Във всеки двор или градина е необходим достъп до вода, затова няма как без качествена система за поливане и детайлите към нея – ВиК арматура.

Тази статия съдържа информация за градинските кранове, за това къде се използват и за декоративния им потенциал. Ще разберете как е прието да се класифицират изделията по материала, от който е произведен корпусът, и по типа на спирателното устройство.

Области на използване на декоративен градински кран/канелка

Градинският декоративен кран се използва много в градини и дворове с насаждения по няколко начина:

  • За външната мивка – повечето мивки имат проста конструкция и нямат топла вода, затова няма нужда да им се слага смесител.
  • За поливане. Крановете за поливане, а също и за пълнене и изпразване на съдове, се комплектуват с преходник за свързване с маркуч. Този преходник може да е стационарен или резбов (да се сваля).
  • В къщата. Този практичен кран може да се използва и като обезвъздушител за тръбите (въздушен клапан на основната отоплителна тръба или на отоплителния уред). В по-старите къщи (във Великобритания това е традиция) разделените кранове се справят успешно с подаването на вода.
  • Като декоративен елемент. Красиво оформеният декоративен градински кран често е оригинална дизайнерска идея (например като част от колонката за вода в италиански стил). Отличава се с естетичен външен вид, красота и по-висока цена.

Декоративен кран за градинска мивка.

Класификация

Декоративните градински кранове могат да се класифицират по няколко начина. Единият от тях е по материала:

Неръждаема стомана

Корпусът на градинския кран от неръждаема стомана осигурява дългогодишното му използване. Изделията от неръждаема стомана са  устойчиви на корозия, защитени от въздействието на околната среда и са много красиви на външен вид.

Месинг

Корпусът от месинг (сплав на основата на мен и цинк) е с приятно светложълт цвят. Месингът е качествен материал, но при взаимодействието си с водата и въздуха той постепенно потъмнява (окислява се). За да се защити градинският кран от корозия, в производството все по-често се използва полиран хромиран месинг. Слоят хром, който покрива повърхността на крана, забавя появата на тъмни петна, но кранът все пак трябва да се полира периодично, за да се премахне патината.

Бронз

Крановете от бронз (сплав на мед и олово) се срещат много рядко, независимо че са много качествени, тези кранове са добри заради дизайнерските им възможности, те могат да се правят в старинен стил, а с времето се покриват със зелена патина, което още повече засилва ефекта им.

Чугун

Редки дизайнерски кранове, които се правят по традиционната технология за леене на чугун (често са уникати). Чугунените градински кранове се отличават с дълготрайност и непретенциозност. Тези кранове се покриват с прахова боя, което повишава износоустойчивостта им.

Пластмаса

Бюджетна алтернатива на металните кранове. Основното им предимство е привлекателната им цена, но не са здрави и се износват бързо.

Много разпространена е и класификацията на градинските кранове по типа на спирателното устройство (конструкцията, която позволява да се управлява потокът на водата). Когато е затворен кранът, спирателното устройство задържа налягането, а когато е отворен – регулира напора на водата. В зависимост от типа на спирателната арматура крановете се делят на следните типове:

Сферичен кран

В качеството на клапан се използва въртящ се около оста си спирателен елемент във формата на сфера. Кранът се отваря със завъртане на ръчката. Елементарната конструкция на това устройство не позволява да се регулира с точност напорът на водата. Но е причина тези кранове да са изключително дълготрайни (срокът им на годност е най-малко 10 години). Сферичният кран е много разпространено устройство, евтино и практично.

Кран-кутия

Система, в която подаването на вода се регулира със завъртане на крана, а вътре е с гумено уплътнение. Плюсът на тази конструкция е, че не е претенциозна, тъй като може да работи и с мръсна вода. Минус е периодичното износване на уплътнението, заради което устройството трябва да се обслужва периодично.

Метало-керамичен кран-кутия

Управлението на водния поток се случва с помощта на полирани метало-керамични дискове. Тази спирателна арматура има голям работен ресурс, но е чувствителна към примесите във водата. За препоръчване е да се монтира в система с филтър.

Практическо използване на градинския кран

В условия на открито крановете се използват по няколко начина:

Практичен кран, канелка за външна чешма за поливане и декорация на двора или градината.

  • В системата за поливане. Градинският кран е подходящ да поливане с използване на маркуч. Най-подходящ е сферичният кран за поливане.
  • Кран-кутията е идеално решение за градинската мивка, където обикновено примесите във водата не се филтрират.
  • Незамръзващ външен кран. Монтира се на стена, зад която има отопляемо помещение. На външната страната на стената е вентилът, но водата се спира отвътре, благодарение на което кранът остава празен и не замръзва.

Декоративно използване на градински кран

Декоративният кран за градина е елемент от оформянето на градината. Той изпълнява декоративната си функция в съчетание със стенни фонтани, колонки или хидранти, направени в ретро стил. Съответно декоративният кран подчертава стила – класически, бароко или минимализъм.

Популярни варианти за градински колонки е френският и италианския стил. За да се придаде по-естествен и изискан вид на крана, се боядисва оригинално, дизайнерите отделят много внимание на разработването на такива проекти.

Декоративните градински кранове за вода могат да във формата на животно или птица, или просто да са с интересна форма. И тъй като тези кранове са постоянно навън, качеството им трябва да е много високо. Не по-малко (а може би дори повече) важен е външният вид на материала. Обикновено крановете са от състарен бронз, често с матово покритие.

Използването на дребни архитектурни форми, изпълнени в стила на миналия век, се е появило в Европа и бързо се е разпространило и извън нея. Оригинално украшение за градината може да стане външната кран колонка с ръчка за пускане на водата. Допълнена с пейка и цветна леха, може да се превърне в основния детайл в зоната за почивка. Крановете на тези колонки са основният акцент. Те са масивни, здрави и се правят от чугун или месинг. Основният проблем при използването на нестандартни конструкции може да е необходимостта от по-трудно намиране на съвместими детайли, ако спирателната арматура се повреди.

Заключение

Както и всевъзможните градински фигурки, декоративните кранове и канелки са направени, за да направят градината Ви уникална. Производителите предлагат кранове с разнообразен и функционален дизайн. Повечето градински кранове са направени в класически цвят на състарен бронз, срещат се и други цветови изпълнения. Много модели са с класическа форма на корпуса и чучура, за да може да се свържат с маркуч.