Греблото е един от най-разпространените инструменти, с помощта на които можете да изпълнявате различни дейности в градината. Най-често с гребло се обира окосената трева, събират се падналите листа, аерира се почвата, оформят се и се разхлабват вади, премахват се боклуци и камъни.

Сега ще Ви разкажем как да си изберете гребло, което да издържи повече от един сезон.

Гребло се избира в зависимост от вида на работа, която ще се извършва с него

Трябва да си изберете гребло, ориентирайки се по това каква работа ще извършвате с него.

Греблото с прави или леко извити зъбци се смята за универсално. Това гребло можете да използвате за събиране на листа, окосена трева или за разхлабване на вади.

Греблото с извити зъбци разхлабва почвата – плътните зъбци разбиват ефективно плътните парчета земя.

Зъбците на греблата аератори са със сърповидна форма, те са паралелно един на друг. С помощта на този инструмент удобно и лесно се премахва боклук, малки клонки, листа и мъх от моравата.

Зъбците на греблата за морава са с кръгло сечение, те също са много близо един до друг. С такова гребло е удобно да се събира боклук. Греблото е с рамка-ограничител, която не му позволява да се разсипва.

Ветрилообразните гребла са с тънки и дълги зъбци, които са направени във формата на ветрило, в краищата им са извити надолу. С такова гребло можете да събирате листа от поляната като с обикновена метла и едновременно с това да „решете“ тревата, придавайки ѝ поддържан вид.

Мини греблата са предназначени за ниски или бодливи храсти, а също и за почистване на труднодостъпни места на земята.

Греблата-фрези са с плоски и остри зъбци в сърповидна форма, които са разположени на два реда. Гъстият ред зъбци изравнява мулч, а редкият – раздробява почвата.

Дръжката на греблото трябва да стига до подмишницата

Греблото трябва да е с оптимална височина, за да не се налага при работа с него да се прегърбвате, навеждате, да напрягате гърба си, особено когато работата с него трябва да е продължителна. За да изберете правилно размера на греблото, трябва да го поставите на земята и да се убедите, че дръжката му стига до нивото на подмишниците Ви.

Какви видове гребла има - за събиране на окосена трева, листа, боклук, за разхлабване на почвата и т.н.

Ако греблото ще се ползва от няколко човека, трябва да си купите модел с телескопична дръжка, чиято дължина се регулира.

Алуминиеви гребла – оптимален вариант

Колкото по-тежко е греблото, толкова по-трудно се работи с него. Точно затова, преди да си купите гребло, е най-добре да хванете и да подържите инструмента в различни пози.

Теглото на греблото със стоманена основа е от 0,5 го 1 кг, с титаниева – от 0,6 до 0,9 кг. Греблата с дървена дръжка тежат от 0,5 до 1 кг. Греблата с пластмасова дръжка са от 0,2 до 0,4 кг.

Алуминиевите гребла са най-добрият вариант, който ще е подходящ за Вас – теглото на такъв инструмент варира от 0,8 до 1 кг.

От ширината на работната част на греблото зависи качеството на работата, която ще се извършва с него

Ширината на работната част на греблото е важен критерий за избор, тъй като точно от него зависи скоростта и качеството на работата – колкото по-широка е работната му част, толкова по-малко движения трябва да се правят с него.

Ако площта не е голяма, ако почти няма дървета, растения, възвишения или декоративни елементи, изберете гребло с дължина на дръжката от 1 до 1,5 м – няма да трябва да се накланяте при работата с такъв инструмент.

Ако участъкът е засаден с много дървета, има неравности по него, работната част на греблото най-добре да е от 0,4 до 0,8 метра: така греблото няма да се „натъква“ на препятствия.

Как да се грижите за градинското си гребло?

  • За да увеличите срока на службата на греблото си, след като приключите работата с него, трябва да почистите добре зъбците му от листата, боклука и земята.
  • В края на сезона, когато прибирате греблото, зъбците и работната му част трябва да намажете с масло или други смазочни материали. Това е необходимо, за да се увеличи срокът на неговата служба.
  • Ако на металните части на греблото се е появила ръжда или корозия, трябва да ги махнете с помощта на предназначените за това средства и при нужда – да боядисате обработените места.