Днес водомери се поставят навсякъде. Въпреки това, когато трябва да се сменя, много хора започват да се питат как изобщо да си изберат добър водомер. Вижте какво трябва да имате предвид при избора си на водомер за топла или за студена вода.

Какъв трябва да е типът водомер?

Водомерите за топла и за студена вода са различни. Разликата между тях е само в материалите, от които са направени. Уредите за гореща вода са термоустойчиви и могат да работят при температура +90 градуса по Целзий.

Водомерите за топла и студена вода се маркират с различни цветове. Корпусът на водомера за студена вода е син, а за гореща – червен.

Водомер за студена вода - син, водомер за топла вода - червен.

Ако у Вас сте на бойлер, Ви трябва само водомер за студена вода. Ако сте на централна топла вода – ще Ви трябват и от двата типа водомери.

Какъв трябва да е начинът на замерване?

В зависимост от формата и принципа на работа, механизмите за замерване на водомерите могат да се разделят на 5 вида: вихрови, електромагнитни, тахометрични, ултразвукови, волуметрични.

За битови нужди са подходящи само тахометричните и електромагнитните уреди. Вторите се отличават с висока точност на измерването, но им е необходим външен източник на захранване, освен това не могат да се монтират навсякъде. Плюс това са скъпи.

Оптималният избор за частни домове и апартаменти са тахометричните водомери – сравнително евтини са. Техният принцип на работа е прост – потокът на водата в тръбата върти колело или турбина, а измервателният уред преобразува числото на оборотите в разбираеми показатели за разход на водата.

Какъв е диаметърът на тръбите?

И така, избрали сте си тахометричен водомер, но и това може да не е подходящо за тръбите Ви. За тесни тръби с диаметър до 40 мм водомерите трябва да са с колело – точно такива се монтират в апартаментите в града. За тръби с диаметър от 40 до 200 мм са необходими водомери с турбина – често ги монтират по извънградските къщи. 

Съвет. Механизмът на водомерите е „сух“ или „мокър“. Изберете първия вариант – при тези уреди измерващият механизъм не контактува с водата. Това защитава водомера от замърсяване с примеси, заради което ще Ви служи по-дълго.

Проверете комплекта и документите на водомера

Когато купувате водомер, трябва да Ви се предоставят официалните документи на уреда. В тях има печат от производителя и уникален номер на водомера, който трябва да съвпада с номера, отбелязан на корпуса на уреда.

В комплекта на някои водомери може да има две съединения с нипели, уплътнения и гайки, мрежест филтър, обратен клапан. Преди да купите водомера, проверете дали всички заявени от производителя детайли са в кутията.

Регистриране на водомера

Водомерът не просто трябва да се монтира и да забравите за него – той трябва да се регистрира. За тази цел трябва да подадете молба до ВиК. За да регистрирате водомера си, ще са Ви необходими документите към него. След като подадете молба, ще бъдете посетени от служител на ВиК, който ще провери дали водомерът е монтиран и работи правилно, ще прегледа документите, ще пломбира водомера и ще снеме първите показания.

След като се монтира подходящият бивот водомер, трябва да се регистрира, като се подаде молба за посещение от служител на ВиК.

След като водомерът е монтиран и е въведен в експлоатация, трябва да се обслужва регулярно – да се проверява. Колко често ще се проверява, зависи от посочения за целта интервал от производителя. Тази информация е описана в документите на водомера. Средно водомерите се проверяват веднъж на 6 години.

Какво трябва да знаете за водомерите?

  • Във всеки дом трябва да има водомер.
  • Водомерите за топла и студена вода са различни по устойчивост на високи температури. За да разберете какъв водомер гледате, обърнете внимание на цвета на корпуса му – червеният е за гореща вода, синият – за студена.
  • По начин на измерване водомерите биват вихрови, електромагнитни, тахометрични, ултразвукови, волуметрични. В бита се използват най-често тахометрични евтини са, монтират се и се обслужват лесно.
  • Тахометричните водомери биват с турбина или с колело. За тръби с диаметър под 40 мм са подходящи водомерите с колело.
  • Когато купувате водомер, проверете документите и какво включва комплектът. Трябва да Ви се предоставят документи с номер, аналогичен на номера на корпуса на устройството.
  • След като поставите водомера, задължително трябва да го регистрирате, след което да бъде проверяван регулярно, спрямо насоките на производителя.