Към ВТОРА ЧАСТ.
Изборът на типа херметик за баня се определя от поставените задачи. За да запълните пролуката между стената и душ кабината или банята, най-доброто решение е херметикът на основата на MS-полимери. Можете да използвате полиуретаново лепило или водоустойчив силикон за баня с антигъбични добавки.

За да залепите огледало в банята, най-добре използвайте неутрален силикон за баня. С този състав могат да се измажат нарезите и ръбовете на мебелите, които се поставят с помещения с висока влажност. За залепване на липсваща керамична плочка в банята най-доброто решение ще е да използвате полиуретаново лепило или херметик с MS-полимери. Благодарение на високото лепящо качество ще се осигури бързо и надеждно фиксиране на изделието. В този случай е изключен рискът от повреждане на плочката, тъй като тези състави не се свиват.

При избор на херметик за свързване на тръбите трябва да обърнете внимание на материала, от който са направени. За стоманени и чугунени изделия се използва полиуретанов, силиконов неутрален херметик или състав с MS-полимери. За метало-пластмасови и пластмасови тръби перфектно решение ще е санитарно-техническият херметик за резбови съединения на основата на силикон. Полиуретаново лепило не се използва.

При оформянето на банята в дървена постройка стените често се обшиват с влагоустойчив гипсокартон. За запълване на пролуките между материала и тавана най-доброто решение е силиконовият състав или херметикът с MS-полимери, благодарение на които се образуват еластични съединения, без да се деформират при свиването на постройката.

За да не почернеят херметичните шевове в резултат на развиването на плесен и гъбички, за банята трябва да се избере състав с антибактериални добавки. Можете смело да използвате санитарни херметици, лепила за аквариуми, които се характеризират с висока адхезия към повечето материали, при това не почерняват от въздействието на влагата.

Колко време съхне силикон за баня – основни фактори

Колко време съхне силиконовият херметик? Времето за пълното изсъхване на херметика на основата на силикон се определя от състава на веществото, дебелината на слоя, мястото на използване и външните фактори.

Киселинният силикон изстива след 5 часа, неутралният – след 24 часа. За този период температурата на околната среда не трябва да е по-ниска от 5 градуса по Целзий. При това херметикът трябва да се нанася на един слой, който може да е много дебел, което се определя от размера на пролуката, която трябва да се запълни. За втвърдяването на шева е необходимо около 2 пъти повече време. При многослойно нанасяне се появява вероятност шевът да се разслои.

Колко време съхне силикон за баня и как се нанася?

Важно! На опаковката на всяко лепило е посочено времето за съхнене и необходимите условия за това.

Силиконовият херметик съхне постепенно. Първо изстива горният слой, което се случва след 10-20 минути. След това силиконът вече няма да лепне при допир с ръка. Ако не внимавате и надраскате силикона, преди да мине това време, ще се наруши целостта на външната му текстура или може да се отлепи изцяло.

Санитарно-техническият силиконов херметик за баня трябва да съхне при нормални условия на околната среда. Температурата в помещението трябва да е в границите 5-40 градуса. Второто важно изискване, за да изсъхне както трябва силиконът, е да има движение на въздуха в помещението, което в банята се постига много трудно.

Колко време съхне акрилен, полиуретанов или херметик с MS-полимери?

Акрилният херметик за баня с антибактериални добавки започва да съхне 10 минути след нанасяне. След като мине това време, може да се промени слоят, да се премахне излишното. Краят на процеса на полимеризация настъпва след 24 часа. Видимите дефекти по шева могат да се поправят с помощта на остър нож чрез разрязване.
Полиуретановият херметик прилича на монтажната пяна. Под въздействието на влагата във въздуха той стяга след 10-15 минути. Еднокомпонентният състав изсъхва напълно след 24 часа, а двукомпонентният – след 18-20 часа. Температурата в помещението трябва да е не по-малко от 23 градуса. Колкото по-ниска е, толкова повече време ще съхне слоят.

Херметикът с MS-полимери започва да стяга след 10 минути. Температурата в банята трябва да е не по-ниска от 20 градуса. Процесът на полимеризация приключва след 24 часа.

Има няколко начина да забързате полимеризацията на херметика. Единият е да осигурите по-висока температура в помещението, за целта можете да използвате отоплителен уред.

Полезен съвет! Не използвайте сешоар за локално нагряване, така изсъхването няма да е равномерно, което на свой ред ще развали качеството на шева.

Друг начин да ускорите изсъхването на херметика е с принудителна вентилация. Ще стане по-бързо, ако пръскате с вода периодично шева с пулверизатор.

Как се нанася херметик в банята – правила спрямо етапите

Процесът на нанасяне на херметик за санитарен фаянс се състои от три етапа. Първият се изразява в подготовка на повърхността. За целта трябва да я почистите от мръсотията и остатъците от лепило.

След това трябва да обезмаслите повърхността със спирт или ацетон. След това трябва да я изтриете със суха кърпа. За запълването на дълбоки пролуки трябва да обдухате мястото с горещ въздух с помощта на сешоар. Следващият етап е облепването със самозалепваща лента от двете страни на пролуката. Този етап ще Ви помогне да защитите повърхността от замърсяване и ще помогне да се направи добър шев.

След това трябва да подготвите херметика. Херметиците се предлагат в различни разфасовки – от 80 до 400 мл. Колкото по-малък е, толкова по-удобно се работи с него. Тубата си има специален апликатор за нанасяне. Ако няма, трябва да използвате механичен или акумулаторен пистолет. Краят на флакона се реже под ъгъл 45 градуса. Мястото на рязане е спрямо ширината на слоя, който ще нанасяте.

Херметик, силикон срещу гъбички, бактерии, мухъл, плесен.

Накрайникът на тубата се поставя в началната точка на шева. Средството се изтласква бавно от тубата, придвижвайки равномерно по цялата дължина на шева. Херметикът трябва да достъпи колкото се може по-дълбоко. Интензивността, с която ще натискате, трябва да е еднаква, за да бъде еднакво дебел слоят навсякъде.

Важно! При нанасянето на херметика не трябва да допускате да се образуват прекъсвания по шева, тъй като там ще попада мръсотия и вода.

За да получите гладък шев след нанасянето на херметика в банята, трябва да прокарате по него намокрен със сапунена вода пръст, обирайки излишния материал. Със същата цел можете да сложите на тубата специален изравняващ накрайник за едновременно нанасяне и заглаждане на херметика.

Докато херметикът все още не е изсъхнал, трябва да махнете самозалепващата лента. Ако шевът се повреди, трябва да се изравни незабавно, като за целта трябва да намокрите мястото с вода. Ако херметик е попаднал на плочка или санитарен фаянс, можете да го изчистите с мокра гъба. Когато е стегнал, може да се махне с разтворител.