Херметизирането на мястото на съединенията може да се прави по различни начини. Най-лесният, надежден, евтин и универсален вариант е херметикът за баня. Това средство се прави на силиконова, акрилна или полиуретанова основа с добавяне на антигъбични компоненти. Как да изберете подходящ състав в зависимост от характера на работата, която трябва да изпълни? Какви видове херметици има? Как се нанася херметик? Отговорите на тези и други въпроси са изложени в тази статия, разделена на няколко части.

Основни направления за използването на херметик за банята

Херметизиращото средство за баня може да се използва за различни видове места на съединяване, включително между ваната или душкабината и плочките на стената и пода, тоалетната чиния, стената и задната част на умивалника.

В първия случай, ако повърхността е неравна или пролуката е много широка, допълнително на прилежащите места трябва да се сложат пластмасови ъгълчета. Съставът се използва за закрепване на бордюрите. За тази цел водоустойчивото херметизиращо лепило за пластмаса се нанася непосредствено на стената на прилежащото с ъгълчето място. Ако не се използва бордюр, под ваната е добре да се постави тясна ивица пенопласт, която да предотврати изтичането на херметизиращото средство.

Важно! Използването на херметик между тоалетната чиния и пода влияе благотворно на равномерното разпределяне на тежестта (от санитарния уред) върху повърхността.

Херметизиращо средство се използва често за лепене на плочки върху бетонена или тухлена повърхност, пластмаса, метал, шперплат, гипсокартон или ПДЧ. Херметикът се нанася непосредствено върху плочките по диагонала и периметъра. След това плочката се притиска към повърхността. Но този вариант е подходящ само за стени, тъй като плочките за под изпитват голям натиск, заради което за тях е необходимо друго средство за монтаж.

Благодарение на доброто лепящо свойство херметикът се е доказал като материал за съединяване на санитарен фаянс. Херметик може да се използва при свързване на канализационни тръби, монтаж на душ кабини и други с цел предпазване от пропускане на вода от пролуките.

Херметик може да се използва и за обработване на фугите между плочките. За тази цел може да си купите цветен полимер. В сравнение с обикновената фугираща смес херметикът се характеризира с по-добри адхезионни качества, добра еластичност и устойчивост на износване. За защита на повърхностите от замърсявания се препоръчва да използвате самозалепваща лента.

Акрилен херметик за баня – характеристика на състава

Акрилният състав е най-евтиният вариант сред всички херметизиращи средства. Той не съдържа токсични и други опасни компоненти, химически неутрален е. Съставът се характеризира с добра адхезия към метал, стъкло, бетон, тухла, дърво и неговите производни. За постигането на максимален резултат, преди да нанесете, най-добре обработете повърхността с грунд. Материалът може да се използва при температура от -20 до +80 градуса по Целзий.

Този състав може да издържа продължителни вибрационни колебания с ниска амплитуда. След като шевовете се втвърдят напълно, няма да са много еластични. Затова при разтягане може да се разрушат на 10-13%. Изсъхналата акрилна повърхност може да се боядиса или лакира.

Акрилен херметик за баня, подходящ за лепене на плочки и запълване на широки фуги.

Важно! Акрилен херметик трябва да се използва на места, където материалът няма да контактува непосредствено с вода.

Такъв бях херметик за баня е най-подходящ за запълване на цепнатини и празнини в повърхности от всякакъв материал, за свързване на малкоподвижни или неподвижни елементи, такива като первази на тавана или на пода. Допуска се да се използва и за запълване на широки фуги. С този състав можете смело да обработване открити ръбове на мебелни елементи в банята. Той е подходящ и за стиковане на стената с мивката. За запълване на пространството между ваната и стената не трябва да се използва, тъй като фугата е мокра и след време ще започне да се разрушава при колебания на конструкцията.

Важно! За баня трябва да избирате водоустойчиви акрилни херметици.

Един от основните недостатъци на акрилния водоустойчив херметик за пластмаса и други материали е фактът,  че той създава благоприятна среда за размножаването на бактерии и гъбички. Тази първоначално бяла фуга с времето пожълтява. Затова се препоръчва да използвате безцветен или цветен херметик.
В следващата част на статията ще се спрем на силиконовия херметик,  полиуретановото лепило и на лепило на основата на MS-полимери. Продължаваме ТУК!