В първата част (ТУК!) уточнихме какви категории филтри за вода има и коя категория филтри е най-подходяща спрямо съответния проблем. Тук ще разгледаме какви типове филтри за битови нужди има.

Основни типове битови филтри за вода

Филтър за кана

Удобен и популярен филтър за вода, който се състои от пластмасова или стъклена кана, а освен това има пречистващ патрон в горната част на конструкцията. Този елемент задържа мръсотията, пясъка и различни едри примеси перфектно. Частично се филтрират метали, химически вещества и хлор. Средната продължителност на филтриране на един литър вода е около 6 минути. Патроните трябва да се сменят (един филтър стига за пречистване на 300 литра вода).

Предимства на филтър заканата:

  • Качествено пречистване на водата от примеси от механичен тип;
  • Лесно използване и компактност, възможност за филтриране на водата навсякъде в дома;
  • Удобно обслужване, постоянно наличие на резервни части и консумативи, достъпна цена.

Тези модели филтри се препоръчва да се използват, в случай че във водата няма вредни примеси. В противен случай, този вариант няма да е много ефективен. Отличен вариант е за семейство.

Към стационарните и удобни филтри се отнасят и диспансерите. Те представляват съд, в който водата се филтрира със същия тип филтър с различни активни вещества. С удобен кран са, за да може винаги да имате свободен достъп до вода.

Проточен тип филтри за пречистване на водата

Монтира се директно във водоснабдителната система. Чистата вода се натрупва в специален съд. Благодарение на многостепенния принцип на филтриране се премахват максимално различни вредни вещества (механични, органични, химически и т.н.). Към някои филтри в комплекта има системи за обратна осмоза, менарализатори и други допълнения. Минерализаторът се използва, за да се насити дестилираната вода с полезни вещества.

Често точно такива филтри се слагат на кухненските смесители с два канала – през първия се подава чиста вода за приготвяне на храна, а през втория – обогатена вода за пиене.

Предимства на модела:

  • Висока ефективност на филтриране на водата;
  • Средната производителност на филтриране е около 2,5 л. за минута време.
  • Лесно поставяне и обслужване;
  • Перфектни са за семейства с голям разход на вода.

Единственият недостатък на тази филтърна система е високата цена. Консумативите също не са евтини, но резултатът си струва.

В случай че водата е много мръсна, което може да причини проблеми с основния филтър и с цялата битова техника и санитарен фаянс (да не говорим за здравето), се препоръчва да поставите предварителен филтър. Той се монтира в магистралата и филтрира по-голямата част от замърсяванията.

Филтър накрайник

Това е малка чашка с филтър, която се поставя на водопроводния кран. По принципа си на работа накрайникът прилича на филтъра за кана, но е по-ефективен. Много модели вървят със специален превключвател от питейна вода към водопроводна (в зависимост от конкретните изисквания за филтъра).

Филтър за пречистване на вода при водопроводния кран.

Пречистената вода се събира в съд вътре в чашката. За една минута се филтрира не повече от литър вода. Предимствата са, че е малък, използва се лесно, цената не е висока и се обслужва лесно.

Предфилтри

Използват се за предварително пречистване от твърди механични вещества, които са вредни и влияят на качеството на водата. Ако не се направи пречистване, а се постави друг тип филтър, срокът му на служба ще се скъси значително. Това се отнася и за реакцията на битовата техника към водата с примеси.

Към тази категория можем да отнесем също и колекторите за кал. Те се състоят от няколко мрежи, през които се пропуска водата за груба филтрация. Подходящи са за студена и за гореща вода.

Тристепенни филтърни системи

Филтърната система се състои от три филтъра, всеки от които отговаря за определена категория филтриране – първият филтрира химическите примеси, вторият неутрализира хлорните и сероводородните съединения с помощта на активен въглен, а третият е необходим за омекотяване на питейната вода чрез премахването на солите. Има модели и с две колби, но там единият филтър изпълнява едновременно две функции (елементарно оборудване, заема по-малко място). Ресурсът за използване на всеки филтър зависи не само от общия литраж, но и от срока им на употреба.

В следващата част продължаваме да разглеждаме типовете битови филтри за пречистване на водатаТУК!