В първата част на нашата статия за градинските мебели (ТУК!) разгледахме особеностите и критериите при избор на мебели за градина, кои са най-използваните типове градински мебели и кои са плюсовете и недостатъците на градинските мебели от пластмаса и метал. Сега продължаваме с плетените мебели за градина и по-точно с най-популярните три вида плетени градински мебели.

Мебели за вила от натурален ратан

Ратанът, който расте в тропиците на Азия, има уникални свойства, които се предават на произведените от него мебели. Клонките на ратана имат идеално гладка повърхност без възли, достигат до стотици метри дължина и при това се отличават с приблизително еднакъв диаметър по цялата дължина. Структурата на дървесината позволява да говорим за изключителна здравина, затова в тропиците от ратан правят висящи мостове, а ажурният и лек стол лесно ще издържи и 150 килограма, и даже повече. По дълготрайност мебелите от ратан не отстъпват на изделията от дъб.

Видове плетени градински мебели - цена, качество и здравина.

Ратанът има амортизиращи свойства, а условията, в които расте, го правят устойчив както на влага, така и на слънце. Ако мебелите от ратан се използват в помещения, дори се препоръчва от време на време да се минават с влажна кърпа, затова един лек дъжд на вилата със сигурност няма да им навреди. Външният вид и възможността от ратан да се създават мебели във всякакви форми са предимства.

Основният недостатък на мебелите от ратан е високата им цена. Въпреки че са устойчиви на влага, не се препоръчва да ги оставяте под проливни дъждове и под постоянните слънчеви лъчи.

Мебели за градина от изкуствен ратан

Опитват се да имитират натуралния материал с помощта на полимери. И макар визуално разликата да е съвсем очевидна и изкуственият ратан да изглежда съвсем различно, все пак е много, много добър вариант. Може би затова такива мебели в момента украсяват всяка втора лятна градина в кафенетата, особено на морето.
Градинските мебели от изкуствен ратан са перфектен избор, тъй като имат редица предимства:

  • Не са тежки;
  • Стилен и разнообразен дизайн. На пазара има много варианти на кресла, столове, канапета, маси и шезлонги, всякакви размери и в няколко варианта за цвят;
  • Устойчивост към въздействието на влагата и слънцето. Ако рязко премине някой порой, няма нужда да тичате през глава да спасявате мебелите, както е например при дървените – след дъжда ще изсъхнат и ще са като нови. Да, разбира се, ще се наложи да махнете възглавниците;
  • Износоустойчивост, дълготрайност и лесна поддръжка.

Изкуственият ратан е по-практичен материал от натуралния си аналог, а и струва по-малко, само че трябва да избирате много внимателно мебелите. По магазините има много, меко казано, не много качествени образци, при които влакната се разплитат лесно. Те трябва да са закрепени много здраво, не пречи да проверите, преди да купите.

Градински мебели от лоза

Под лоза за плетене първоначално са разбирали гроздовата лоза, но днес за тези цели обикновено се използват върбови клонки. За направата на мебели са необходими 3- и 1-годишни растения – първите служат за създаването на рамка, вторите – за самото плетене. Всеки предмет от градинските мебели от лоза са продукт от ръчна работа, затова цената им е висока.

Сред основните предимства са:

  • Здравина;
  • Натуралност и перфектен външен вид;
  • Леки са;
  • Служат дълго време.

Мебелите от лоза е най-добре да се използват на покрити тераси и в беседки. Тези изделия изискват специални грижи.

В последната, трета част на тази статия (ТУК!) ще разгледаме дървените, каменните и бетоновите градински мебели – предимствата и недостатъците им, ще си поговорим за хамаците, а също така ще се спрем на стиловете мебели за градина.