В предната статия (ТУК) Ви запознахме с инструмента перфоратор – какви видове има, каква е конструкцията на различните видове и на какъв принцип работят. Тук ще се спрем на патроните за перфоратор и на това как да изберете правилнo перфоратор спрямо личните си нужди.

Има три вида оборудване:

  • SDS-plus. Този вид оборудване присъства както в битовите, така и в професионалните модели с по-малка мощност. С такъв накрайник може да се направят отвори с максимален диаметър 32 мм;
  • SDS-max. този тип оборудване се отнася към полупрофесионалните и професионалните перфоратори. Накрайникът, чийто диаметър е 18 мм, може да направи отвор в различните материали до 52 мм;
  • SDS-top. Това оборудване се използва за битови и полупрофесионални модели перфоратори. Тази система е изградена на основата на SDS-plus, само че размерът на накрайника е малко по-голям – 14 мм. Перфораторът с тези характеристики прави отвор от 16 до 25 мм.

На батерия или на ток – кое е по-изгодно и по-удобно?

По тип на захранването перфораторите се делят на акумулаторни и електрически:

  • Електрическият перфоратор се използва там, където може инструментът да се включи в електрическата мрежа, за целта е предвидено кабелът да е дълъг. Моделите с този тип захранване са много на пазара – всякакви типове, модификации и характеристики. Всеки клиент може да удовлетвори нуждите си благодарение на различната ценова политика. Но няма ли ток, няма да работи.
  • Акумулаторният перфоратор е удобен, защото може да се използва абсолютно навсякъде, където не може да се включи в електрическата мрежа. Тези перфоратори отстъпват по параметри на електрическите инструменти, но автономността им изцяло балансира този нюанс. Но в този случай, без електричество, така или иначе няма как да стане, защото когато батерията се разреди, трябва да се зареди.

Електрически перфоратор или на батерия - кое е по-добро?

Критерии за избор на перфоратор

За да изберете правилно перфоратор, трябва да обърнете внимание на следните технически характеристики:

  • Ефективност на работата на уреда (производителност и мощност);
  • С каква честота се изпълняват ударите и каква е скоростта на въртенето;
  • Колко режима има;
  • Размерът на отворите, които може да направи;
  • Теглото на уреда.

Мощността зависи от това за какви цели купувате инструмента. За битови цели са подходящи маломощните перфоратори (от 400 до 500 Вт), за по-сложни дейности – полупрофесионалните или професионалните уреди с мощност 1000 и над 1000 Вт.

Силата на удара на перфоратора се определя от плътността на материала. Колкото по-дебел и твърд е той, толкова по-силен трябва да е ударът. Той ще е по-силен при добра мощност на мотора.

Технически характеристики на перфораторите - сила на удара, скорост, диаметър на дупката, мощност, брой на ударите, тегло.

Броят удари в рамките на една минута също зависи от обработвания материал. Той може да е от 4000 до 5000 удара в минута.

Скоростта на въртене влияе на производителността. Минималните показатели са 1000 оборота, максималните – 2000.

Има перфоратори в два (дупчене и дупчене с удар) и в три режима (дупчене, дупчене и удар, удар). Изборът на тези уреди зависи от това за какво купувате инструмента. Ако например може да троши и кърти, режимът на удара (отборния чук) е незаменим.

Диаметърът на отворите зависи от типа патрон. За продупчване на отвори от 10 до 14 мм са подходящи SDS-plus и SDS-top, за по-големи отвори ще е необходим по-мощен перфоратор с патрон тип SDS-max.

Колкото повече тежи, толкова по-мощен е перфораторът. Той с лекота ще изпълни много трудни и обемни работи, но имайте предвид, че от големия инструмент ръцете Ви ще се изморяват по-бързо и ще трябва да правите почивки. Затова за домашни работи изберете перфоратор, който да е удобен по тежест и с оптимални работни показатели за мощност и сила на удара.