Вече разгледахме ТУК въпросите за това какво е ренде за дърво и дали да изберете битово или професионално електрическо ренде за дърво. Тук ще разгледаме основните параметри на този уред, за да Ви улесним в избора спрямо собствените Ви нужди.

Мощност на мотора

Това е един от важните показатели за електрическото ренде за дърво. Точно от мощността на мотора зависят дълбочината и ширината на рендосването. Тя ограничава максимално плътността на дървесината, с която може да работи рендето. На пазара се предлагат уреди, чиято мощност варира от 0,4 до 2,1 кВт.

Предимства и недостатъци на дърводелското ренде.

Ако ще използвате рендето за домашна работилница и няма да организирате масово производство на изделия от дърво, можете да се спрете на модел с мотор 0,5-0,7 кВт. Ако обаче смятате, че скоро хобито Ви може да се превърне в пълноценен бизнес за Вас, е добре да изберете по-мощно ренде за дърво. Във всеки случай, трябва да имате предвид факта, че колкото по-голяма е мощността на рендето, толкова повече възможности има то, но и габаритите и теглото ще са по-големи.

Ако Ви е възможно, изберете си модел, който има функция за плавно набиране на мощност. Това помага да се намали натоварването върху електрическата мрежа, намалява риска да се увреди заготовката при „силен старт“.

Честота на въртене на барабана

Не по-важна е скоростта, с която се върти барабанът. Точно то този показател зависи качеството на получената накрая повърхност. Бързото въртене на ножовете оставя идеално гладна повърхност, следователно колкото по-голям е този показател, толкова по-добър е инструментът.

Устройствата с честота на въртете по-малко от 10 000 оборота в минута няма смисъл да ги гледате – пари на вятъра. За създаването на строителни конструкции от дървен материал, дървени колиби и други подобни дейности е подходящо електрическо ренде с мотор 12 000 оборота в минута, за направата на мебели вече ще трябват 15 000 оборота и повече.

Би било много добре, ако електрическото ренде за дърво има система за поддържане на оборотите. Това ще осигури стабилно качество на обработваната повърхност.

Дълбочина на рендосването и ширина на обработването

Параметрите на стружките, които може да свали рендето, зависят пряко от мощността на мотора. Когато избирате инструмент за домашна употреба, не гледайте рекордните показатели. Оптималната дълбочина на обработка е 2-3 мм.

От ширината на барабана зависи производителността. Колкото по-голяма площ може да обработи устройството на едно преминаване, толкова по-малко време ще трябва да се рендосва цялата заготовка. Но невинаги е необходима ширина. Често трябва да се обработват тънки летви или крайчета на дъски.

Обърнете внимание! Оптимален вариант е рендето със средна ширина – 82 мм.

Това е най-разпространеният размер на барабана и най-удобният – от една страна, ширината на обработване е достатъчно голяма, от друга, много фирми предлагат сменяеми ножове точно за този размер, така че няма да има дефицит на материали.

Допълнителни характеристики

Когато избирате електрическо ренде за дърво, освен че трябва да прегледате документите, трябва да обърнете внимание и на външността на устройството. Това се отнася не само за дизайна и ергономичността. При повечето модели корпусът е пластмасов, видът на пластмасата може да каже много. Ако цветът на уреда е мъгляв, виждат се петна, изливането не е качествено, най-добре се въздържайте да купувате, едва ли рендето ще Ви служи дълго.

От голямо значение е и рендето да е удобно при използване. Когато избирате ренде за дърво, няма да е зле да го подържите в ръце, да се убедите, че достигате елементите за управление. Отделете внимание и на тежестта. Тук всичко зависи от личните Ви предпочитания, трябва да изберете инструмент, както се казва, да Ви е по ръката.

Производителност на електрическото ренде за дърво.

Някои производители допълнително комплектуват електрическите рендета за дърво с приставки, които позволяват да увеличите значително възможностите за работа с уреда. Например:

  • Преходник за прахосмукачка;
  • Сменяеми ножове;
  • Пружинена опора на основата;
  • Портативен стан и други.

Обърнете внимание и на опаковката. Най-добре е рендето да е в пластмасово куфарче, в което се съхранява и транспортира удобно. Там, освен самото ренде, може да си държите и резервните части за него.

Всеки, който е работил с дърво, знае какво е ренде за дърво. Този инструмент може да се срещне в абсолютно всяка дърводелска работилница. Много хора все още работят с ръчно ренде, но все по-често познатият звук от плъзгането на рендето по дървото се сменя с трясъка на електрическия му брат.

Електрическото ренде за дърво завоюва пазара, което е разбираемо, защото с негова помощ може да се направи същото, което и с ръчното, само че много по-бързо и лесно.