Към ПЪРВА ЧАСТ!

Характеристика на силиконовия водоустойчив херметик за баня

Силиконовият херметик за баня е най-популярният материал. В зависимост от състава му той може да е неутрален и киселинен. Последният вариант се характеризира с опростена технология на производство, затова и цената му е ниска. Но този херметик се отличава с рязък неприятен мирис, докато не се втвърди, което усложнява използването му в затворени помещения. Не трябва да се нанася на метални повърхности, тъй като веднага стартира процес на окисляване.

Важно! Материалът стяга след 30 минути и се втвърдява напълно след 7-48 часа, което се определя от дебелината на слоя, температурата и влажността в помещението, а също и от марката на силикона.

Неутралните състави не си взаимодействат с метали, благодарение на което се характеризират с по-широка област на използване. Тъй като тези херметици се отличават със сложна технология на производство, цената им е по-висока. Един от видовете неутрални силикони е санитарният силикон за баня, в чийто състав присъства фунгицид, благодарение на което материалът е устойчив към въздействието на мухъла и гъбичките. Това е най-добрият вариант за херметизиране на пролуки, който постоянно контактува за вода.

Водоустойчивият силикон може да е еднокомпонентен и двукомпонентен. Използва се най-често първият вариант, защото той е по-лесен за използване, не изисква да се смесват съставите.

Кое да изберете - силикон, полиуретанова ляна или акрилен херметик за ремонт на банята?

Това средство е с добра лепяща способност, вследствие на което се използва широко при монтаж на умивалници в плотове. Може да се използва за херметизиране на пролуки между различни материали. А освен това се използва като санитарен херметик за канализационни тръби. Благодарение на високата си устойчивост към въздействието на влагата той е подходящ за херметизиране на душ кабини, вани, умивалници и друг санитарен фаянс.

Основното предимство на силиконовия херметик е добрата еластичност на шева след полимеризацията. Той не се цепи при колебания, затова с него могат да се запълват пролуки между стени и санитарен фаянс.

Важно! За по-влажна баня, за да се избегне развитието на бактерии и гъбички, за запълване на пролуки е добре да се използва силиконов херметик с антисептични добавки.

Особености на полиуретановото лепило за баня

Полиуретановите лепила, благодарение на добрите си технически свойства, се търсят много за бани, тоалетни и кухня. Тъй като са с много висока залепваща способност, тези лепила взаимодействат с всяка повърхност, освен с пластмаса. След като приключи процесът по полимеризация на шевовете, те стават много еластични, затова при колебливи движения не се разрушават.

Полиуретановото лепило за баня се характеризира с повишена устойчивост на влага, не се деформира след като изсъхне. Готовата повърхност може да се боядиса или лакира.

Към недостатъците на полиуретановото лепило се отнася ниското сцепление с пластмасата, което ограничава сферата му на използване. То е перфектно за херметизиране на пролуки между стени и чугунени или стоманени вани, стъклени или мраморни умивалници. Не е най-добрият херметик за акрилна вана или душ кабина, тъй като пропуска.

Полезен съвет! За видимите пролуки най-добре използвайте безцветно лепило, благодарение на което шевът ще стане по-красив.

Полиуретановото лепило, в сравнението с акрилното лепило, е по-добър херметик за баня, тъй като се отличава с по-добра еластичност. То няма мирис, което е характерно за силикона, но не може да си взаимодейства с пластмаса. Сред изчислените по-горе херметици този е най-скъпият.

Нов вид херметик – лепило на основата на MS-полимери

Стремително набира популярност нов тип херметик на основата на MS-полимери. Материалът съчетава в себе си качествата на полиуретановия и силиконовия херметик, в резултат на което се образуват надеждни и еластични съединения, които не се деформират, не се разширяват и не пропускат. Втвърдява се напълно след 10-15 минути. Най-добрият херметик за канализацията е точно с MS-полимери.

Важно! Това е перфектно средство за херметизиране на всякакви съединения в помещения с висока влажност.

Този водоустойчив санитарно-технически херметик е с отлична адхезия към всякакви типове материал, не изисква използването на грунд за повишаване надеждността на съединението. В състава му няма разтворители и други опасни компоненти. Отличава се с висока водоустойчивост. Еластичен и прегледен шев след полимеризация, който може да се боядисва.

Основният недостатък на този херметик е високата му цена, но е оправдана с надеждността и дълготрайността на съединенията. Шевът обаче след известно време започва да пожълтява. Можете да решите този проблем с помощта на специални състави, с които да обработите повърхността. Нанесеният и изсъхнал вече шев може да се премахне само механично.

В следващата част ще разгледаме въпроса как да изберете най-подходящия херметик за баня. Продължаваме ТУК!