В летния сезон ни се иска да прекарваме повече време навън, но парещото слънце и дъждът могат да развалят всичките ни планове. Този проблем може да се реши с една градинска шатра – висока палатка от плътен плат, който облича здрава рамка.

Шатрите ни крият от сезонните катаклизми и досадните насекоми. Можете да поставите шатра навсякъде: на брега на морето, под панорамни прозорци в някое помещение или над басейна на вилата. Шатрите се местят без проблем, защото основната им особеност са лесният монтаж и мобилността им.

Градинската шатра за двор, за плаж, за почивка - идеално решение за пълноценен отдих.

Изборът от шатри е много разнообразен: тентите биват квадратни, кръгли и в по-оригинални форми, конструкциите и защитният плат също се правят от различни материали. Преди да си купите градинска шатра, е най-добре да разучите всички плюсове и минуси на всеки от моделите, за да изберете подходящата за Вас.

Какви форми градински шатри има?

Шатрите могат да са квадратни, правоъгълни, шестоъгълни и осмоъгълни. Площта на сянката при шестоъгълните шатри е повече, отколкото при четириъгълните – тук има повече ъгли и място, което обхващат под покрива си.

Покривите на градинските шатри могат да са във формата на отсечена или елементарна пирамида, конус, плосък правоъгълник и други фигури. Разликата е в броя на вътрешните крепежи и в дизайна.

Ако искате да поставите шатра за по-дълго време, обърнете внимание на това как и къде ще се оттича водата. При шатрите с плосък покрив водата ще се събира в ъглите или в центъра на покрива.

За стените, прозорците и комарника на градинските шатри

Стените на шатрата могат да са прави, наклонени или закръглени.

  • При правите стени пространството в шатрата изглежда повече, а при закръглените – по-малко. Съпротивлението на поривите на вятъра и при двете форми е слабо: те са като лист, който се поддава на вятъра всеки път при ветровито време.
  • Наклонените стени се поддават по-малко на поривите на вятъра – лекият наклон отвежда потока въздух нагоре, което прави шатрата по-устойчива.

Прозорците и вратите превръщат шатрата в пълноценна беседка: ако Ви трябва повече слънце, отворете прозореца, а когато започне да се стъмва и се появят насекомите – опънете мрежата за комари или затворете прозорците и вратата.

Моделите с мрежа за комари са малко по-скъпи от обикновените градински шатри, но цената е оправдана – насекомите няма да Ви притесняват. Мрежата може да е опъната на прозореца, на вратата или на стените на шатрата. Вятърът преминава свободно през нея, затова често хората избират шатра с мрежени стени за плаж или други топли места.

Популярни са шатрите със свалящи се стени – в жегите имате място за почивка на свеж въздух, а в лошо време – укритие от дъжда и студения вятър.

По какво се различават градинските шатри със и без стени?

Градинските шатри със стени помагат да избегнете излишното внимание – на плажа няма да трябва да търсите кабинка за преобличане. Стените правят сянка, затова шансовете да изгорите от слънцето са по-малки. Минусът тук е слабият приток на въздух в шатрата.

Шатрата без стени е навес със здрава рамка. Тя ще прави сянка и няма да възпрепятства притока на въздух. Подходяща е за градината и за дома. Минусът на тези шатри е, че в дъждовно или просто при лошо време е студено в тях.

Градински шатри – материали

Рамката на градинските шатри се прави от дърво, метал, пластмаса и фибростъкло.

Дървените основи са дълготрайни. Те обединяват в себе си здравина и устойчивост, но шатрата с дървена рамка тежи над 5 килограма. Тези палатки са удобни за дома и вилата, за да се поставят веднъж и завинаги (или за по-дълго време). При пътуване заемат много място.

Устойчивостта на дървото към слънчевите лъчи и водата зависи от лаковото покритие – ако през първите две седмици се протърка, най-добре я върнете – шатрата ще Ви служи до първия дъжд или ще изгние след по-продължително съхранение в гаража точно там, където покритието не е защитено.

Металните рамки са по-леки от дървените. Рамката от алуминий не се покрива с ръжда, но няма да е устойчива на поривите на вятъра, тъй като е по-лека. При избор на шатра с метална рамка, обърнете внимание на етикета, разберете от какъв метал е направена. Алуминият, освен че е лек, се огъва лесно, камъчетата по плажа ще го деформират и надраскат, но пък това е много бюджетен вариант. Шатрите от стомана са по-тежки, но са и много по-здрави от дървото и по-устойчиви от алуминия. Най-добре е стоманата да е емайлирана – емайлът ще защити материала от корозиране.

Пластмаса и фибростъкло – леки материали. Трудно издържат допълнителна тежест, но пък този тип градински шатри са евтини, мобилни и се сгъват лесно.

С какво се отличават водоустойчивите градински шатри?

Водоустойчивите шатри за градина най-често се правят от полиестер. Характерните му особености са добра устойчивост към изгаряне и обезцветяване.

Колко водонепромокаеми са материалите на градинската шатра, може да се разбере от етикета на изделието. Там е посочено колко милиметра е водният стълб, който издържа тъканта на тентата: от 1000 до 10 000 мм. Колкото по-голям е този показател, толкова по-защитена е шатрата от водата. Ако показателят е 3000 мм и повече, в този случай платът може да се смята за напълно непромокаем. Дъждът и пряката водна струя от маркуча са безсилни през това.

На какво да обърнете внимание, когато сглобявате градинска шатра?

Намерете подходящо равно място, на което ще поставите шатрата.

Градинска шатра - форми, материали, особености, монтаж.

Шатрите с наклонени стени спасяват от вятър, ако стените прилягат плътно на земята. Заради наклона и отворите в пода шатрата може да излети при силен вятър.
При сглобяването си разпределете предварително всички детайли и разгледайте внимателно инструкцията. Трябва да сглобите рамката, да я закрепите, а след това да я покриете с тентата, за могат ъглите да съвпаднат с рамката. Когато поставите тентата, я закрепете: завържете я към рамката, промушете връзките в предназначените за тях дупки или щракнете щипките.

Как да се грижите за градинска шатра?

Мийте шатрата своевременно и се опитвайте да не използвате много силни вещества като хлор – те могат да разядат защитното покритие. Трябва да прочетете изискванията за почистване на шатрата, описани от производителя – някои шатри могат да се почистват и с по-агресивни почистващи препарати, което улеснява и ускорява този процес.

Най-удобно се почиства платът на шатрата, като се свали и се почисти от мръсотията.

Когато срокът на годност на шатрата изтече, трябва покритието на рамката и тентата да се обнови – да се смени лакът, да се емайлира металът.

Какво трябва да знаете за градинските шатри?

  1. Шатра можете да използвате у дома, при пътуване и дори в търговски зали.
  2. Дървените шатри са тежки, но изглеждат добре на вилата или в задния двор на къщата. Металните шатри са здрави и мобилни. Пластмасовите и шатрите от фибростъкло са подходящи за пътешествие и почивка сред природата. Трудно се чупят и са много леки.
  3. Използвайте мрежа за комари, за да не влизат насекоми в шатрата вечерно време.
  4. Почиствайте шатрата редовно и я съхранявайте на сухо място. Дори и скъпите покрития с времето се развалят заради влагата.
  5. При сглобяване на градинска шатра се опитайте да не повредите плата на тентата и рамката на палатката – предварително разгледайте инструкциите за монтаж. Производителите не само дават упътване как се монтират шатрите им, а и отбелязват препоръките за поддържане и грижа за тях.