Видове филтърни елементи

Мрежа от пластмаса и метал

Използва се за неутрализиране във водата на такива замърсявания, като частици земя и метал, ръжда, други минерални замърсявания с различни размери.

Пълнители за филтри

Представляват смеси от активни вещества, които се слагат в разглобяеми конуси вместо изразходваните консумативи. Подават се и по единично.

Филтърни касети

Обикновен и класически вариант, който се използва в много видове филтри. Изисква регулярна замяна. Може да е с различни активни вещества (избират се в зависимост от необходимата степен на пречистване на водата).

Консумативи за битови филтри за пречистване на питейна вода.

Мембрани

Представляват порести тръбни материали с определена проходимост на частиците, които се използват за система на обратна осмоза и ултрафилтрация. Примесите не само се събират на мембраните във филтъра, но и се пресоват и извеждат по дренажната система.

Аератори

Това са затворени системи, които премахват различни газообразни и метални примеси, а също и хлорни и сероводородни съединения чрез активно насищане на водата с кислород.

Ултравиолетови източници на излъчване

УВ-лъчите са най-ефективният до този момент вариант за стерилизиране на водата, за напълното ѝ обеззаразяване. Унищожават не само вирусите, а и бактериите, гъбичките, паразитите. При това лъчите се настройват на безопасни вълни, които не нарушават структурата на водата.

Най-често се използват комбинирани варианти, които позволяват водата да се пречиства комплексно и различните типове вредни примеси да се елиминират напълно.

Как да изберете правилно филтър за вода?

На първо място, трябва да уточните типа филтър и фирмата производител, много производители правят специални консумативи за своите продукти. След това трябва да разберете каква е степента на замърсяване на водата и кои са необходимите показатели за качеството ѝ, тъй като филтрите се различават един от друг по действащи вещества. Има редица правила за избор на филтри за пречистване на вода:

  • Тънкостта на филтриране трябва да е от 1 до 5 мкм.
  • За премахването на вкуса на желязо и неговите частици трябва да се избират специални филтри.
  • Ако водата е по-твърда, за омекотяването и се използват филтри със смола.
  • С химическите примеси се справят перфектно класическите въглени филтри.

Важно е да имате предвид и наличието на филтри в магистралите или преди мивката, които влияят на качеството на водата на изхода. Ако ги няма, филтърът трябва да съдържа няколко активни компонента за комплексно филтриране.

Критерии за избор на филтър за дома

Възможност за филтриране на вода с различна температура

Ако ще се пречиства само вода със стандартна стайна температура, може да се използва всяка система за филтриране. Но за гореща вода е необходимо също да се постави система, която ще издържи влиянието на топлината и няма да се стопи.

Ресурс на елемента на филтъра

Независимо от типа, при всяко устройство има консумативи, които отговарят за високото качество на готовия продукт. С времето елементите изискват замяна. Ако семейството Ви използва чиста вода в големи количества, най-добре изберете от моделите, които предлагат голям ресурс на касетките и другите консумативи.

Прринцип на работа и ефективност на фитърните системи за пречистване на вода.

Производителност

Определя се от количеството пречистена вода, която се получава за минута работа на филтъра. Разбира се, до голяма степен зависи и от типа филтър: за обратна осмоза по принцип е необходимо повече време, това се отнася и за мембраните.

Достъп до консумативи

Всички елементи, които ще потрябват за регулярна замяна, трябва да са достъпни. На пазара има филтри за вода от различни производители. За да изберете оптимално марката, трябва да се запознаете предварително с асортимента и отзивите, да разберете дали има сертификат. При това документите трябва да са оригинални, а не ксерокопие.

Първоначалното качество на водата

Във водата от водопровода, кладенеца или герана може да има всякакви примеси, като започнем от ръжда и обикновен пясък и приключим със сероводород, хлор, соли, летливи вещества и т.н. Затова, преди да изберете филтър, се препоръчва да дадете проба от водата за изследване в специализирана лаборатория.

Свободно място

Има стационарни, вградени, скрити филтърни системи, но всички те имат нужда от място. Ако нямате свободно пространство за няколко касетки, най-добре потърсете други варианти.

Разбира се, добре е да обърнете внимание и на допълнителните функции, такива като минерализация (насищане на питейната вода с полезни компоненти), наличието на резервоар за съхранение за събирането на пречистената вече вода, биоактиватор за възстановяване на природната структура на водата, ултравиолетови източници на светлина за обеззаразяване, степен на обработване и т.н.

Основни правила за използване на филтър за вода

  • Важно е да сменяте касетките във филтрите, които са отработили ресурса си, своевременно. Старите консумативи не само намаляват общата производителност на филтъра, но и са сериозна опасност за здравето на човека. По тях се натрупва мръсотия, която постепенно се увеличава, разтваря се и попада в човешкия организъм.
  • Филтрите за вода трябва да се използват постоянно. Ако поради някаква причина не се използва повече от седмица, задължително трябва да го почистите и да смените касетката. За времето, в което не е работил, замърсяванията, които са се насложили по него, се превръщат в страхотна хранителна среда за много микроорганизми.
  • Обикновеният филтър от типа за каните не може да филтрира напълно водата. Дори ако в него има касети с няколко активни вещества, все пак те не могат да се справят напълно с тази задача. Затова е важно да помислите за филтърна система за по-твърда вода, ако имате нужда от това.

Разбира се, това са общи препоръки. За всички условия за използване можете да разберете в подробните инструкции, които се прилагат към оборудването, или да потърсите помощ от хора, които разбират, каквито са нашите консултанти. Изберете подходящия за Вас филтър за вода при нас, разгледайте каталога ни и се свържете с нас, ако имате въпроси. Желаем Ви успех!