Тук ще Ви дадем няколко съвета, към които трябва да се придържате при работата си с перфоратор:

  • Няма нужда да се натискате с цяло тяло перфоратора при къртене на бетон или при пробиване. Така ще забавите хода на движение, което води до прегряване на механичната част и до по-бързото излизане от строя на уреда;
  • Още една от най-често срещаните грешки – при голям обем от работа човек забравя да смазва материала, което води до „запецване“ на свредлото или до деформирането му. Препоръчваме при продължителна работа с перфоратора да смазвате ствола. Това може да увеличи срока на служба на стволовата част в пъти;
  • Избор на материал – това е един от най-важните етапи и съответно за качественото завършване на всяка дейност, с която е свързан перфораторът. Не купувайте най-евтиното, защото то ще се чупи, деформира и ще поврежда както инструмента, така и нервите Ви;
  • Винаги използвайте защитни средства – ръкавици, очила и предпазна маска или шлем. Така ще можете да намалите до минимум производствените травми;
  • Опитвайте се да не доверявате инструмента на чужди ръце, защото невинаги ще можете да обясните на друг човек как се работи с Вашия инструмент.

Важни правила при използването на перфоратор

За да улесните обслужването на перфоратора и да го сведете до минимума, спазвайте някои лесни правила при използването му:

  • Ако сега започвате да работите с перфоратор и да речем, той е стоял цяла нощ в куфара и навън е студено, смазката му е изстинала. Затова ще трябва да го включите на празен ход за около минута в режим на пробиване. Това ще помогне да загреете смазката и само в този случай инструментът ще покаже всичките си технически параметри, за които заявява неговият производител.
  • Никой перфоратор с хоризонтален мотор не може да работи дълго време в режим на отборен чук, но ако все пак трябва да извършвате обемна работа, на всеки десет минути трябва да го включвате на режим за ударно пробиване и да го оставяте да работи 30-40 секунди в този режим. Това помага да се разпредели смазката по цялата механика, което на свой ред ще обезопаси инструмента.
  • Прегряване на перфоратора. Всяка техника може да прегрее, ако се нарушат препоръчителните времеви рамки, заявени от производителя. При професионалните марки перфоратори често се използват специални сервизни блокове (електроника), които контролират изцяло състоянието на инструмента и прегряването му. Но тази техника струва доста скъпо и не на всекиго е по джоба, затова, ако по време на работата с перфоратора усетите, че корпусът на уреда е загрял, най-добре прекъснете работа за малко.

Правила, съвети и предупреждения за работата с перфоратор.

  • Перфораторите, особено тези с висока мощност, са с много голяма сила на удара, което предизвиква силно вибриране на техниката. При продължителна работа инструментът, който няма активна система за заглушаване на вибрациите, може да навреди доста на здравето Ви, затова винаги се придържайте към препоръките на производителите.
  • Преди да започнете работа с перфоратор, винаги преглеждайте инструмента, включвайте го на празен ход, слушайте какъв шум издава и обръщайте внимание на вибрациите. Ако чуете неприятен или нехарактерен звук, обърнете се към сервизния център за консултация.
  • В зависимост от режима на експлоатация, техниката трябва да преминава техническо обслужване, защото понякога елементарната смяна на маслените уплътнения, други уплътнения или na смазката, а също и едно елементарно почистване на инструмента след работа увеличава срока на службата му.

Как да се грижите за своя перфоратор?

Правилните грижи за перфоратора удължават живота му, а на Вас Ви се гарантира безопасна и комфортна работа с инструмента. Както казахме вече, един от важните моменти е да смазвате навременно материалите и да се диагностицира уредът в сервиз. При продължителна работа давайте почивка както на себе си, така и на инструмента, особено ако работите с по-бюджетен вариант перфоратор.

Съхранявайте перфоратора си винаги чист. Ако нямате прахосмукачка, изградете си навик да почиствате инструмента си с четка или ако е възможно, продухвайте го с компресор.

Надяваме се, че изложеното по-горе ще Ви помогне да разберете защо се чупят перфораторите и защо ремонтът им е толкова скъп. Не е толкова просто да счупите един мощен и здрав инструмент, но ако пренебрегвате тези прости правила за използване на перфоратор или елементарните грижи за него, е твърде възможно да се повреди.