В предната част (ТУК!) разгледахме част от битовите филтри за вода. Тук ще разгледаме и останалите. Да започваме!

Ултрафилтрация

Пречистването на водата с ултрафилтри днес е най-популярният и търсен метод благодарение на своята ефективност. Основният работен елемент във филтрите е мембрана, направена от композитен материал тръбен тип. В сравнение с обикновените мембрани, размерът на проходните частици са в стотици пъти по-малки. Средната производителност на час е 200 литра вода.

Етапи на ултрафилтрация:

 1. Водата се пречиства от механични вещества с диаметър не повече от 10 микрона. Подходяща е класическата мрежа.
 2. Неутрализират се хлорът и хлорните съединения, органичните компоненти, различни газове, които влияят негативно на вкусовите и ароматните качества на питейната вода. С тази задача най-добре се справя активният въглен.
 3. Допълнително филтриране от примеси от механичен тип с размери не повече от 0,5 микрона. Дори и гранулите въглен премахват окончателно всички хлорорганични съединения.
 4. Обработка на водата срещу примеси от органичен произход, соли, метални частици, манган, живак, тежки метали, а също и биологични зарази.
 5. Пълно филтриране на вкусовите и ароматните компоненти чрез използване на кокосов въглен в системата.

Петстепенната филтрация се смята за най-ефективната и се използва не само за филтриране на водата от водопровода, а и за пречистване на вода от герани и кладенци.

Филтър за пречистване на питейна вода от водопровода, герана или кладенеца.

Филтриране на вода с помощта на система за обратна осмоза

Мембранните филтърни системи позволяват да се премахнат на практика всички смеси от органичен и минерален произход, бактерии и вируси, химически съединения, хлор и т.н. Тези системи са много ефективни, позволяват да се запасите с 10 литра подготвена вода.

В комплекта има и набор от филтри, мембрана за системата за обратна осмоза, а също и допълнителен филтър за последваща обработка. Може допълнително да има и минерализатор. Около веднъж годишно трябва консумативите да се сменят, веднъж на три години се сменят мембраните.

Последователност на петстепенната филтрация чрез обратна осмоза:

 1. Избавяне от различни механични съставки с размери от 15 до 30 микрона.
 2. Премахване на хлора, неутрализиране на хлорните съединения и газове чрез използването на активен въглен.
 3. Фина обработка за премахване на механичните съставки с размер не повече от 1 микрон.
 4. Изпълнение на обратната осмоза за цялостното обеззаразяване и пречистване на водата.
 5. Окончателно пречистване с филтър с въглен.

Ако поръчате система, в която се прави само четиристепенно филтриране, автоматично отпада етапът на финото филтриране на неразтворимите примеси във водата. От една страна, това не е задължително, но ако лабораторните изследвания на пробите от водата показват наличието на такива частици, не пестете пари.

Магистрални филтри за вода

Те се поставят във водопроводната система, като премахват химичните съединения и примеси. Могат също да омекотяват водата чрез неутрализиране на солите във филтъра. За къща или апартамент са подходящи системи с производителност около 40 литра за една минута. Но този показател е най-добре да се смята индивидуално и вече спрямо него да се избира моделът. За подаването на чиста вода може да има отделен кран.

Предимствата на такова оборудване:

 • Пречистването става комплексно, премахват се не само механичните примеси, а и вредните бактерии.
 • Повишават се вкусовите качества на водата, премахва се мирисът.
 • Не заема много място, поставя се лесно и се отличава с лесно обслужване.
 • Консумативите могат да се намеря и подменят във всеки момент.

Важно е да отчетем факта, че за стабилната работа на този уред е необходимо постоянно налягане на водата, без нарушения.

Постфилтри за вода

Системата е предназначена за последния етап от обработването и премахва летливите компоненти, които влияят на мириса и вкуса на водата. Най-често в капсулите се поставят блокове активен въглен, минерализатори и мембрани. Много компактно е и не струва скъпо, но трябва да се сменя регулярно.

В следващата част на нашия материал ще Ви запознаем с филтърните елементи. Продължаваме ТУК!