Терасата е помещение с повишена загуба на топлина, тоест е по-студено в сравнение с останалите помещение в дома. Затова често използват терасата не като жилищно помещението, а само за склад на стари вещи.

Но малко хора знаят, че с помощта на топъл под може да се организира затоплянето на терасата.

Сега ще Ви разкажем подробно какво трябва да знаете по този въпрос и как да го направите сами.

Кое подово отопление е подходящо за терасата или балкон?

Какви варианти за подово отопление се използват за тераси и балкони?

Изборът на вида подово отопление зависи не от типа на помещението, а от типа на подовата настилка, финансовите Ви възможности и от това с колко сантиметра има възможност да се вдигне нивото на подовото покритие (нагревателни рогозки, кабели, ленти). Обикновено на терасите се използва електрически топъл под или водни системи.

Рогозки или кабели се използват под плочки, керамичен гранит, мрамор и други материали, които се монтират чрез лепене.

Предимството на нагревателните рогозки за подово отопление е, че трябва да се монтират колкото се може по-близо към повърхността, а това означава, че подовото покритие ще се нагрява максимално бързо. Но невинаги мощността на рогозката стига за отопляване на тераса. Имайте предвид и че рогозките са най-скъпият вариант сред електрическите подови отопления.

Мощността на кабелите за един квадратен метър се регулира с разстоянието, на което се поставят. За да се увеличи мощността, трябва кабелите да се поставят на по-малко разстояние помежду им. В обикновените помещения кабелите се поставят с отстояние 10-12 см, в по-студените помещения може да се направи отстояние 7-8 см между намотките. При това се получава мощност от 180 до 220 Вт за един квадратен метър. Но над кабела трябва да се направи дебел слой замазка – не по-малко от 3-5 см. Затова топлият под на основата на кабел се нагрява по-дълго време.

Лентите могат да се използват под дървени покритияламинат или паркет. Под плочки не се слагат, тъй като гланцираната повърхност на лентите възпрепятства адхезията на лепилото за плочки с бетонната основа. Затова плочките няма да се задържат на лентите. Подът трябва да се избира с мощност от 160 вата на един квадратен метър. Към недостатъците на тази система можем да отнесем трудния монтаж.

Системата за водно нагряване се състои от няколко скъпоструващи и трудни за монтиране елемента: котли, гребени и циркулационни помпи. В 99% от случаите е икономически неизгодно да се използва такъв топъл под, за да се затопля малко помещение. Точно затова, ако трябва да се направи отопление на тераса, най-добре изберете електрическият вариант – ще е по-ефективно и по-евтино. Тераса може да се отоплява с водно подово отопление, ако освен нея ще се отопляват и други помещения.

Какво трябва за знаете за електрическото подово отопление?

За да поставите подово отопление, ще са Ви необходими пенополистирол, суха смес, гофрирана тръба, терморегулатор, система за подово отопление, метална армираща мрежа, тел, тиксо или изолираща лента, гнездо за контакт.

Ще са Вие необходими и инструменти: мултиметър, перфоратор, рулетка, нивелир, клещи.

Как да определите мощността на подовото отопление?

Мощността за един квадратен метър е ключовият параметър, който трябва да вземете предвид при избора си на електрическо подово отопление за тераса или балкон.

За обикновените помещения като баня, коридор, тоалетна са достатъчни 130-140 Вт/кв.м. За студени помещения ще е необходима мощност от 160 Вт/кв.м. и повече. Електрическото подово отопление ще използва толкова киловата в час, колкото губи помещението. Това значи, че ако загубата на топлина на помещението е например 150 Вт/км.в. в час, подовото отопление ще потребява 150 Вт/кв.м., дори ако номиналната му мощност е милион ватове.

Ако мощността на системата е само 130 Вт/кв.м., а трябва да е 150 Вт/кв.м., в този случай системата няма да се справи с отоплението, тоест няма да загрява плочките до необходимата температура.

Каква трябва да е замазката на подовото отопление за тераса?

Кои допълнителни параметри трябва да вземете предвид?

  • За подовото отопление е добре да използвате пенополистирол с плътност не по-малко от 30 кг/кв.м. и дебелина 3-5 см. Стъклопакетът е добре да е двукамерен (с три стъкла), с петкамерен профил, който защитава перфектно от студен въздух и от шума навън.
  • Обърнете внимание и на това дали има достатъчно запас от височина, който ще стигне за поставяне на топлоизолацията, замазката, нагряващия елемент и подовата настилка. При монтаж на кабелно подово отопление (кабел или рогозка) може да се наложи да се вдигне нивото на пода с 8-10 см, в зависимост от дебелината на подовата настилка и топлоизолацията. За лентовото подово отопление – с 5-7 см.

В статията ни „Как да направите подово отопление на терасата си?“ ще се спрем по-подробно на подово отопление с водна система.