи. И това е перфораторът.

Представяме Ви информация за конструкцията на перфоратора, за да разберете защо той се справя с такава лекота и ефективност с всички, изброени по-горе, задачи.

Перфоратор – конструкция и начин на работа

Какво е перфоратор? Често, когато хората си купуват инструменти, всеки от тях се замисля какво има вътре в тях, как работят те и от какво са направени. Конструкцията на перфоратора е машина с електрически мотор и пневматичен ударен механизъм.

Можем смело да кажем, че тази машина е много универсална, защото тя може да замени пълноценно както ударна бормашина, така и малък отборен чук. Днес този уред се използва почти на всякакви строителни площадки, където се извършват различни дейности. Нека видим каква е конструкцията на перфоратора.

Перфораторите се делят на два основни типа:

  • С хоризонтален мотор;
  • С вертикален мотор.

Устройството на перфоратора с хоризонтален мотор е по-удобен и е по-популярен от вертикалните. Защо? Първо, заради теглото. Обикновено не е повече от 5 килограма, тъй като предната част на корпуса, където се намира механиката, е направена от полимерна, много здрава пластмаса. С този модел е много удобно не само да се кърти, а и да се дупчи.

В природата има два вида механизми:

  1. Първият е електромеханичен, той изисква допълнителен натиск върху инструмента, за да издаде перфораторът необходимата сила на удара. Този вариант невинаги е удобен за работа, отдава повече вибрации на корпуса и накрайника и е бил популярен преди повече от 10 години.
  2. Вторият тип механизъм е електро пневмо механичният. Той е в пъти по-производителен от предишния и може да издаде много висока енергия на удара дори ако машината е с мотор с по-малка мощност. Днес 99,9% от произвежданите перфоратори са точно с такъв механизъм.

И той също има известни разлики в конструкцията. При по-леките модели с хоризонтален мотор има така наречения фрикционен лагер („пиян лагер“).

Конструкцията на страничния перфоратор с вертикален мотор е с колянов механизъм и точно тази конструкция е по-издръжлива и производителна при всякакви типове строителни или демонтажни дейности. Тази конструкция винаги изисква определени грижи. В противен случай, перфораторът може да излезе много бързо от строя.

Принципът на работа на перфоратора е много прост – електрическият мотор върти вал, на който има пиян лагер, който на свой ред избутва буталото в ствола. И точно той произвежда ударен ефект.

Какви видове перфоратори има?

Има различни видове перфоратори, които се класифицират по следния начин:

  • По тежест и предназначение (битови, полупрофесионални, професионални);
  • По тип на ударния механизъм (пневматичен ударен механизъм, електромеханичен);
  • По тип на мотора (страничен, прав);
  • По тип на оборудването (SDS-plus, SDS-max, SDS-top);
  • По тип на захранването.

Перфораторите, които са предназначени за битово ползване, не са тежки (от 2 до 4 килограма) и са с малка мощност. Основното им предназначение е лек ремонт в гаража, на вилата, вкъщи.

Полупрофесионалните перфоратори могат да се използват както в домашни, така и професионални условия. Тези инструменти тежат 5-8 килограма. Силата на удара на перфоратора е 2,5-7 джаула.

Видове строителни перфоратори - битови, полупрофесионални и професионални.

Професионалният тип перфоратори са перфоратори с голяма мощност, със сила на удара 8 и над 8 джаула. Теглото на тези устройства е от 6 килограма нагоре.

Както стана ясно по-нагоре, има хоризонтални (прави) перфоратори, които са леки, удобни, използват се често за битови и професионални цели. С тях може да се работи перфектно с всякакви повърхности, затова, спрямо статистиките за продажба, точно тези модели с тази конструкция се търсят най-много и имат огромен набор от модели.

В следващата статия ще поговорим за патрона на перфоратора и как да изберете перфоратор правилно. Вижте ТУК!