Днес най-популярните видове битови филтри са тез и за каните, сорбционната инсталация, системата за обратна осмоза. Но има и други модели, които позволяват от водата да се премахнат не само бактериите и солта, а и мръсотията, химичните примеси, металните частици и т.н. Всички тях можем да разделим на няколко категории, в зависимост от начина на пречистване:

  • Механични. Използвате се за премахване на органични и минерални примеси, които са неразтворими. Не се използват никакви химически реагенти, пречистването на водата става при обичайната стайна температура. Тази система се използва на началните етапи за „грубо“ обработване на водата. Понякога се използва и за контролиране на крайните етапи на пречистването.
  • Сорбционни. За филтрирането на примесите от водата се използват порести материали, в които те се задържат в свързана форма. Най-често се използва пълнител на основата на въглен. Този метод се използва само в случай че в питейната вода няма хлорни съединения, органични вещества. Тези варианти заемат много място и изискват регулярно специализирано обслужване.
  • Йонообменни. Справят се перфектно с бактериите и паразитите, унищожават дори вируси. Работят на принципа на окисляването на клетките чрез взаимодействие с озон. Системата се използва само с други системи, тъй като само стерилизира водата, но не премахва другите примеси.
  • Мембранни. Съвременен и ефективен начин за филтриране на водата, тъй като всички нежелани и вредни елементи преминават през процес на делене и се премахват от мембраните. При това примесите се извеждат като дренаж, не се утаяват в системата. Но мембранните филтри трябва да се обслужват регулярно, тъй като с времето свойствата им отслабват.
  • Електрохимически. Принципът на работа на тези филтри за пречистване на водата се базира на пропускането през водата на електрически ток с определени параметри. Въздействието му води до разпадане на вредните вещества на съставни, които или не влияят на качеството на водата, или по-нататък се пречистват като примеси от други филтри.
  • Със система за УВ-дезинфекция. Ултравиолетовите лъчи, които се използват при тези системи, премахват буквално всички типове замърсявания. При това се запазват полезните свойства на водата.

За избор на филтър с правилен принцип на работа не е задължително да проучвате в детайли характеристиките. Достатъчно е да разберете за какви цели Ви е необходима филтърна система, след което да изберете подходящия модел. Основните проблеми сме представили в таблицата по-долу.

 

Причина за необходимостта от филтриране на водата Оптимален вид филтър
Водата е с неутрална киселинност или корозионна активност заради некачествена водоснабдителна система (проблеми с тръбопровода и т.н.), по-твърда е (спрямо нормата) Йонообменен филтър за вода
Пясък, камъни, други минерални частици, които не се разтварят във вода, но се задържат от филтър Механични филтри за вода
Неприятен мирис на дърво или риба, остър мирис на хлор или сероводород Сорбционни или ултравиолетови филтри за вода
Мирис на миещи средства или други химикали Сорбционна филтърна система
Остър мирис на нефт или нефтени продукти, метан, мътна вода, солен вкус на водата Система за филтриране от йонообменния тип
Висока киселинност на водата Сорбционни филтри за вода

 

На практика, дори и в битови условия най-често се използва система за филтриране на водопроводната вода, която се състои от различни филтри. Само така може да се постигне максимален ефект.

В следващата част ще се спрем на типовете битови филтри за вода. Продължаваме ТУК!